THEPOWERGAME
Στον απόηχο της αναγκαστικής επιθετικής αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής που προχωρούν οι τράπεζες στην προσπάθεια να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, οι ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι αντιμέτωπες με μεγάλη πιθανότητα ύφεσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Ζέβινγκ.
«Ένα πράγμα είναι σαφές: εάν υπάρξει ξαφνική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, η πιθανότητα η ύφεση να έρθει νωρίτερα είναι προφανώς πολύ μεγαλύτερη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία», είπε ο Ζέβινγκ μιλώντας στο CNBC.
Πρόσθεσε, μάλιστα, χαρακτηριστικά: «έχουμε μια τέτοια δύσκολη κατάσταση που η πιθανότητα ύφεσης και στη Γερμανία, ή στην Ευρώπη το 2023 ή το επόμενο έτος, είναι υψηλότερη από ό,τι την είχαμε δει οποιαδήποτε προηγούμενη χρονιά και δεν είναι μόνο ο αντίκτυπος αυτού του φρικτού πολέμου, αλλά κοιτάξτε τον πληθωρισμό, δείτε τι σημαίνει αυτό για τη νομισματική πολιτική».
Πέρα από τον πληθωρισμό που προήλθε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σχετικές κυρώσεις στη Ρωσία, οι αλυσίδες εφοδιασμού αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που έφερε η αναζωπύρωση της ζήτησης μετά την πανδημία, αλλά και η επιστροφή των περιοριστικών μέτρων για την Covid στην Κίνα.
«Είναι μια τόσο δύσκολη κατάσταση που έχουμε τρεις-τέσσερις παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την οικονομία, και όταν όλα αυτά συνδυάζονται ταυτόχρονα σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στην οικονομία. Ως εκ τούτου, η πιθανότητα να έρθει μια ύφεση στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ, είναι αρκετά υψηλή», τόνισε ο επικεφαλής της τράπεζας.
Ο πληθωρισμός «με ανησυχεί πραγματικά περισσότερο»
Δεδομένου ότι συντρέχουν όλοι αυτοί οι παράγοντες, ο Ζέβινγκ είπε ότι όλο και λιγότερο βασίζεται στα παραδοσιακά μοντέλα καθώς η οικονομία αντιμετωπίζει μια «τέλεια καταιγίδα τριών ή τεσσάρων πραγματικών μοχλών» που μπορούν τελικά να προκαλέσουν ύφεση.
Επεσήμανε, όμως, ότι αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι πληθωρισμός. «Θα έλεγα ότι ο πληθωρισμός είναι κάτι που πραγματικά με ανησυχεί περισσότερο και επομένως πιστεύω ότι το σήμα που πήραμε από τις κεντρικές τράπεζες, είτε είναι η Fed αλλά τώρα και η ΕΚΤ, είναι το σωστό μήνυμα», είπε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό γιατί στο τέλος της ημέρας, ο πληθωρισμός είναι το μεγαλύτερο δηλητήριο για την οικονομία», κατέληξε.