THEPOWERGAME
«Φεύγει» λίαν συντόμως από τις τράπεζες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προχωρώντας σε σταδιακή μείωση των συμμετοχών του. Η αποεπένδυση του ΤΧΣ, που ορίζεται στο νέο νόμο που θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου, θα σηματοδοτήσει την ελευθερία κινήσεων και ελιγμών των τραπεζών, χωρίς να έχουν το «τρίτο μάτι» του Ταμείου να ελέγχει κάθε κίνησή τους.
Παράλληλα με τη μείωση των συμμετοχών, θα αποσυρθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) του Ταμείου σε αμοιβές στελεχών, και άλλες πολιτικές παροχών, καθώς και σε στρατηγικής σημασίας αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων. Στο μεταξύ, προχθές, ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το σχετικό νομοσχέδιο που κατευθύνεται προς ψήφιση στη Βουλή.
Μοναδική εξαίρεση θα αποτελεί το δικαίωμα βέτο του Ταμείου (μέσω του υπουργού Οικονομίας) για αποφάσεις που θα μπορούσαν να αποβούν εις βάρος του Ταμείου και κατά συνέπεια, του Δημοσίου. Στόχος είναι η αποεπένδυση να γίνει χωρίς να ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο και με την προοπτική της αποκόμισης κερδών.
Το πότε ακριβώς θα αποχωρήσει πλήρως το Ταμείο από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών είναι θέμα timing. Να συντρέχουν συνθήκες που να ευνοούν την πώληση μετοχών, άρα καλό χρηματιστηριακό κλίμα, παράλληλα, με έκδηλο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Η πώληση των συμμετοχών του βέβαια θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025. Ένα τραπεζικό σύστημα με κρατική στήριξη δείχνει όσο να ναι πιο… εύθραυστο στα μάτια της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.
Από την μεγαλύτερη συμμετοχή στη μικρότερη: Ο στόχος της 3ετίας
Το πιθανότερο σενάριο είναι η αποεπένδυση να ξεκινήσει με αφετηρία την Εθνική Τράπεζα, όπου το ΤΧΣ έχει τη μεγαλύτερη σήμερα συμμετοχή (40,3%). Την μικρότερη συμμετοχή, μόλις 1,45 έχει το Ταμείο στη Eurobank, με την Alpha Bank να ακολουθεί με συμμετοχή 9%. Στην Τράπεζα Πειραιώς, το ποσοστό συμμετοχής του Ταμείου είναι 27,3% μετά την ολοκλήρωση πέρυσι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που μείωσε εμφανώς το ποσοστό του.
Πλην των συστημικών τραπεζών, το Ταμείο ελέγχει και το 62,9 % της μη συστημικής Attica Bank, λόγω… ανωτέρας βίας που προέκυψε μετά τις τελευταίες κεφαλαιακές κινήσεις. Σε μία μεταγενέστερη φάση, πιθανότατα στο οποίο πλαίσιο αύξησης κεφαλαίου, το Ταμείο θα μπορέσει να διαθέσει τη συμμετοχή του στον έτερο μεγάλο και στρατηγικό μέτοχο της Τράπεζας, το ΤΜΕΔΕ με το fund Ellington που φιλοδοξούν να πάρουν τον έλεγχο της Τράπεζας.
Έτσι, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, το Ταμείο θα επιχειρήσει να μηδενίσει τις συμμετοχές του όπου αυτές υπάρχουν.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που φέρει την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα και που σε λίγες μέρες θα αποτελεί νόμο του κράτους, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την πώληση μετοχών, θα πρέπει το Ταμείο να έχει καταθέσει προηγουμένως στο υπουργείο επιχειρησιακό σχέδιο για την αποεπένδυση και να έχει λάβει τη σχετική έγκριση.
Η πώληση των συμμετοχών ανάλογα με το επενδυτικό ενδιαφέρον και τις αποτιμήσεις, μπορεί να γίνει και τμηματικά και εφάπαξ. Αρκεί να μη μεταβιβασθούν σε εταιρίες που εμμέσως ή αμέσως συνδέονται με το Δημόσιο.
Ως προς την τιμή διάθεσης, αλλά και το ελάχιστο ποσοστό κάλυψης, θα ορίζονται από το ΔΣ του ΤΧΣ, με βάση την έκθεση αποτίμησης του Συμβούλου διάθεσης και με επιπλέον γνώμη/έκθεση από ανεξάρτητο διεθνή χρηματοοικονομικό οίκο.