THEPOWERGAME
Με τους συνδυασμούς ποσοστών συμμετοχής «παίζουν» επιχειρηματίες και τράπεζες, προσπαθώντας να οριοθετήσουν τα νέα σχέδια επενδύσεων, ισορροπώντας μεταξύ ιδιωτικής τοποθέτησης, τραπεζικού δανεισμού και χρηματοδότησης από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σαν σε… επιτραπέζιο παιχνίδι, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θέτουν επί τάπητος τα σχέδιά τους, προσπαθώντας μαζί με τους τραπεζικούς τους συμβούλους, να δουν πόσα κεφάλαια μάξιμουμ μπορούν να αντλήσουν και με τι συνδυασμούς συμμετοχών.
Υπάρχουν διάφοροι συνδυασμοί, αλλά υπάρχουν και ορισμένα δεδομένα, όπως αυτό που αφορά το ελάχιστο της ιδιωτικής συμμετοχής (20%), το ελάχιστο του τραπεζικού δανείου (30%) ή το πλαφόν χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης (50%). Από εκεί και πέρα, όλα παίζονται…
Το πρώτο σίγουρο για επενδύσεις που θα βασισθούν σε χρηματοδότηση από τα 12,7 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) είναι το πλαφόν του 50% της συμμετοχής του ΤΑΑ. Δεν υπάρχει περίπτωση η χρηματοδότηση από το ΤΑΑ να υπερβεί το 50%. Μπορεί βεβαίως να υπολείπεται αυτού.
Το δεύτερο δεδομένο που είναι αμετάκλητο είναι το μίνιμουμ της ιδιωτικής συμμετοχής, που ορίζεται σε 20%. «Βρέξει- χιονίσει» ο επιχειρηματίας θα πρέπει από δικά του κεφάλαια (π.χ. καταθέσεις) να βάλει το 20% του συνολικού κόστους της επιλέξιμης επένδυσης.
Έχει όμως, τη δυνατότητα μέχρι ένα πλαφόν 10% του συνόλου του κόστους της επένδυσης να εισφέρει άλλα περιουσιακά στοιχεία, αντί για ρευστότητα, όπως για παράδειγμα, ακίνητα (κτίρια ή οικόπεδα) αλλά και μηχανολογικός εξοπλισμός, εφόσον κάτι τέτοιο εγκριθεί από την Τράπεζα που θα αξιολογήσει την επένδυση.
Αν ο στόχος είναι η μάξιμουμ χρηματοδότηση από το ΤΑΑ – κάτι το οποίο προφανώς θα επιδιώξουν τόσο οι επιχειρηματίες όσο και οι τράπεζες- τότε η επένδυση θα καλυφθεί κατά 20% από τον επιχειρηματία, κατά 50% από το ΤΑΑ και κατά 30% από τραπεζικό δανεισμό.
Θεωρητικά, κατά μέσο όρο, μία επένδυση θα καλυφθεί κατά 20% από ελάχιστη συμμετοχή, 40% από ΤΑΑ και 40% από τραπεζικό δανεισμό, ενώ, πιθανό σενάριο είναι και το 20% από τον επιχειρηματία, 30% από το ΤΑΑ και 50% από τραπεζικό δανεισμό (στις περιπτώσεις που οι τράπεζες πιστέψουν «δυνατά» το businessplan που θα τους παρουσιασθεί).
Υπενθυμίζεται ότι χρηματοδότηση μέσω των πόρων του ΤΑΑ θα εγκρίνεται μόνο για συγκεκριμένους τομείς, με συγκεκριμένες παραμέτρους (ψηφιακή και πράσινη μετάβαση σε συγκεκριμένα ποσοστά) και για εντελώς καινούργιες επενδύσεις.
Επίσης, διευκρινίζεται ότι τα κεφάλαια του ΤΑΑ δεν θα κατευθυνθούν σε καμία περίπτωση σε αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων. Επιτρέπεται υπό όρους, το bridge finance που αφορά διασύνδεση συνδεδεμένων επενδύσεων: για επενδύσεις που έχουν ελεγχθεί και έχουν κριθεί επιλέξιμες και για αιτήσεις bridgeloanπου έπονται ημερολογιακά της αίτησης για χρηματοδότηση του ΤΑΑ.
Η ίδια συμμετοχή σύμφωνα με την υπουργική απόφαση
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρόσφατη υπουργική απόφαση, προβλέπονται τα εξής:
Ίδια Συμμετοχή νοούνται τα κεφάλαια ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που συνεισφέρει ο Τελικός Αποδέκτης για την υλοποίηση μιας Επιλέξιμης Επένδυσης. Η Ίδια Συμμετοχή δύναται να καλύπτεται με κεφάλαια από τα ίδια χρηματικά διαθέσιμα ή/και δάνεια μειωμένης εξοφλητικής προτεραιότητας που λαμβάνει ο Τελικός Αποδέκτης από τους μετόχους ή εταίρους ή άλλες εταιρείες συνδεδεμένες με τον Τελικό Αποδέκτη καθώς και με εισφορά σε είδος που συνδέεται ευθέως με την Επιλέξιμη Επένδυση, αποτιμάται σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις και δεν μπορεί να υπερβαίνει το δέκα τοις εκατό (10%) του Επιλέξιμου Επενδυτικού Κόστους.
Η Ίδια Συμμετοχή δεν επιτρέπεται να καλυφθεί με δάνειο ή πίστωση του Πιστωτικού Ιδρύματος ή οποιασδήποτε εταιρείας συνδεδεμένης με αυτό εφόσον το εν λόγω δάνειο ή πίστωση χορηγείται κατά την χρονική περίοδο που άρχεται ένα μήνα πριν από την υποβολή του Αιτήματος Χρηματοδότησης και λήγει δύο ημερολογιακούς μήνες από την πρώτη εκταμίευση του Δανείου ΤΑΑπρος τον Τελικό Αποδέκτη.
Ο τρόπος κάλυψης της Ίδιας Συμμετοχής μιας Επιλέξιμης Επένδυσης αξιολογείται κατά περίπτωση από το Πιστωτικό Ίδρυμα βάσει της πιστοδοτικής πολιτικής που ακολουθεί και για τις δικές του χορηγήσεις.