THEPOWERGAME
Στη δυναμική παρουσία της Alpha Bank στις έως σήμερα χρηματοδοτήσεις ΣΔΙΤ καθώς και στην ετοιμότητα και τη βούλησή της να στηρίξει τους πελάτες της στο επερχόμενο «κύμα» συναλλαγών, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Νεζερίτης, Διευθυντής Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων της Alpha Bank, από το πάνελ «Χρηματοδοτώντας τα νέα έργα ΣΔΙΤ – ο ρόλος των τραπεζών» του 4ου ΣΔΙΤ Forum.
Ο κ. Νεζερίτης υπογράμμισε ότι η Alpha Bank πρωταγωνιστεί στην χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομών εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ιδίως το 2021 και το 2022 είναι πολύ δραστήρια και σημείωσε: «Διοργανώσαμε αποκλειστικά την χρηματοδότηση εξαγοράς ποσοστού στον ΔΕΔΔΗΕ, ηγηθήκαμε της κοινοπραξίας των τραπεζών που χρηματοδότησε την επέκταση της Ολυμπίας Οδού και πρωταγωνιστήσαμε στο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο οποίο ενεργήσαμε ως βασικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος του επενδυτή, αλλά και η τράπεζα που χρηματοδότησε το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ έως τώρα. Παράλληλα, προχωρήσαμε στην πρώτη αναχρηματοδότηση σε έργο ΣΔΙΤ, στα Αττικά σχολεία, ενώ επίσης, στα ΣΔΙΤ που έρχονται, η Alpha Bank έχει αναλάβει ένα από τα πρώτα έργα οδικών αξόνων που θα υλοποιηθεί με πληρωμές διαθεσιμότητάς», πρόσθεσε.
Οι ΣΔΙΤ ένας αποτελεσματικός τρόπος για την κατασκευή υποδομών
Εξηγώντας το πλαίσιο των ΣΔΙΤ, ο κ. Νεζερίτης ανέφερε ότι οι ΣΔΙΤ εστιάζουν στη διαχείριση και συντήρηση του έργου και όχι μόνο στην κατασκευή. Συνεπώς, οι ΣΔΙΤ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την κατασκευή και διαχείριση υποδομών, καθώς οι ιδιωτικοί φορείς (επενδυτές και τράπεζες), στοχεύουν, μέσω της άρτιας διαχείρισης της υποδομής στην αποπληρωμή των κεφαλαίων τους. Τόνισε δε την σημασία της Γενικής Γραμματείας ΣΔΙΤ για την εποπτεία και παρακολούθηση των έργων ΣΔΙΤ, ενώ αναφερόμενος στα συμπεράσματα από τα τρία έργα ΣΔΙΤ που έχει χρηματοδοτήσει η Alpha Bank, στάθηκε στη σωστή κατανομή κινδύνων ωστόσο όμως επισήμανε την «μικρή πρόοδο στην κατανόηση των τοπικών αρχών για το πως υλοποιούνται οι ΣΔΙΤ και πώς μπορούν να τις παρακολουθήσουν».
Περιορισμένο το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών επενδυτών
Για το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών επενδυτών στην Ελλάδα, σημείωσε ότι αυτό είναι περιορισμένο, καθώς δεν μπορούν να προσαρμοστούν στην αργή υλοποίηση των έργων και στο σχετικά χαμηλό ύψος ανά έργο ΣΔΙΤ ( 50-60 εκατ. ευρώ). «Συνεπώς, αν θέλουμε να προσελκύσουμε ξένα κεφάλαια και τεχνογνωσία για ΣΔΙΤ, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το εύρος και την ταχύτητα των σχετικών διαγωνισμών», τόνισε.
Για τη νέα εποχή στις χρηματοδοτήσεις ΣΔΙΤ επισήμανε ότι «η ένταξη νέων έργων στα ΣΔΙΤ είναι καλοδεχούμενη και η Τράπεζα θα υποστηρίξει την προσπάθεια αυτή προσφέροντας λύσεις, χρηματοδοτικές και συμβουλευτικές στους πελάτες της, ωστόσο θα πρέπει οι συνολικές πληρωμές διαθεσιμότητας να παραμείνουν σε βιώσιμο επίπεδο».