THEPOWERGAME
Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης 8 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, ανέφερε στο Delphi Forum ο Θοδωρής Τζούρος, ανώτερος γενικός διευθυντής, επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Πειραιώς.
Οι σχετικές επενδύσεις αφορούν τους χώρους της πράσινης ενέργειας (κατασκευή φωτοβολταικών πάρκων), τον ξενοδοχειακό κλάδο και μια μεγάλη μονάδα μεταποίησης στη Ξάνθη με έντονα εξαγωγικό χαρακτήρα. Οι εκταμιεύσεις της Τράπεζας σε αναπτυξιακές επενδύσεις που θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης θα ανέλθουν σε 1,3 δισ. σε βάθος τετραετίας, είπε ο κ. Τζούρος και τόνισε ότι στρατηγική προτεραιότητα της Τράπεζας είναι η δυναμική συμμετοχή σε δάνεια που εντάσσονται στο πλαίσιο του Ταμείου.
Το business plan της Πειραιώς
Το νέο business plan που παρουσίασε ο CEO της Τράπεζας Χρήστος Μεγάλου περιλαμβάνει 27 δισ. νέες εκταμιεύσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εκ των οποίων μεγάλο μέρος κατευθύνεται σε τομείς προτεραιότητας, όπως πράσινη ανάπτυξη, μεταποίηση και τουρισμός, δηλαδή οι βασικοί πυλώνες για τα δάνεια που θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα από τα πιο ουσιαστικά αναπτυξιακά εργαλεία που είχαμε ποτέ στη χώρα μας, απαλλαγμένο από τα προβλήματα και τη γραφειοκρατία του παρελθόντος, το οποίο σε συνδυασμό με τις διατάξεις του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου φέρνει σημαντικά οφέλη για τις επιχειρήσεις που είναι διατεθειμένες να επενδύσουν στην Ελλάδα, τόνισε ο κ. Τζούρος και υπογράμμισε ότι στα οφέλη είναι καταρχάς το γεγονός ότι οι επενδύσεις που εντάσσονται θα χρηματοδοτηθούν μέχρι και 50% με δάνεια από το RRF, με χαμηλότοκα σταθερά επιτόκια και περίοδο αποπληρωμής 10-12 έτη ενώ το υπολειπόμενο χρηματοδοτείται από την τράπεζα με 30% και με ίδια κεφάλαια το 20%.
Παράλληλα, όπως τόνισε, είναι πλεονέκτημα ότι στο δανειακό μέρος, η εγκριτική διαδικασία είναι σχετικά απλή και οι σχετικές διαδικασίες μπορούν να ολοκληρωθούν σε μερικούς μήνες, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη καθυστέρηση συγκριτικά με μια απλή διαδικασία έγκρισης δανείου. Σημαντικές πτυχές της διαδικασίας του Ταμείου Ανάκαμψης είναι επίσης ότι δεν υπάρχει εμπλοκή του Δημοσίου στη διαδικασία, προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις και βαριά γραφειοκρατία, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα το πρόγραμμα να υλοποιηθεί με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα, καθώς και η αξιοπιστία στο σύστημα διαχείρισης καθώς κάθε βήμα ελέγχου γίνεται από τον πλέον αρμόδιο.
Ειδικότερα η αξιολόγηση βιωσιμότητας γίνεται από τις τράπεζες που είναι ο πλέον κατάλληλος οργανισμός, με διαδικασίες και τεχνογνωσία για την αξιολόγηση επιχειρηματικών σχεδίων, είπε ο κ. Τζούρος, προσθέτοντας ότι η διαχείριση των δανειακών σχέσεων και της πορείας υλοποίησης του επιχειρηματικού πλάνου γίνεται πάλι από τις τράπεζες, που έχουν μηχανισμούς για την παρακολούθηση των επενδυτικών σχεδίων.