THEPOWERGAME
Πέντε τράπεζες και ιδρύματα δημοσίων επενδύσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Δανίας και της Φινλανδίας, υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής τεχνολογίας. Tο πρωτόκολλο αυτό εντάσσεται στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Scale Up Europe», την οποία προωθεί η γαλλική προεδρία, με στόχο οι τεχνολογικές νεοφυείς επιχειρήσεις να στηριχθούν κυρίως από ευρωπαϊκά κεφάλαια. Απώτατος στόχος είναι οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις της Ευρώπης να παραμείνουν σε αυτή και να μην καταλήξουν «βορά» των αμερικανικών κολοσσών (Apple, Amazon, Microsoft κ.λπ.) και επενδυτικών κεφαλαίων.
Το πρωτόκολλο υπογράφηκε από την Bpifrance (Γαλλία), KfW Capital (Γερμανία), Tesi (Φινλανδία), Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (Ελλάδα) και Vækstfonden (Δανία). Φυσικά η στρατηγική συνεργασία αυτή, είναι ανοιχτή σε νέους εταίρους μεταξύ των ευρωπαίων δημοσίων επενδυτών. «Δεν είναι απαραίτητο να είμαστε όλοι από την πρώτη φάση», παραδέχεται ο υφυπουργός Ανάπτυξης και πολιτικός προϊστάμενος της EATE, Γιάννης Τσακίρης. «Κάποιοι πάνε μπροστά και κάποιοι θα ακολουθήσουν», προσθέτει σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή η πρωτοβουλία δεν είναι κάτι συλλογικό, αλλά αποτελεί κυρίως προϊόν συνεννοήσεων μεταξύ κρατικών τραπεζών.
Η αρχική μαγιά είναι 3,3 δισ. ευρώ. Δεσμεύσεις σε πόρους έχουν κάνει η Γαλλία, ύψους 2 δισ. ευρώ, η Γερμανία 0,5 δισ. ευρώ και οι Ελλάδα, Φιλανδία και Δανία από 100 με 200 εκατ. ευρώ Τα χρήματα αυτά στόχος είναι να επενδυθούν σε 3 έως 5 χρόνια. Τα κεφάλαια αυτά δεν είναι μεγάλα, αλλά εκτιμάται ότι θα διευρυνθούν οι συμμετοχές. Επιπλέον, όπως αναφέρει ο κ. Τσακίρης, θα μπορούν να μοχλεύουν άλλα ιδιωτικά κεφάλαια που θα επενδύουν σε τεχνολογικές επιχειρήσεις.
Το πλαίσιο των επενδύσεων
Οι εταιρείες που θα επενδύουν οι πέντε εταίροι θα είναι επιχειρήσεις start-up με μεγάλες ανάγκες κεφαλαίων. Πρόκειται για εταιρείες «scale-up», όπως λέγονται, και οι οποίες έχουν έτοιμα προϊόντα, έτοιμες δομές πωλήσεων κ.ο.κ. Τέτοιες εταιρείες είναι π.χ. η Viva Wallet, αλλά πριν την είσοδο της JP Morgan στο μετοχικό της κεφάλαιο, ή η Blueground που σήμερα αναζητεί κεφάλαια της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και άνω.
Προς άρση τυχόν παρανοήσεων, όπως εξηγεί η διευθύνουσα σύμβουλος της ΕΑΤΕ (πρώην ΤΑΝΕΟ) Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, δεν θα δημιουργηθεί ένα κοινό επενδυτικό ταμείο από τις αναπτυξιακές τράπεζες. Αντίθετα θα υπάρχουν διαφορετικά ταμεία, αυτονομία στη λήψη αποφάσεων, αλλά υπάρχει πολιτική δέσμευση για συνεργασία. Στόχος είναι η συνεργασία και ανταλλαγή υλικού due diligence έτσι ώστε να δημιουργείται το πλαίσιο συνεπένδυσης.
Όπως αναφέρει η κ. Λυμπεροπούλου, η συμφωνία των πέντε προβλέπει αποτελεσματική λειτουργική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα της επενδυτικής διαδικασίας, με κάθε ίδρυμα να παραμένει αυτόνομο και ανεξάρτητο στην επενδυτική του διαδικασία και τις αποφάσεις. Στοχεύει επίσης στη συμβολή στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος: ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στην επιλογή επενδύσεων, πληροφορίες και εμπειρογνωμοσύνη, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών και τοπικών αγορών.
Στόχος η ανάπτυξη Ευρωπαίων τεχνολογικών πρωταθλητών
Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη Ευρωπαίων τεχνολογικών πρωταθλητών, οι οποίοι θα διαδραματίσουν κινητήριο ρόλο στη διασφάλιση του οικονομικού και βιομηχανικού μέλλοντος της Ευρώπης, διασφαλίζοντας την ανταγωνιστικότητά της και την τεχνολογική της κυριαρχία.
Ο βασικός μοχλός προώθησης είναι η Bpifrance, η οποία, όπως ανάφερε ο επικεφαλής της Nicolas Dufourcq, αυτή τη στιγμή διαθέτει μια δύναμη πυρός για επενδύσεις ύψους 25 δισ. ευρώ. Ο οργανισμός έχει επενδύσει σε περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις στη Γαλλία και τώρα στόχος είναι να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη. Στη χώρα μας μόλις την περασμένη Παρασκευή, η ΕΑΤΕ συμφώνησε με το ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης για την χρηματοδότησή της με 400 εκατ. ευρώ για τέτοιου είδους (scale up) επενδύσεις.
Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η πρωτοβουλία για τη συσπείρωση των Αναπτυξιακών Τραπεζών διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών είναι μια πολύ λογική ιδέα». Ο ίδιος επεσήμανε τον καθοριστικό ρόλο που διαδραμάτισε στη δημιουργία του δικτύου αυτού η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), μία τράπεζα η οποία όπως είπε « όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ήταν ουσιαστικά ένα «κέλυφος» χωρίς πραγματικό περιεχόμενο. Σε λιγότερο από τρία χρόνια καθιερώθηκε ως μια πολύ σημαντική παρουσία στην Ελλάδα».
«Καταστήσαμε πιο ελκυστικές, για τους angel investors, τις επενδύσεις σε πολύ πρώιμο στάδιο σε ελληνικές startup εταιρείες. Αλλά πιστεύω επίσης ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες για τις ελληνικές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης να προσελκύσουν μετοχικό κεφάλαιο και να κάνουν το επόμενο βήμα προς τα εμπρός», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.