THEPOWERGAME
Ιδιαίτερο κεφάλαιο αποτελεί η περίπτωση της Ελλάδος, αναφορικά με τις εξελίξεις που διέπουν την οικονομία της, ως απόρροια της διεθνούς συγκυρίας με τα ενεργειακά, τον πληθωρισμό και τον πόλεμο.
Το στίγμα αυτό περιέγραψε κατά την ομιλία του, εστιάζοντας στα καθ’ ημάς, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, στο πλαίσιο on line τοποθέτησης του σε συζήτηση που διοργάνωσε το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του «The London School of Economics -(LSE)» με θέμα «Weathering the Pandemic: the emerging financial landscape in South East Europe».
Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας, ο CEO της Eurobank είπε ότι η ενέργεια, θα παραμείνει για δεκαετίες το παγκόσμιο μέγα – θέμα. Ποτέ πριν ο κόσμος δεν υποχρεώθηκε να πλοηγηθεί σε μια παγκόσμια διαταραχή της κλίμακας και της εμβέλειας της covid-19 για να βρεθεί αμέσως μετά, στη μέση μιας αδιανόητης στρατιωτικής επίθεσης στην Ευρώπη. Αυτό, θα έχει αναμφίβολα μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, όχι μόνο στη γεωπολιτική, αλλά και στο διεθνές εμπόριο και στη δομή της παγκόσμιας οικονομίας.
Γι αυτό, όπως είπε, το οικονομικό τοπίο της παγκοσμιοποίησης ανήκει στο παρελθόν και ο κόσμος γίνεται μικρότερος. Η πανδημία ήταν το έναυσμα αλλά η γεωπολιτική επιταχύνει την από- παγκοσμιοποίηση. Ένα μεγάλο μέρος της βιομηχανικής παραγωγής θα επαναπατρισθεί στη Δύση.
Ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδος, ο κ. Καραβίας επεσήμανε ότι είναι μια ξεχωριστή περίπτωση (textbook όπως την ονόμασε χρησιμοποιώντας την μεταφορική έννοια του αγγλικού όρου) καθώς μετά από την δεκαετή οικονομική κρίση και μία αντίστοιχη ύφεση που δεν είχε προηγούμενο, ήρθε η πανδημία. Και μετά, ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Με αποτέλεσμα όπως τόνισε, οι επιπτώσεις από το υψηλότερο κόστος ενέργειας αλλά και πρώτων υλών, να γίνουν οπωσδήποτε αισθητές σε μια οικονομία, σαν την ελληνική, που εξαρτάται κυρίως από τις εισαγωγές, στον τομέα της ενέργειας και της μεταποίησης.
Βέβαια, αποτελεί θετικό στοιχείο ότι μετά τη διόρθωση των δημόσιων οικονομικών της και το ισοζύγιο και την εντυπωσιακή μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων στο τραπεζικό σύστημα – όπου ο δείκτης από 50% υποχώρησε σε μονοψήφιο ποσοστό – η Ελλάδα ήταν σε καλή πορεία αναφορικά με την επίτευξη του στόχου υψηλής ανάπτυξης.
Όπως υπογράμμισε ειδικότερα, η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα ήταν πολύ πιθανή τους επόμενους 18 μήνες. Τα θεμελιώδη δεν έχουν αλλάξει, τουλάχιστον όχι ριζικά .Η χώρα είναι σταθερή πολιτικά και οικονομικά. Υπάρχει άφθονη ρευστότητα – αυξημένες καταθέσεις, εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων και τα κεφάλαια της ΕΕ.
Υπάρχει ένα σχέδιο ανάπτυξης στο σχέδιο της κυβέρνησης ‘Ελλάδα 2.0». Συνολικά, υπάρχουν πολλές σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, αλλά, σε αντίθεση με τη φρενίτιδα των μέσων ενημέρωσης που βλέπουμε ορισμένες φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι και υπάρχει καλός λόγος να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.