THEPOWERGAME
Μεταξύ 3% και 4% αναμένεται να διαμορφωθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τo 2022, μετά την πρόσφατη γεωπολιτική κρίση, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 5,5%, εκτίμησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας σήμερα στο Banking Summit, ενώ σημείωσε ότι ο ρυθμός αυτός «είναι σχετικά υψηλός και υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η ελληνική οικονομία και οι δυνατότητες χρηματοδότησης που έχουν οι τράπεζες, σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα εργαλεία, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, μπορούν, εκτός απροόπτου, να μετριάσουν την επίπτωση από την διεθνή αβεβαιότητα.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στην Ελλάδα κατά μέσο όρο στο 6,5% έναντι 4% πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η άνοδος του πληθωρισμού πάντως, όπως επισήμανε ο κ. Μεγάλου, θα έχει θετική επίπτωση στο χρέος, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας, θα αποκλιμακωθεί στο 177% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, από 205% στο τέλος του 2021.
Ο κ. Μεγάλου χαρακτήρισε το 2021 πολύ σημαντική χρονιά για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ενισχύοντας τα κεφάλαιά της κατά 3 δισ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου και άλλων κινήσεων, προχώρησε στο μεγαλύτερο σχέδιο εξυγίανσης που έχει γίνει στην Ευρώπη σε ένα μόλις έτος και μείωσε δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. «Ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 12,5% από 45% το 2021 και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα διαμορφωθεί σε μονοψήφιο επίπεδο εντός του έτους», είπε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, προσθέτοντας ότι «η πρόοδος έχει αναγνωριστεί από την αγορά, τους επόπτες, τους αναλυτές».
«Παρά την αβεβαιότητα, οι ενδείξεις από την αρχή του έτους είναι μάλλον θετικές όσο αφορά τη δημιουργία των μη εξυπηρετούμενων δανείων», είπε ο κ. Μεγάλου, υπογραμμίζοντας ότι «οι τράπεζες είναι τώρα πολύ πιο έτοιμες να περιορίσουν τυχόν νέα κόκκινα δάνεια, η δημιουργία των οποίων εξαρτάται πάντως από το οικονομικό περιβάλλον».
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της οικονομίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε ότι «υπάρχει η ρευστότητα από την πλευρά των τραπεζών και υπάρχει και ζήτηση. Για πρώτη φορά το 2021, μετά από καιρό, καταγράφηκε πιστωτική επέκταση, ενώ εμείς στην Τράπεζα Πειραιώς είχαμε πέρυσι στόχο για νέες εκταμιεύσεις 5,7 δισ. ευρώ και χορηγήσαμε τελικώς 6,5 δισ. ευρώ». Επισήμανε επίσης ότι «υπάρχει αισιοδοξία για το 2022 και ότι, σε διάλογο με την αγορά και τις επιχειρήσεις, θα αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία».
Ο κ. Μεγάλου εκτίμησε ότι θα υπάρχει ενδιαφέρον από τον κλάδο του τουρισμού, στον οποίo δεν αναμένονται αρνητικές συνέπειες από την κρίση και μάλιστα τα έσοδα ενδέχεται να φθάσουν το επίπεδο του 2019, περί τα 18 δισ. ευρώ, δίνοντας και ώθηση στην ανάπτυξη. Ενδιαφέρον χρηματοδότησης είπε πως υπάρχει ακόμη για τη βιομηχανία, τον αγροδιατροφικό τομέα, τη φαρμακοβιομηχανία, τη χαλυβουργία, μεταξύ άλλων.
«Οι τράπεζες είναι σε θέση – έχουν και κεφάλαια και ρευστότητα – για να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, δίνοντας έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δίνεται σημασία στη συγκέντρωση για την αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων με στόχο οι μικρότερες επιχειρήσεις να γίνουν επιλέξιμες προς χρηματοδότηση». Σημειώνεται ότι στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι για την επόμενη τριετία 2022-2024 οι νέες εκταμιεύσεις προς ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά να κυμαίνονται μεταξύ 18 – 20 δισ. ευρώ.
Ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς χαρακτήρισε το Ταμείο Ανάκαμψης «χρυσή ευκαιρία» που δεν πρέπει να χάσει η χώρα με στόχο να αυξήσει τις άμεσες επενδύσεις από το 10% στο 19% του ΑΕΠ, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Ανέφερε επίσης ότι οι τράπεζες «εκτός από το χρηματοδοτικό έχουν και συμβουλευτικό ρόλο για επιχειρήσεις μεγάλες και μικρότερες, καθώς τα προϊόντα είναι σύνθετα και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον» και πως στο πλαίσιο αυτό «η Τράπεζα Πειραιώς έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές συναντήσεις με περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και έχει ήδη λάβει αιτήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων άνω των 200 εκατ. ευρώ».
Αναφορικά με τον ανταγωνισμό τραπεζών με fintech, ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς επισήμανε ότι «η Πειραιώς παρακολουθεί στενά το χώρο και τις εξελίξεις στην Ευρώπη και πραγματοποιεί επενδύσεις σε τεχνολογία, οι οποίες ανέρχονται σε 140 εκατ. ευρώ φέτος και σε αντίστοιχο ποσό το 2023, ενώ έχει συνεργασία με την Microsoft για μετάβαση σε περιβάλλον cloud». Τόνισε δε, ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζονται τα πλεονεκτήματα που έχουν μεγάλοι οργανισμοί όπως είναι οι τράπεζες, και κυρίως, η ευρεία καταθετική και πελατειακή βάση που διαθέτουν.