THEPOWERGAME
Αυξάνει μέρα με τη μέρα ο προβληματισμός των τραπεζών για τις «παράπλευρες απώλειες» σε οικονομικό επίπεδο από τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν οριακά μικρή έκθεση σε τοποθετήσεις στη Ρωσία, οπότε δεν είναι αυτό το πρόβλημα, πέραν μιας αρνητικής επίδρασης στην κερδοφορία της παρουσίας τους (όσες έχουν) στην Κύπρο.
Αυτό που αποτελεί όμως πραγματική πηγή ανησυχίας είναι το υψηλό κόστος που διαμορφώνεται, συνεπεία του πολέμου, στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, καθιστώντας απαγορευτική την άντληση κεφαλαίων, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αναβάλλουν για «καλύτερες μέρες» προγραμματισμένες εκδόσεις τους. Ήδη, δύο από τις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες θα είχαν ήδη βγει το Φεβρουάριο να σηκώσουν από το εξωτερικό κεφάλαια Tier I και senior notes στο πλαίσιο των δεσμεύσεών τους για την ελάχιστη απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια (το γνωστό πρόγραμμα MREL- Minimum Requiremenet of Eligible Liabilities).
Οι τράπεζες θα βρεθούν τον Απρίλιο στο μικροσκόπιο του SSM ο οποίος θα ελέγξει την πορεία επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί για κάθε συστημικό όμιλο ξεχωριστά (ανάλογα με την ποιότητα και ποσότητα των εποπτικών τους κεφαλαίων).
Όσο και αν ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί ένα έκτακτο γεγονός, δεν παύει να αποτελεί στοιχείο που αποδεικνύει την ισχύ και τις αντοχές των τραπεζικών ομίλων. Ακριβώς γι αυτό, είναι πολύ κρίσιμο να είναι σε υψηλά επίπεδα η κεφαλαιακή τους επάρκεια. Και υπό το πρίσμα αυτό, κρίνονται σχεδόν ανά τρίμηνο από τον SSM που παρακολουθεί την «πορεία εργασιών» προς την κατεύθυνση τήρησης των κεφαλαιακών στόχων.
Στο πλαίσιο αυτό, στελέχη ξένων οίκων επισημαίνουν ότι η ανησυχία στρέφεται πέριξ του τι θα συμβεί αν ο πόλεμος κρατήσει πολλούς μήνες και εκ των πραγμάτων εμποδίσει τις τράπεζες να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους για άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Προς το παρόν, οι φόβοι αυτοί είναι ακόμη «θεωρητικοί» καθώς αν η κατάσταση με κάποιο τρόπο εξομαλυνθεί , θα ανατραπούν τα αρνητικά δεδομένα της σημερινής συγκυρίας, θα εξομαλυνθεί το κόστος άντλησης κεφαλαίων και θα γίνει πρόσφορο το έδαφος προσφυγής στις ξένες κεφαλαιαγορές. Ορόσημο για το πώς θα κινηθεί η αγορά τα επόμενα τρίμηνα, θα αποτελέσει σε πρώτη φάση, το τέλος Απριλίου. Όπως σχολιάζει στο powergame.gr ανώτατος παράγοντας μεγάλης ξένης τράπεζας, θα έχει τελειώσει το πρώτο τρίμηνο, θα έχει ήδη προχωρήσει ο Απρίλιος και στις συναντήσεις με το επιτελείο του SSM θα έχουν οι ελληνικές τράπεζες μια πιο ξεκάθαρη εικόνα από σήμερα. Αν υπάρξει ως τότε αποκλιμάκωση στο μέτωπο του πολέμου, θα είναι μια εξέλιξη ιδιαίτερα θετική – πέραν της σημασίας για τις ανθρώπινες ζωές – για το οικονομικό περιβάλλον και για το συγκεκριμένο θέμα της κάλυψης των κεφαλαιακών στόχων για το σύνολο του 2022, θα υπάρξει χρόνος, έστω και σε πιο στενά περιθώρια, να πραγματοποιηθούν με λογικό κόστος εκδόσεις ομολόγων και κεφαλαίου.
Στην παρούσα φάση είναι πολύ νωρίς για να αποτυπωθούν οι πραγματικές επιπτώσεις του πολέμου, όπως ορθώς παρατήρησε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, απαντώντας σε αναλυτές ξένων οίκων και όπως αναμένεται να επισημάνουν από πλευράς τους, οι επικεφαλής της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου και της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, κατά τις παρουσιάσεις τους σε θεσμικούς επενδυτές, που θα γίνουν διαδοχικά αύριο ,μεθαύριο και την Τετάρτη, με αφορμή τα αποτελέσματα χρήσης του 2021. Μιας χρονιάς, που οι επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών τόσο σε αύξηση όγκου εργασιών , σε οργανική ανάπτυξη όσο και στη μείωση του κόκκινων δανείων, ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.