THEPOWERGAME
Ενσωματώνεται σταδιακά στις τράπεζες και άλλες εταιρίες του χρηματοοικονομικού τομέα, όπως οι ασφαλιστικές ή οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, αυτό που προβλέπει ο τρίτος πυλώνας του ασφαλιστικού συστήματος και που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών.
Πρόκειται για τα ΤΕΑ, τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) που πολύ πρόσφατα άγγιξαν το χώρο των τραπεζών. Πρώτη, το εφάρμοσε από τα τέλη του 2020 η Τράπεζα Πειραιώς και τώρα το προχωρεί η Eurobank, που το έχει αποφασίσει, προαναγγείλει και θέσει υπό σύσταση.
Οι άλλες δύο τράπεζες προφανώς και το έχουν κατά νου, σαν εξέλιξη στο χώρο της ασφάλισης και σαν κυρίαρχη τάση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του powergame.gr, η Alpha Bank φαίνεται να το συζητάει, αλλά ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένη απόφαση και αντίστοιχα η Εθνική Τράπεζα, που επίσης δεν έχει αποφασίσει την ίδρυση ενός ΤΕΑ, δεν αγνοεί τις εξελίξεις της αγοράς άρα λίαν συντόμως θα κληθεί να το θέσει επί τάπητος. Επίσης, η εταιρία διαχείρισης Intrum έχει το δικό της ΤΕΑ το οποίο λειτουργεί με μεγάλη ανταπόκριση από το προσωπικό της.
Τι είναι το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης
Είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο υπέρ της ασφάλισης των εργαζομένων που ο εργοδότης, με ή χωρίς τη δική τους συμμετοχή, τους διασφαλίζει ένα συσσωρευμένο ποσό που θα συμβάλει στη φάση της συνταξιοδότησης, στη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου.
Ανάλογα με την επιχείρηση και τις συμφωνίες με τις συνδικαλιστικές ενώσεις και τους συλλόγους προσωπικού, η επιχείρηση μπορεί να απαλλάξει πλήρως το προσωπικό από το κόστος λειτουργίας του Ταμείου (τα έξοδα λειτουργίας του ίδιου του Ταμείου δηλαδή) και μπορεί δυνητικά να προβλέπει και συμμετοχή εργαζομένων στο Ταμείο. Από πλευράς διαδικασίας, η ίδρυση ενός νέου Ταμείου δεν είναι και η πιο εύκολη, απαιτείται μεγάλη γραφειοκρατία και πολλές εποπτικές εγκρίσεις.
Το μεγάλο πλεονέκτημα των Ταμείων αυτών σύμφωνα βέβαια με το σημερινό φορολογικό καθεστώς είναι ότι το εφάπαξ που δίνεται κατά τη συνταξιοδότηση είναι αφορολόγητο. Ειδικοί όροι προβλέπονται και για ασφαλισμένους που μπορεί να φύγουν νωρίτερα στο πλαίσιο αναδιαρθρώσεων ή άλλων λόγων (π.χ. η Eurobank προβλέπει ότι αν συμβεί μια πρόωρη έξοδος και το ποσό είναι κάτω από ένα πλαφόν, να μπορεί να το εισπράττει ολόκληρο ο εργαζόμενος ανεξάρτητα του λόγου αποχώρησης).
Να σημειωθεί επίσης ότι εκτός από το εφάπαξ ποσό λόγω συνταξιοδότησης, ένα Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης μπορεί εκ του νομικού του πλαισίου να προβλέπει και ιατροφαρμακευτική βοήθεια και ασφάλεια ζωής.
Μέχρι σήμερα, την προοπτική αυτής της κατηγορίας των ταμείων προσέφεραν μεγάλες πολυεθνικές ή συγκεκριμένοι κλάδοι της οικονομίας, όπως για παράδειγμα οι τηλεπικοινωνίες και δεν είναι τυχαίο ότι τα τμήματα Ανθρωπίνου Δυναμικού εταιριών που δίνουν μεγάλη σημασία στις αρχές του ESG , μιλάνε για σαφή κοινωνική ευθύνη.
Εξάλλου, στις διαπραγματεύσεις μεταξύ στελεχών και επιχειρήσεων για την ανάληψη θέσεων ευθύνης (και όχι μόνο), η παράμετρος των παροχών ενός ΤΕΑ είναι αρκετά σημαντική έως και καταλυτική. Ειδικά, όταν αποτελεί έναν επιπλέον παράγοντα επαναπατρισμού και brain regain.