THEPOWERGAME
Ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, είναι μία από τις εκκρεμότητες σε θεσμικό επίπεδο που θα κληθεί να διευθετήσει η αγορά τους πρώτους μήνες του έτους.
Μάλιστα, είναι ένα από τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, καθώς αφορά το deadline για τη λειτουργία του Ταμείου και τον ρόλο του ως τότε και οι σχετικές συζητήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα.
Στα ανοιχτά θεσμικά θέματα περιλαμβάνεται επίσης η αναμόρφωση της κεφαλαιαγοράς και του λειτουργικού της πλαισίου, η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στην ίδια την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, οι νέοι κανόνες διακυβέρνησης του ΤΧΣ και η περίπτωση του Φορέα Ακινήτων, που θεωρητικά θα συσταθεί, σαν μέτρο αντιμετώπισης των ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν εξελίξεις σε κάποιο από αυτά τα μέτωπα. Η αλήθεια είναι ότι η αποχώρηση του αρμόδιου υπουργού, Γ. Ζαββού από το πόστο του στο υπουργείο Οικονομικών, καθυστέρησε ως ένα βαθμό τις διαδικασίες που συντόνιζε ο ίδιος μέχρι κάποια στιγμή.
Η άμεση ενεργοποίηση της αρμόδιας ομάδας για την επίλυση επιμέρους υποθεμάτων θεωρείται κρίσιμη, διότι κάθε μία από τις «θεσμικές» εκκρεμότητες σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με το νομοσχέδιο που αφορά τη διάρκεια ζωής και το ρόλο του Ταμείου.
Εν προκειμένω, ο νέος Νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) είναι επείγουσας σημασίας όχι μόνο για την αλλαγή της δομής της διοίκησης – με την κατάργηση της Εκτελεστικής Επιτροπής και του Γενικού Συμβουλίου και την αντικατάστασή τους από Διοικητικό Συμβούλιο- αλλά και για την διατήρηση ή μη των ειδικών προνομίων.
Ως γνωστό το ΤΧΣ μετέχοντας στα ΔΣ των τραπεζών έχει δικαίωμα βέτο σε αποφάσεις στρατηγικής σημασίας όπως εξαγορές, συγχωνεύσεις κ.α.
Επειδή η συγκυρία έχει αλλάξει από την εποχή σύστασης του Ταμείου και των λόγων που συνηγορούσαν στο δικαίωμα βέτο (που άγγιζε και το ευαίσθητο θέμα των bonus των στελεχών), οι τράπεζες ζητούν εμμέσως την παύση των ειδικών προνομίων του. Ειδικά, όταν σε κάποιες από αυτές η συμμετοχή του Ταμείου είναι οριακή.
Υπό το πρίσμα των συζητήσεων αυτών, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί αναφορικά με την αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες στις οποίες ακόμη διατηρεί μεγάλη θέση. Χαρακτηριστικά το ΤΧΣ έχει το 40,3% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha και το 1,4% της Eurobank.
Καθυστερεί ο Φορέας Ακινήτων
Στα ανοιχτά θέματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης με τους Θεσμούς, είναι και αυτό της προστασίας των ευάλωτων δανεισμένων νοικοκυριών.
Επειδή η σύσταση του Φορέα Ακινήτων ( στον οποίο μπορούν να απευθύνονται οι οικονομικά ευάλωτοι για να μην χάσουν το σπίτι τους, παραχωρώντας την οικία τους και επινοικιάζοντας την πάλι από τον Φορέα) καθυστερεί πολύ, θα υπάρξει στο μεσοδιάστημα ένα ενδιάμεσο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Το σχέδιο αυτό το έχει επεξεργασθεί το υπουργείο Οικονομικών και αφορά την μηνιαία επιδότηση από 70 ευρώ έως 210 ευρώ της δόσης του δανείου. Με τον τρόπο αυτό, θα μπορούν οι οικονομικά ευάλωτοι να αποπληρώνουν το δάνειό τους χωρίς να τους επιβληθεί πλειστηριασμός ή κατάσχεση της πρώτης κατοικίας.