THEPOWERGAME
Τα «προσεχώς» της Attica Bank ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2022, σκιαγραφεί η συμφωνία που υπέγραψαν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με το Ταμείο Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) και το fund Ellington, που θα κληθούν να μοιρασθούν την «πίτα» του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.
Στο μεταξύ, πέραν της διαδικασίας και των σταδίων εισόδου στην Τράπεζα μέσω δύο επενδύσεων (και …τριών επιλογών), οι παραπάνω έχουν ήδη αρχίσει και μιλάνε επί του νέου πενταετούς στρατηγικού επιχειρησιακού σχεδίου της Attica Bank, για την οποία προτεραιότητα αποτελεί ο ψηφιακός της μετασχηματισμός.
Αν και μη συστημική, η Attica Bank δέχθηκε τη στήριξη του Ταμείου (ΤΧΣ) το οποίο έχει ρόλο κλειδί στην κεφαλαιακή της ενίσχυση ενώ σε δεύτερο χρόνο, θα προγραμματίσει την πλήρη αποεπένδυσή του, χωρίς να γράψει απώλειες και μάλιστα με στόχο να γράψει κέρδη από την επένδυσή του.
Όπως ορίζει το πλαίσιο της συμφωνίας των δύο μερών και αποτυπώνεται στο νέο Ενημερωτικό Δελτίο, το Ταμείο, θα δώσει από την τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου, τον απαιτούμενο χώρο στην Ellington να αποκτήσει συμμετοχή από τα αδιάθετα δικαιώματά του (ασκώντας το ίδιο μικρότερη συμμετοχή έως 153.765.391 μετοχές). Έτσι, η Elligton θα αποκτήσει τη δέουσα συμμετοχή, που θα ενισχύσει στην πορεία από τα αδιάθετα πακέτα μετόχων μειοψηφίας. Από πλευράς του, το ΤΜΕΔΕ θα ασκήσει πλήρως τη συμμετοχή του.
Όπως αποσαφηνίστηκε, στόχος είναι η Ellington με το ΤΜΕΔΕ να καταβάλλουν σε πρώτη φάση 62 εκατ. ευρώ και σε περίπτωση που υπάρξει διαφορά έως του ποσού αυτού, να καλυφθεί αυτή στο πλαίσιο δεύτερης αύξησης κεφαλαίου.
Δύο επενδύσεις σε τρεις φάσεις
Η συμφωνία κάνει λόγο για δύο επενδύσεις που στην ουσία αφορούν τρεις φάσεις. Η πρώτη επένδυση είναι η τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου, έως 240 εκατ ευρώ που λήγει 17 Δεκεμβρίου. Η δεύτερη επένδυση, συμπεριλαμβάνει δύο στάδια: αυτό μιας νέας, δεύτερης κατά σειρά αύξησης κεφαλαίου κατά το ποσό των 120 εκατ ευρώ και μιας πιθανής, τρίτης αύξησης κεφαλαίου η οποία μπορεί να είναι και άλλου είδους κεφαλαιακή ενίσχυση, όπως έκδοση δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warranrs) ή μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Αν και εφόσον υπάρξει ανάγκη.
Το νέο χρονοδιάγραμμα
Το νέο χρονοδιάγραμμα όπως προκύπτει από τις εξελίξεις έχει ως εξής:
–Το αργότερο στο τέλος Μαρτίου 2022 θα έχει διαπιστωθεί το ακριβές ύψος των τυχόν προβλέψεων λόγω ζημιών τιτλοποίησης από έκθεση που θα κάνει ανεξάρτητη ειδική εταιρία. Πρόκειται για την Άσκηση της Δέουσας Επιμέλειας που ορίζει το κείμενο της συμφωνίας.
— με βάση το ύψος προβλέψεων που θα προκύψει, θα πραγματοποιηθεί μέσα σε ένα τρίμηνο – ως το τέλος του Ιουνίου, – μία δεύτερη αύξηση κεφαλαίου για να συμπληρώσουν οι νέοι μέτοχοι τα απαιτούμενα ποσοστά για να διεκδικήσουν τον έλεγχο της Τράπεζας.
— και σε περίπτωση που χρειασθεί, θα μπορεί η Τράπεζα να προχωρήσει μετά το καλοκαίρι, είτε σε μία τρίτη αύξηση, είτε σε μια έκδοση τίτλων παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης μετοχών (warrants) ή οποιουδήποτε άλλου εναλλακτικού χρηματοοικονομικού μέσου, όπως μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο .
Στόχος είναι το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να αποκτήσουν το 68% της Τράπεζας, έχοντας συμμετάσχει pari passu (με ισότιμη συμμετοχή) στη δεύτερη αύξηση κεφαλαίου και στην τρίτη αν προκύψει. Συνολικά, αναμένεται να καταβάλλουν περί τα 180 εκατ. ευρώ.
Το διάστημα της δεύτερης αύξησης κεφαλαίου, που χρονικά τοποθετείται στο τέλος του πρώτο εξαμήνου, θα πρέπει να συμπέσει με την ολοκλήρωση ενός τριμήνου από τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2021 της Attica Bank.
Υπολογισμός νέων προβλέψεων από νέα αξιολόγηση
Εξ ου και μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει προηγηθεί η προ- αξιολόγηση των senior τίτλων των ομολόγων τιτλοποιήσεων που εκκρεμούν και να υπάρξει σαφής προσδιορισμός των προβλέψεων από την «Άσκηση της Δέουσας Επιμέλειας». Σε περίπτωση που αυτό διαπιστωθεί ότι δεν μπορεί να γίνει εγκαίρως, έχει προβλεφθεί να ανατεθεί ο ακριβής υπολογισμός των ζημιών από τιτλοποιήσεις σε εξειδικευμένη εταιρεία σύμβουλο.
Όλα αυτά θα αποτυπωθούν και θα συμπεριληφθούν σε πρόσθετο, συμπληρωματικό Ενημερωτικό Δελτίο που θα τεθεί υπόψη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.