THEPOWERGAME
Η τύχη που θα έχει η Attica Bank αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον Δεκέμβριο, καθώς από ό,τι φαίνεται, το θέμα της ιδιωτικοποίησης της τράπεζας, με την είσοδο νέου στρατηγικού επενδυτή, εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου θα κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στο οποίο έχει πέσει το βάρος των αποφάσεων, είναι πιθανό να επιλέξει τη μία από τις δύο προσφορές ακόμη και εντός της εβδομάδος. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι το θέμα τελείωσε- αντιθέτως, μετά την επίσημη ανάδειξη του προτιμητέου εκ των δύο επενδυτών (της Bain ή της Ellington), θα αρχίσουν οι διμερείς ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για τη διευκρίνιση των όρων της στρατηγικής συνεργασίας.
Υπενθυμίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank έχει ήδη αποφανθεί για τον στρατηγικό επενδυτή που θα ήθελε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας. Στην τελευταία του συνεδρίαση, το ΔΣ της Attica Bank ανέδειξε ως προτιμητέο επενδυτή το fund Ellington που κατέθεσε από κοινού πρόταση με το Ταμείο Μηχανικών – αμφότεροι «οικείοι» κατά μία έννοια στην Τράπεζα λόγω της ευρύτερης σχέσης μαζί της. Οι μεν Μηχανικοί, μέσω του Ταμείου ΤΜΕΔΕ το οποίο εδώ και δεκαετίες στηρίζει κεφαλαιακά την Τράπεζα Αττικής, η δε Εllington είναι ο επενδυτής στην Thea Artemis, της Ειδικής Εταιρείας Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, στην οποία μέχρι το καλοκαίρι, διατηρούσε σημαντική συμμετοχή η ίδια η Τράπεζα. Η δεύτερη κοινή προσφορά επί της οποίας θα πρέπει αποφανθεί το Ταμείο, είναι της Bain με τη Fortress.
Ο λόγος που τα φώτα έχουν πέσει στο ΤΧΣ είναι ότι μετά την μετατροπή των warrants έχει καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Αττικής, με ποσοστό 68%.
Όπως όλα δείχνουν, ο Δεκέμβριος θα είναι ο μήνας που θα κρίνει το αποτέλεσμα της αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για την Attica Bank, η οποία μετά την πλήρη εξυγίανσή της, αναζητεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση (μέσω της δρομολογούμενης αύξησης κεφαλαίου) προκειμένου να περάσει εκ νέου και υγιής, στον ιδιωτικό τομέα.
Τι επιδιώκει το ΤΧΣ
Αυτό που επιδιώκει το Ταμείο και που οφείλει να τηρήσει στο πλαίσιο άλλωστε και του ρόλου του ως φορέα κρατικής στήριξης, είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Η συμμετοχή του κατά 68% που του δίνει και τον πρώτο λόγο, μετά το ΔΣ της Τράπεζας, πρέπει να εξασφαλίσει σε κάποιο πλαίσιο τη λιγότερο αρνητική θέση για το Ταμείο και κατ επέκταση, για τους δανειστές του. Γι αυτό άλλωστε μετέχουν και τα μέλη της Κομισιόν, του SSM και της ΕΚΤ στο Συμβούλιο του ΤΧΣ, προασπίζοντας τα συμφέροντά τους.
Στο πλαίσιο αυτό, λογικά το ΤΧΣ θα στραφεί υπέρ της προσφοράς που εξασφαλίζει μεγαλύτερη δυνητικά συμμετοχή στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου και μετά την ολοκλήρωσή της. Τουλάχιστον, η όποια απομείωση για το Ταμείο (αναμφίβολα θα υπάρξει ζημιά) να είναι η μικρότερη δυνατή και η όποια επένδυση να είναι μακροπρόθεσμη.
Αυτό σημαίνει ότι έχει τεράστια σημασία, με ποιο τρόπο και σε ποιο ποσοστό, προτείνουν ή συζητάνε να μπουν στην τράπεζα, οι δύο ενδιαφερόμενοι. Και αν κάτι θα βαρύνει στη ζυγαριά είναι η προοπτική επιβίωσης της τράπεζας και ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια.