THEPOWERGAME
«Ραντάρ» στις τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών, όπως και σε κάθε άλλη χώρα της ευρωζώνης, βάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που εφιστά την προσοχή των κατά τόπους κεντρικών τραπεζών, αναφορικά με την εποπτεία τους σε θέματα που αφορούν τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Τιτλοποιήσεων (EU Securitisation Regulation) και συγκεκριμένα τα επίμαχα άρθρα 6,7 και 8.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πέραν της διαφάνειας που διέπει την συναλλαγή μιας τιτλοποίησης, μέσα από τους όρους που γνωστοποιούνται στους επενδυτές, θα πρέπει οι τράπεζες να προσκομίζουν αναλυτικότατα στοιχεία για κάθε είδους νέα συναλλαγή στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε αυτή να ελέγχει κατά πόσον τηρούνται οι βασικοί κανόνες ( π.χ. ο κίνδυνος διατήρησης ή οι όροι επανατιτλοποίησης).
Τιτλοποιήσεις: Άτυπος οδηγός σε δημόσια διαβούλευση
Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι θέτει άμεσα σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο ενός άτυπου Οδηγού που απευθύνεται στις εποπτικές αρχές κάθε χώρας και θα αφορά την υποχρεωτική γνωστοποίηση όλων των συναλλαγών τιτλοποιήσεων, αρχής γενομένης των συμφωνιών που θα κλείσουν από τον Απρίλιο του 2022 και μετά.
Ο δημόσιος διάλογος αρχίζει από σήμερα και έως τις 5 Ιανουαρίου το 2022 και στόχος είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου ενός Οδηγού αναφορικά με τον εποπτικό έλεγχο των τιτλοποιήσεων.
Οι εκκρεμότητες
Να σημειωθεί ότι μεταξύ των απαραίτητων λεπτομερειών που ζητούνται ως επιπλέον ενημέρωση είναι το είδος της τιτλοποίησης (παραδοσιακή, συνθετική, επανατιτλοποίηση κ.α.), αν αφορά ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, η ταξινόμηση ρίσκου, οι collateral εκδόσεις και πλήθος άλλα στοιχεία που «εικονογραφούν» πλήρως και σε βάθος την κάθε μια τιτλοποίηση.
Ο βαθμός κινδύνου, όπως σε περιπτώσεις διακράτησης, είναι ένα από τα σοβαρότερα θέματα που πρέπει να ελέγχει κατά την εποπτεία της, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που μόλις άνοιξε, αναμένεται να ξεδιπλωθούν όλες οι θέσεις.
Είναι σαφώς ένα θέμα τεχνικό, αφορά κυρίως τους επόπτες και συνεπώς την Τράπεζα της Ελλάδος, με άμεση διασύνδεση και σχέση με το έργο που πρέπει να παράσχουν γραφειοκρατικά οι τράπεζες της χώρας, για κάθε μία από τις αλλεπάλληλες τιτλοποιήσεις. Αυτές που τρέχουν και αυτές που είναι στα προσεχώς…