THEPOWERGAME
Ζήτημα χρόνου φαίνεται ότι είναι ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς είναι στο τελικό στάδιο.
Υπό κανονικές συνθήκες, το νομοσχέδιο θα είχε ήδη ψηφισθεί από τις αρχές Οκτωβρίου, αλλά λίγο οι πολλές εκκρεμότητες του υπουργείου Οικονομικών, λίγο οι παρατεταμένες συζητήσεις με τους Θεσμούς, καθυστέρησαν τον αρχικό σχεδιασμό, που συντόνιζε ο πρώην αρμόδιος υφυπουργός Γ. Ζαββός.
Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή πιθανότατα μέσα στο μήνα με στόχο την εφαρμογή του από το επόμενο έτος. Ανεξαρτήτως, πάντως, του πότε τελικά το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο θα διαβεί το κατώφλι της Βουλής, το σίγουρο είναι ότι ο νέος νόμος θα ανοίξει τον δρόμο για την αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες – αν και αυτό δεν θα είναι το πρώτο βήμα στο οποίο θα προχωρήσει το Ταμείο στο πλαίσιο του νέου του ρόλου.
Άλλωστε κάτι τέτοιο, πέραν ότι θα προκαλούσε αυτομάτως πίεση στον κλάδο, ειδικά αν γινόταν σωρευτικά και ταυτόχρονα, θα ήταν εκ προοιμίου μία ζημιογόνος κίνηση λόγω των σημερινών αποτιμήσεων.
Και αν κάτι έχει τη μέγιστη σημασία για το σύνολο της αγοράς, είναι ακριβώς αυτό: πώς θα γίνει σταδιακά και λελογισμένα η αποεπένδυση από τις τράπεζες, διότι όλοι φαντάζονται τι θα σήμαινε μια εντολή μαζικής πώλησης των συμμετοχών του….
Κατ αρχήν, η ίδια η αποεπένδυση δεν είναι αυτοσκοπός. Ειδικά, όταν τα κεφάλαια με τα οποία συμμετέχει το Ταμείο, είναι χρήματα του ESM, που με βάση τις σημερινές αποτιμήσεις είναι ήδη… ο χαμένος της υπόθεσης. Άρα, η αποεπένδυση όταν γίνει – πιθανότερο σενάριο τουλάχιστον έναν χρόνο μετά- θα λάβει υπόψη της και τις αποτιμήσεις των συμμετοχών του Ταμείου.
Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η πενταετής παράταση του χρόνου λειτουργίας του Ταμείου (κανονικά θα έληγε 31/10/2020).
ΤΧΣ: Πόσο μετέχει και πού
Το ΤΧΣ ως γνωστόν, μπήκε στις ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο των ανακεφαλαιοποιήσεων στις οποίες εξ ανάγκης τότε προχώρησαν οι Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank ( η Eurobank ακολούθησε άλλη τακτική καθώς πρώτα κρατικοποιήθηκε και μετά ιδιωτικοποιήθηκε με βασικό μέτοχο το καναδικό fund Fairfax του γνωστού πλέον στην Ελλάδα Πρεμ Γουάτσα το οποίο συμμετέχει κατά 33,4%).
Η μεγαλύτερη συμμετοχή του ΤΧΣ σήμερα αφορά την Εθνική Τράπεζα, όπου μετέχει κατά 40,3% . Τα ποσοστά του στην Πειραιώς και την Alpha Bank μειώθηκαν αντίστοιχα στο 27% στην πρώτη και κατά 9% στη δεύτερη, μετά την ολοκλήρωση των δύο αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου (1,4 δισ ευρώ της Πειραιώς τον Απρίλιο και 800 εκατ ευρώ της Alpha Bank τον Ιούλιο). Οριακή συμμετοχή κατά 1,4% διατηρεί και στη Eurobank.
ΤΧΣ και Τράπεζα Αττικής
Το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής έχει το ΤΧΣ στη μη συστημική Τράπεζα Αττικής, στην οποία μπήκε με ενισχυμένο ποσοστό, στην πρόσφατη διαδικασία απόκτησης των warrant καλύπτοντας τα αδιάθετα δικαιώματα, ελλείψει άλλου επενδυτή. Έκτοτε το ΤΧΣ είναι ο πρώτος σε μέγεθος μέτοχος, με ποσοστό 68,2%.
Ποσοστό που τελικά θα κρίνει και την έκβαση της σχεδιαζόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, ύψους 240 εκατ ευρώ. Η αύξηση θα ολοκληρωθεί επιτυχώς υπό την προϋπόθεση ότι το ΤΧΣ θα ασκήσει στο μάξιμουμ αν χρειασθεί τη συμμετοχή του .
Είναι στην κρίση του, αν θα διαθέσει και σε ποιο ποσοστό, τμήμα της συμμετοχής του σε ενδιαφερόμενο στρατηγικό επενδυτή. Με βάση το πρόσφατο ΔΣ της Τράπεζας, προτιμητέος επενδυτής εμφανίζεται σήμερα το fund Ellington, που κατέθεσε κοινή προσφορά με το ΤΣΜΕΔΕ, το οποίο έχει ήδη το 14,7%. Ένα υπόλοιπο 10,3% έχει το ΕΦΚΑ.
Τι θα αλλάξει ο Νόμος- Θεσπίζεται για πρώτη φορά ΔΣ
Ο νέος νόμος που στόχος είναι να αρχίσει να ισχύει από τις αρχές του 2022, θα περιλαμβάνει μία σειρά από άλλα σημαντικά θέματα για τον ρόλο και τη λειτουργία του Ταμείου.
Εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα είναι, επίσης, ότι το Ταμείο χάνει πια τον ισχυρό του ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις των τραπεζών, μέσω του δικαιώματος «βέτο» που διατηρούσε εξαρχής στο πλαίσιο των ανακεφαλαιοποιήσεων.
Σήμερα, η κατάσταση δεν θυμίζει σε τίποτα τις εποχές εκείνες και τα ειδικά δικαιώματα του Ταμείου , όπως χαρακτηρίζεται το δικαίωμα βέτο, δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Κάτι που άλλωστε οριοθετήθηκε και στις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha και της Πειραιώς, όπου τα νέα πακέτα μετοχών που απέκτησε ασκώντας τη συμμετοχή του, δεν έφεραν πάνω τους τα ειδικά δικαιώματα.
Ο νέος νόμος είναι αναγκαία συνθήκη στο πλαίσιο της παράτασης της λειτουργίας του Ταμείου, που αρχικά η διάρκειά του έληγε πέρυσι τον Οκτώβριο. Καθιερώνοντας την αλλαγή του ρόλου του ΤΧΣ και τη νέα του διάρκεια, το νέο νομικό πλαίσιο θα περιλαμβάνει επίσης αλλαγές και σε επίπεδο οργανογράμματος.
Ένα Διοικητικό Συμβούλιο θα αντικαταστήσει την Εκτελεστική Επιτροπή και το Γενικό Συμβούλιο και η επιλογή των στελεχών θα γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Η συγκυρία όπως προαναφέρθηκε είναι τελείως διαφορετική από την περίοδο σύστασης του Ταμείου. Σήμερα, η εταιρική διακυβέρνηση περνάει και μέσα από το ΤΧΣ…