THEPOWERGAME
Τα σίγουρα και τα αβέβαια, τα συν και τα πλην των νέων προσφορών, ζυγίζουν στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της Attica Bank όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, που είναι παραπάνω από δύο. Οι εξελίξεις όχι μόνο τρέχουν, αλλά διαφοροποιούνται λεπτό προς λεπτό. Στόχος είναι μια θετική έκβαση από κάθε άποψη, το συντομότερο δυνατό. Αλλά, αυτό, άγνωστο είναι αν θα γίνει ως την Παρασκευή, ή την άλλη εβδομάδα.
Οι δύο σύμβουλοι είναι σε ανοιχτές διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι βελτίωσαν μεν τις αρχικές τους προσφορές τους, αλλά το ερώτημα είναι αν και σε τι δεσμεύσεις θα προχωρήσουν. Η διοίκηση της Τράπεζας περιμένει τις προτάσεις των συμβούλων, προκειμένου να τις παρουσιάσει στο Διοικητικό Συμβούλιο – το μόνο αρμόδιο όργανο να λάβει τις τελικές αποφάσεις. Οι τρεις βασικοί μέτοχοι – ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ – αναμένεται να συμβάλουν στηρίζοντας την αύξηση, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινισθεί αν η αύξηση θα γίνει υπέρ τους ή όχι.
Η κυβέρνηση θέλει να κλείσει το θέμα της εξυγίανσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ο SSM, όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος, θέλουν να εξασφαλίσουν την εξυγίανση της τράπεζας αλλά με κεφάλαια που δεν επιδέχονται… αμφισβήτησης.
Όλο αυτό το σκηνικό που είναι ακόμη ένα μπλεγμένο κουβάρι αφορά τις εξελίξεις στην υπόθεση της Τράπεζας Αττικής, που δεν είναι ένα βήμα, αλλά τρία: η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η φάση της εξυγίανσης και η (επαν)ιδιωτικοποίηση.
Αισιοδοξία για την αύξηση κεφαλαίου
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ένα είναι βέβαιο, όπως αποκαλύπτουν στο powergame.gr πηγές που πρόσκεινται στη διαδικασία, ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα γίνει και με το παραπάνω. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα απαιτούμενα 240 εκατ. ευρώ θα αντληθούν μέσα από την αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αν και είναι στον αέρα…. το με ποιον ακριβώς τρόπο.
Προφανώς, και οι μέτοχοι θέλουν να στηρίξουν, αλλά επίσης είναι προφανές ότι ο βασικότερος μέτοχος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που είναι εκ του αποτελέσματος των… warrants, πρώτος τη τάξει μέτοχος της Τράπεζας με ποσοστό 68,4%, δεν έχει κανέναν λόγο να θέλει να διατηρήσει μια συμμετοχή σχεδόν 70% σε μία τράπεζα, ειδικά, σε μια περίοδο που σταδιακά θα επιχειρήσει την αποεπένδυσή του από τον τραπεζικό τομέα.
Ποιο θα ήταν το καλύτερο σενάριο για το ΤΧΣ; Ίσως το να μπει δυναμικά κάποιος ιδιώτης επενδυτής, που θα εισέφερε τα απαιτούμενα κεφάλαια και θα εγγυόταν την αναπτυξιακή πορεία της Τράπεζας, με την φερεγγυότητα του ονόματός του. Το αν αυτός ο επενδυτής έχει βρεθεί, κανείς δεν ξέρει ακόμη. Το σίγουρο είναι ότι κατ’ αρχήν έχουν κατατεθεί δύο φάκελοι προσφορών, οι οποίες ευτυχώς για την Τράπεζα, είναι βελτιωμένες των αρχικών προτάσεων.
Αν θα προκριθεί η Ellington, που είναι και βασικός μέτοχος στην Thea Artemis και «κατεβαίνει» μαζί με το Ταμείο Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) ή η κοινοπραξία Bain – JC Flower , θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες υπήρξε και μία τρίτη προσφορά
Το ΔΣ της Τράπεζας αναζητά τη βέλτιστη προσφορά
Προϋπόθεση είναι η έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, που θα περιμένει τις τελικές εισηγήσεις των συμβούλων (AXIA Ventures και Euroxx). Προς το παρόν, οι σύμβουλοι, κατόπιν εντολής της διοίκησης της Τράπεζας όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή χρηματιστηριακή ανακοίνωση, επιχειρούν να κλείσουν τις συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν.
Πληροφορίες ήθελαν τις συζητήσεις να συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ, με σκοπό όχι μόνο τη βελτίωση του τιμήματος και των όρων αλλά και την παρουσία συγκεκριμένων δεσμεύσεων. Οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές στο ύφος των δεσμευτικών προσφορών και στο αν θα υπάρξει τελικά στρατηγικός επενδυτής.
Τα σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά θέλουν τον όποιο επενδυτή να βάζει τα κεφάλαια σε δύο φάσεις και μάλιστα μέσω ομολογιακού δανείου στη δεύτερη φάση. Πηγές της αγοράς άφηναν να διαφανεί η πρόθεση επενδυτών να μπουν στην Τράπεζα Αττικής, αποκτώντας το 51% του ελέγχου της, αλλά το πρώτο εξάμηνο του 2022, εφόσον πρώτα εξυγιανθεί η Τράπεζα και ενισχυθεί με τα αναγκαία κεφάλαια.
Προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης επιχειρούν όλες οι πλευρές, κάθε μία προστατεύοντας τα δικά της συμφέροντα που σε κάποια σημεία δεν συγκλίνουν. Θεωρητικά όμως, στόχος είναι να βρεθεί η βέλτιστη λύση και χωρίς άλλες καθυστερήσεις.