THEPOWERGAME
Σε συνέχεια της ανακοίνωσης για τη σύσταση του πρώτου Ταμείου Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB), δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της HDB, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες, ώστε με τη σειρά τους να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής. Η καταληκτική προθεσμία κατάθεσης εκδήλωσης ενδιαφέροντος ορίστηκε η 5η Νοεμβρίου 2021, ημέρα Παασκευή και ώρα 5.00 μ.μ.
Πρόκειται για το τελευταίο βήμα, πριν την τελική ενεργοποίηση του νέου προγράμματος συνολικού δυνητικού προϋπολογισμού δανείων περίπου 62,5 εκ. ευρώ.
Όπως προβλέπει το νέο ταμείο, κάθε επιχείρηση-δικαιούχος θα έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί τη λήψη τραπεζικού δανείου από 25.000 ευρώ έως 900.000 ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών του σε κεφάλαιο κίνησης, αλλά και τη χρηματοδότηση επενδυτικών του σχεδίων. Το Ταμείο θα παρέχει εγγύηση σε ποσοστό 80% επί του ύψους του δανείου. Σύμφωνα με τους όρους του Ταμείου, οι τράπεζες δεν επιτρέπεται να ζητήσουν εμπράγματες εξασφαλίσεις για δάνεια έως 50.000 ευρώ, ενώ σε όλα τα δάνεια ανεξάρτητα από το ύψος τους απαγορεύεται η προσημείωση μόνιμης και μοναδικής κατοικίας.
Επιλέξιμες επιχειρήσεις για το Ταμείο, θεωρούνται οι υπό σύσταση (που διαθέτουν Α.Φ.Μ.), νεοσύστατες και υφιστάμενες πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οιασδήποτε νομικής μορφής, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους εξής κωδικούς δραστηριότητας:
- Δραστηριότητες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων (ΚΑΔ 59.11).
- Δραστηριότητες συνοδευτικές της παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, βίντεο και τηλεοπτικών προγραμμάτων (ΚΑΔ 59.12).
- Παραγωγή πρωτοτύπων λογισμικού παιχνιδιών υπολογιστή (ΚΑΔ 62.01.21).
Το «Ταμείο Εγγυοδοσίας Δανείων Επιχειρήσεων Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων» διευκολύνει άμεσα και πρακτικά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον οπτικοακουστικό κλάδο, με μια απολύτως διαφανή, γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία, με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητά τους, και τη διευκόλυνση της αποπληρωμής των δανείων με την παροχή ευνοϊκών όρων αποπληρωμής (περίοδος χάριτος και διάρκεια αποπληρωμής των δανείων).