THEPOWERGAME
Τακτικοί… πελάτες των διεθνών αγορών, οι ελληνικές τράπεζες «σηκώνουν» τον τελευταίο χρόνο κεφάλαια ενισχύοντας τους δείκτες ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας. Μέσα από ένα μίγμα κινήσεων, από αυξήσεις κεφαλαίου (Πειραιώς και Alpha Bank) και από διάφορες εκδόσεις ομολόγων (και των τεσσάρων ομίλων).
Μέσα σε ένα χρόνο, οι ελληνικές τράπεζες προσέφυγαν για άντληση κεφαλαίων σε χρηματαγορές του εξωτερικού, προσελκύοντας το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και μάλιστα σε βαθμό πολλαπλάσιο του προσδοκώμενου στόχου τους. Οι εκδόσεις ομολόγων των ελληνικών τραπεζών υπερκαλύφθηκαν από την πρώτη μέρα πάνω από μιάμιση φορά.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το τελευταίο δωδεκάμηνο, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι της χώρας άντλησαν πάνω από 7,1 δισ. ευρώ συνολικά. Ειδικότερα, μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συγκέντρωσαν 2,2 δισ. ευρώ από τους μετόχους τους, ενώ τα υπόλοιπα 4,9 δισ. ευρώ περιήλθαν στα ταμεία τους από εκδόσεις ομολόγων κάθε κατηγορίας (ΑΤ1, Τier II, Senior preferred notes- σύντομα θα βγάλουν και non preferred).
Την επιλογή της αύξησης κεφαλαίου, προτίμησαν δύο από τις μεγάλες τράπεζες, πρώτα η Τράπεζα Πειραιώς που υλοποίησε με επιτυχία αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ και στη συνέχεια η Alpha Bank, με την επίσης επιτυχημένη αύξηση ύψους 800 εκατ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά μετά την κρίση, που δύο από τις μεγάλες τράπεζες ανακοίνωσαν αύξηση κεφαλαίου. Σκοπός της κίνησης αυτής δεν είναι άλλος από την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, με ίδια κεφάλαια, πέραν της τεράστιας συμβολής του Ταμείου Ανάκαμψης.
Βελτιώνοντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και σταθμίζοντας το ρίσκο τους, οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για δάνεια άνω των 20 δισ. ευρώ ως το 2025. Έτος που συμπίπτει με τη χρονιά που κατά παράταση οφείλουν να έχουν ικανοποιήσει τα επίπεδα του MREL, των Ελάχιστων Απαιτούμενων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων.