THEPOWERGAME
Επενδύσεις ύψους 50 δισ. ευρώ θα απαιτηθούν μέχρι το 2030 προκειμένου η Ελλάδα να προσαρμόσει την ενεργειακή της πολιτική στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει παγκόσμια η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΕΤΕ), Παύλος Μυλωνάς.
Οι τομείς στους οποίους θα κατευθυνθούν αυτά τα κεφάλαια, είναι τα πεδία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, διανομής, απόδοσης και αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας, επισήμανε ο ίδιος, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στο 5ο Ενεργειακό Φόρουμ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το Αμερικανο-Ελληνικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Ελληνική Ένωση για την Ενεργειακή Οικονομία, σε συνεργασία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα και με τη στρατηγική συνεργασία του Ατλαντικού Συμβουλίου και του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ.
Λέγοντας ότι ο κόσμος πλέον αποφάσισε να προχωρήσει σε μαζική αλλαγή της ενεργειακής στρατηγικής, οδεύοντας ολοταχώς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και υπογραμμίζοντας ότι «αυτή η μετάβαση θα συμβεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο», ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι πέραν των τεράστιων ποσών που θα πρέπει να επενδυθούν, απαιτούνται τεχνολογικές γνώσεις και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, πιο «sophisticated» εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Μάλιστα, ο ίδιος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την περίοδο μέχρι την επιτυχή μετάβαση της χώρας μας στη νέα ενεργειακή πολιτική που θα πρέπει να εφαρμόζεται σημειώνοντας «στη διάρκειά της θα τεθούν κοινωνικά θέματα που θα δημιουργήσουν πολιτικά διλήμματα».
Μεταξύ άλλων, κατά την τοποθέτησή του ο κ. Μυλωνάς, χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός ότι πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο είναι κοινά αποδεκτή η ανάγκη για δραστικές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική των χωρών και αναφέροντας τις πολιτικές δράσεις και στόχους που αναλήφθηκαν και τέθηκαν, τόνισε ότι «όλες τους θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στον ενεργειακό τομέα και αυτό πρέπει λαμβάνεται σοβαρά υπόψη δεδομένου μάλιστα ότι στα επόμενα χρόνια οι ενεργειακές ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν κατά δυόμιση φορές».
Τόνισε ότι η αποθήκευση ενεργείας πρέπει από 10% σήμερα, να ανέλθει σε 20% το 2025 και στο 70% το 2050 και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε, «σκεφτείτε τι πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε το στόχο αυτό». Ανέφερε επίσης ότι οι ΑΠΕ θα πάρουν κάποιο χρόνο να αναπτυχθούν, και στο πλαίσιο αυτό σημείωσε, ότι το φυσικό αέριο για την επόμενη 10ετία τουλάχιστον, θα αποτελεί το καύσιμο που θα χρησιμοποιείται στην μεταβατική αυτή περίοδο. Υπογράμμισε, δε, ότι μέχρι στιγμής η χώρα «βρίσκεται μπροστά στις εξελίξεις» και χαρακτήρισε φιλόδοξους τους στόχους που έχουν τεθεί από την ελληνική κυβέρνηση.