THEPOWERGAME
‘Εκθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη θα παρουσιάσει σύντομα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μία μελέτη, που εκπονείται για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του ρόλου του για την εγγύηση της σταθερότητας της τραπεζικής αγοράς, όπως αυτός θα διαμορφωθεί στο πλαίσιο του νέου νόμου που ήδη καταρτίζεται.
Στη συγκεκριμένη μελέτη, που σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr, θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες εβδομάδες, θα υπάρχει ειδική αναφορά σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, αλλά και των άλλων αρχών του ESG για το περιβάλλον και την κοινωνία (Environmemt, Society, Governance).
Ως θεσμός και καταλύτης για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, το Ταμείο φιλοδοξεί να αποτελέσει «κέντρο αριστείας για όλο τον χρηματοοικονομικό κλάδο» όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή. Σε περίπου ένα δίμηνο, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, ο νέος νόμος για τη λειτουργία του Ταμείου, καθώς η συγκυρία της ίδρυσής του το 2010 και η σημερινή, δεν έχουν τίποτα κοινό!
Ο νέος νόμος για τη λειτουργία του Ταμείου
Τότε, ο ρόλος του Ταμείου ήταν να συμβάλει στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, στην αρχή μιας πολύ βαθιάς -όπως αποδείχθηκε- οικονομικής κρίσης, διαχειριζόμενο κεφάλαια που στην ουσία αποτελούν δάνειο της χώρας από το εξωτερικό. Ήταν αναγκαία συνθήκη για την επιβίωση των τραπεζών και συνδετικός κρίκος στο κομμάτι των εγγυήσεων εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου.
Είχε τότε για λογαριασμό του κράτους «εισφέρει» ως μέτοχος των τραπεζών 43,5 δισ. ευρώ – που σήμερα αποτιμάται στα περιουσιακά του στοιχεία σε κάτι λιγότερο από 5 δισ ευρώ. Εξού και η επικράτηση της λογικής στάσης του να περιμένει να κερδίσει κάτι ως μέτοχος για λογαριασμό πάντα του Δημοσίου.
Άλλωστε, με τις ελληνικές τράπεζες να ανοίγουν θέμα συζήτησης περί διανομής μερίσματος από το 2023 και μετά, το ΤΧΣ θα μπορέσει να βελτιώσει κάπως τα assets του- αν και δεν πρόκειται να φτάσει το αρχικό «δάνειο».
Παράταση για άλλα 5 χρόνια λειτουργίας
Το σκεπτικό αυτό συνηγορεί υπέρ της διατήρησης της διάρκειας λειτουργίας του Ταμείου για άλλα πέντε χρόνια, προκειμένου να μην ζημιωθεί εντελώς το Δημόσιο και να μην προκληθεί και η αναστάτωση μιας μαζικής σωρευτικής πώλησης.
Φυσικά αυτό, δεν είναι αντίθετο με την βασικό προσανατολισμό για σταδιακή αποεπένδυση από τις τράπεζες, ο οποίος παραμένει.
Το Ταμείο, που σήμερα έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στην Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική, διατηρεί μικρότερου βαθμού συμμετοχή στην Alpha Bank και μια οριακή στη Eurobank, θα σχεδιάσει ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και προς την κατεύθυνση του δημοσίου συμφέροντος, μια λελογισμένη και σταδιακή αποεπένδυση για την οποία προφανώς δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα.
Ενόψει του νέου του ρόλου, που θα προσδιορισθεί από το νέο νομικό πλαίσιο και με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης με τους θεσμούς να είναι ακόμη ανοιχτές, το ίδιο το Ταμείο, υπό τη διοίκηση του διευθύνοντος συμβούλου κ. Ηλία Ξηρουχάκη, παραμένει προσηλωμένο στο στόχο του, που δεν είναι άλλος από την διασφάλιση της διαφάνειας και της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, παράλληλα με μια προσπάθεια να προσθέσει περαιτέρω αξία στον μέτοχο. Μέτοχος, που δεν είναι άλλος από το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο οφείλει να μειώσει το εξωτερικό του χρέος.