THEPOWERGAME
H επίδοση της Alpha Bank επιβεβαιώνει τα παραδοσιακά καλύτερα αποτελέσματα της στα εποπτικά stress tests σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές Τράπεζες, όπως έχει συμβεί και στις παρελθούσες εποπτικές αξιολογήσεις του 2018, 2015 και 2014, αναφέρουν πηγές της τράπεζας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της εποπτική άσκησης προσομοίωσης (stress test) του 2021 της ΕΚΤ.
H Alpha Bank, αναφέρεται, είχε την υψηλότερη παραγωγή εσωτερικού κεφαλαίου, κατά τον τριετή ορίζοντα της άσκησης, μέσω της οργανικής κερδοφορίας (Internal Capital Generation) και ολοκλήρωσε την άσκηση με τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε βάθος τριετίας (το 2023) έναντι των ανταγωνιστών της.
Ειδικότερα στο Βασικό Σενάριο οι κεφαλαιακοί δείκτες ήταν:
-Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 Capital ratio): 17.4%
-Δείκτης Συνολικού Κεφαλαίου (Total Capital ratio): 18.6%
Στο Δυσμενές Σενάριο
-Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 Capital ratio): 8.4%
-Δείκτης Συνολικού Κεφαλαίου (Total Capital ratio): 9.5%
Πρέπει να σημειωθεί ότι καθώς το τεστ αντοχής του 2021 βασίζεται σε παραδοχές στατικού ισολογισμού (Static Balance Sheet) του τέλους έτους 2020, σημαίνει ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η βελτίωση της ποιότητας του ισολογισμού ως αποτέλεσμα των τιτλοποιήσεων (συναλλαγή Galaxy), η αύξηση στους δείκτες Κεφαλαιακής Επάρκειας της Τράπεζας αν υπολογιστεί η έκδοση κεφαλαίου Tier II που έγινε τον Μάρτιο του 2021 και η προσφάτως ολοκληρωθείσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (Project Tomorrow)
Αν ληφθούν υπόψη έκδοση κεφαλαίου Tier II και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τότε:
-ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET 1) υπό το Δυσμενές Σενάριο σε βάθος τριετίας διαμορφώνεται σε 10.3%
-ο Δείκτης Συνολικού Κεφαλαίου (Total Capital ratio) υπό το Δυσμενές Σενάριο σε βάθος τριετίας διαμορφώνεται σε 12.5%
Σημειώνεται επίσης ότι η Alpha Bank εισήλθε στο (πανευρωπαϊκό) τεστ αντοχής του 2021 με τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ των υπολοίπων Ελληνικών Τραπεζών. Συγκεκριμένα, Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (Common Equity Tier 1 Capital ratio): 17.1%. Δείκτης Συνολικού Κεφαλαίου (Total Capital ratio): 18.2%. Δείκτης Μόχλευσης (Leverage Ratio): 10.7%. Συνολικά, η ποιότητα των κεφαλαίων της Τράπεζας είναι καλύτερη έναντι των ανταγωνιστών της (π.χ. λιγότερο αναβαλλόμενο φόρο στα εποπτικά κεφάλια – DTA και DTC) ενώ παράλληλα έχει την μικρότερη μόχλευση μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών.
Μακροοικονομικές παραδοχές για την Ελλάδα
Η μεθοδολογία του Πανευρωπαϊκού Stress Test 2021 είναι παρόμοια με αυτήν της αντίστοιχης άσκησης του 2018 και είναι κοινή για όλες τις Τράπεζες που συμμετέχουν. Συγκεκριμένα, η άσκηση διεξάγεται με ορίζοντα τριετίας με ημερομηνία έναρξης την 31.12.2020 και λήξης την 31.12.2023, με μακροοικονομικές παραδοχές που καλύπτουν ένα Βασικό και ένα Δυσμενές Σενάριο. Στην άσκηση δεν λαμβάνονται υπόψη εξελίξεις των μεγεθών των τραπεζών μετά την ημερομηνία αναφοράς (static balance sheet assumption).
Οι μακροοικονομικές παραδοχές που υιοθετoύνται για την Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα συντηρητικές στο Δυσμενές Σενάριο και χαρακτηρίζονται από μεγάλη πτώση του δείκτη Επιχειρηματικών Ακινήτων- CRE (-24,2% αθροιστική μείωση σε ορίζοντα τριετίας) και από μεγάλη πτώση του ΑΕΠ (-3,6% αθροιστική μείωση σε ορίζοντα τριετίας συνδυαστικά με τη μείωση του 2020).
Η Άσκηση αξιολογεί την Κεφαλαιακή Επάρκεια των Τραπεζών σε επίπεδο Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (Common Equity Tier I – CET 1), Δείκτη Συνολικών Κεφαλαίων (Total Capital Ratio) και Δείκτη Μόχλευσης (Leverage Ratio) σε βάθος τριετίας.
Επίσημα, δεν έχει επικοινωνηθεί κατώτατο όριο (no pass-fail threshold) για την κεφαλαιακή επάρκεια για τους σκοπούς της εν λόγω Άσκησης. Το ανεπίσημο όριο που εφαρμόζει η ΕΚΤ είναι 5,5% για τον Δείκτη CET1.