THEPOWERGAME
Σε ένα πάρτι το αφεντικό παίζει χαρτιά με τους φίλους του. Ένας από αυτούς τους δείχνει ένα βίντεο με το τι συνέβη σε έναν επιχειρηματία που δεν έκανε αυτό που του ζήτησαν. Το βίντεο τον παρουσιάζει να κακοποιείται σεξουαλικά στη φυλακή. Ένα άλλο μέλος της ομάδας, γνωστό ως «κότα», πλήρωσε 2.500 ευρώ ($3.025) σε μια θελκτική γυναίκα για να «φροντίσει» το αφεντικό. Άλλοι δίνουν στο αφεντικό χρυσές ράβδους ως δώρα. Η σκηνή φαίνεται σαν να βγήκε από γκανγκστερική ταινία. Ωστόσο, το «αφεντικό» φέρεται να είναι ο Boyko Borisov, ο έως αυτή την εβδομάδα πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.
Η περιγραφή του κόμματος και άλλοι ισχυρισμοί για ανάρμοστη συμπεριφορά έγιναν από τον Svetoslav Ilchovsky, ιδιοκτήτη μιας αγροτικής επιχείρησης. Κατέθεσε ως μάρτυρας στις 5 και 7 Μαΐου σε κοινοβουλευτική επιτροπή που εξέταζε τη συμπεριφορά του κ. Borisov και του κόμματός του, το οποίο κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας από το 2009. Οι γενικές εκλογές που διενεργήθηκαν στις 4 Απριλίου δεν οδήγησαν σε ξεκάθαρο αποτέλεσμα: κανένα κόμμα δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση οπότε προκηρύχθηκαν νέες εκλογές για τις 11 Ιουλίου. Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος, πολιτικός εχθρός του κ. Borisov, διόρισε υπηρεσιακή κυβέρνηση στις 11 Μαΐου.
Οι ισχυρισμοί του κ. Ilchovsky δεν θα μπορούσαν να είναι πιο επιζήμιοι. Η οικονομία ελέγχεται από στενούς συνεργάτες του κ. Borisov και οι υπουργοί είναι απλώς «μαριονέτες», δήλωσε. Ισχυρίστηκε ότι η μεγαλύτερη δύναμη στη γεωργία ήταν ο Ivan “η κότα” Angelov και ότι είχε αναγκαστεί να πουλήσει φυράματα για πουλερικά στην εταιρεία του κ. Angelov σε χαμηλές τιμές. Ο κ. Ilchovsky υπέβαλε ψεύτικα τιμολόγια για να αυξήσει τον κύκλο εργασιών της εταιρείας που κατέχει ο κ. Angelov με τον αδελφό του, προκειμένου να αυξήσει την αξία της όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2018. Οι παραγωγοί ή οι εισαγωγείς γεωργικών προϊόντων που δεν έκαναν αυτό που τους ζητήθηκε διώχθηκαν από τον οργανισμό τυποποίησης τροφίμων, ο οποίος κρατούσε καθηλωμένα τα εισαγόμενα προϊόντα στα σύνορα ή παρέλυε τις επιχειρήσεις με εξονυχιστικές υγειονομικές επιθεωρήσεις.
Ο κ. Borisov αρνήθηκε όλους αυτούς τους ισχυρισμούς και δηλώνει ότι δεν συναντήθηκε ποτέ με τον κ. Ilchovsky. Ο κ. Angelov λέει ότι το 95% όσων δηλώνει ο κ. Ilchovsky είναι αναληθές. Στις 10 Μαΐου, ωστόσο, ο Pavel Stoimenov, ένας άλλος επιχειρηματίας, ισχυρίστηκε περισσότερα, εξίσου καταδικαστέα στην επιτροπή. Είπε ότι είχε «δώσει» 1.000 ψήφους στο κόμμα του κ. Borisov, αλλά όταν προσπάθησε να αντισταθεί στα αιτήματα του κ. Angelov, κάποια κτίρια που ανήκαν στην εταιρεία του πυρπολήθηκαν.
Ο κ. Ilchovsky είπε ότι συμμορφώθηκε επειδή ήταν «στρατηγική επιβίωσης». «Δεν υπάρχει ούτε ένα έργο που να χρηματοδοτείται από την ΕΕ στον αγροτικό τομέα όπου οι τιμές να μην έχουν εκτοξευτεί ή να μην συνδέεται με κάποια απάτη», πρόσθεσε. Οι καταγγελίες αποστέλλονται στην εισαγγελεία της ΕΕ, όχι μόνο της Βουλγαρίας, η οποία θεωρείται ευρέως ότι υπόκειται σε πολιτική επιρροή.
Για όλα όσα ισχυρίζονται οι δύο μάρτυρες, λέει ο Ognyan Georgiev, ο οικονομικός εκδότης της κορυφαίας καθημερινής εφημερίδας Kapital, υπάρχουν φήμες εδώ και πολύ καιρό και ο κ. Borisov έχει επιβιώσει από σκάνδαλα και στο παρελθόν. Ωστόσο, οι δημόσιες καταγγελίες ενός πρώην «μέλους της ομάδας» είναι «πολύ βαρύ πλήγμα. Βασικά περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τον τρόπο που λειτουργεί το διεφθαρμένο κράτος μας».
Ο Atanas Tchobanov, ιδρυτής του Bivol, ενός ιστότοπου ειδήσεων που επιδίδεται σε έρευνες, αναφέρει ότι η πτώση του κ. Borisov θα πάρει χρόνο, καθώς το κόμμα του διαπλέκεται με όλα τα θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένης της εισαγγελίας. Όμως τώρα, δηλώνει, παρουσιάστηκε μια ευκαιρία. Ο κ. Tchobanov είναι αισιόδοξος ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα εγκρίνει το αίτημα περί ελευθερίας της πληροφόρησης που πρόκειται να υποβάλει για όλα τα ευαίσθητα ερωτήματα. «Ίσως να έφτασε η ώρα της ανατροπής», δηλώνει χαμογελώντας.
© 2021 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved.
Άρθρο από τον Economist το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από την www.powergame.gr Το πρωτότυπο άρθρο, στα αγγλικά βρίσκεται στο www.economist.com