THEPOWERGAME
Οι απολυταρχικοί ηγέτες της Ευρώπης έχουν διαφορετικές απόψεις για την Covid-19 και το αλκοόλ. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Alexander Lukashenko, διακηρύττει ότι η βότκα μπορεί να αποτρέψει τον ιό. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα. Λίγο μετά την απόφασή του να κλείσει τους Τούρκους στο σπίτι τους για 18 ημέρες, αρχής γενομένης από τις 29 Απριλίου, μετά από την αύξηση ρεκόρ των κρουσμάτων, η κυβέρνησή του δήλωσε ότι θα απαγορεύσει τις πωλήσεις αλκοόλ καθ ‘όλη τη διάρκεια του lockdown.
Η αντίδραση ήταν τόσο προβλέψιμη όσο και ο πονοκέφαλος μετά από πολλά ποτήρια ρακί, το τοπικό αρωματισμένο με γλυκάνισο ποτό που μερικές φορές ονομάζεται και «γάλα του λιονταριού». Διψασμένοι Τούρκοι πολιόρκησαν τα σούπερ μάρκετ και τις κάβες. Η μπύρα και το κρασί εξαφανίστηκαν από τα ράφια σε χρόνο ρεκόρ. Οι κοσμικοί κατηγόρησαν τον κ. Erdogan ότι χρησιμοποίησε την υγειονομική κρίση για να επιβάλει μια ισλαμιστική πολιτική. Παρόμοιες κατηγορίες είχαν εκτοξευτεί όταν, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε διατάξει το κλείσιμο της εστίασης κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, φαινομενικά για τον περιορισμό του ιού.
«Πρόκειται για μια σαφή προσπάθεια παρέμβασης στην ιδιωτική ζωή των ανθρώπων και στον τρόπο ζωής τους», δήλωσε ο Veli Agbaba, αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, αναφερόμενος στην απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ, η οποία έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης τείνουν να είναι αστοί και κοσμικοί. Οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος ανήκουν το πιθανότερο στην αγροτική τάξη, είναι ευσεβείς και κατά του αλκοόλ.
Η απόφαση για το νέο lockdown δύσκολα αμφισβητείται. Τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον περασμένο Απρίλιο. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες του μήνα, η Τουρκία ανέφερε τον μεγαλύτερο αριθμό ενεργών κατά κεφαλή κρουσμάτων από οποιασδήποτε άλλη μεγάλη χώρα. Η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση ξεκίνησε από αξιοπρεπής, μετατράπηκε σε κακή και στην συνέχεια σε χείριστη. Η άνοδος των λοιμώξεων εμφανίστηκε μετά την χαλάρωση των περιορισμών τον Μάρτιο. Ο κ. Erdogan και οι υπουργοί του παραβίασαν τους κανόνες που οι ίδιοι είχαν θέσει όταν άρχισαν να παρευρίσκονται σε μεγάλες κηδείες και να οργανώνουν συγκεντρώσεις σε κατάμεστα στάδια.
Δεν έχουν εξηγήσει επακριβώς πώς η απαγόρευση των πωλήσεων οινοπνευματωδών ποτών θα βοηθήσει. Όταν η Τουρκία επέβαλε παρόμοια μέτρα κατά τα lockdowns πέρυσι τα Σαββατοκύριακα, ο υπουργός Εσωτερικών, Suleyman Soylu, ισχυρίστηκε ότι «όλες οι δυτικές χώρες» είχαν περιορίσει τις πωλήσεις αλκοόλ κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ότι η απόφαση ήταν «σύμφωνη με τις επιστημονικές απόψεις». Στην πραγματικότητα, λίγες μόνο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊλάνδης, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής, επέβαλλαν τέτοιες απαγορεύσεις. Και παρόλο που ο ΠΟΥ συνιστά την αποφυγή αλκοόλ για την προστασία του ανοσοποιητικού τους συστήματος, δεν συνιστά να πάρουν οι κυβερνήσεις αυτή την απόφαση για λογαριασμό των υπηκόων τους.
Η αντίδραση ήταν αναπάντεχα έντονη. Πολλά σούπερ μάρκετ και κάβες σε όλη την Τουρκία αγνόησαν τους περιορισμούς, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν καμία νομική βάση. Αλλά οι αρχές επέδειξαν περισσότερη αποφασιστικότητα. Ένας τουλάχιστον πωλητής οινοπνευματωδών ποτών συνελήφθη. Στις 4 Μαΐου, η κυβέρνηση όχι μόνο επιβεβαίωσε την απαγόρευση του αλκοόλ, αλλά την επέκτεινε, «προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός» στα σούπερ μάρκετ εξ’ αιτίας και άλλων προϊόντων που έκρινε «ως μη απαραίτητα». Τα νέα είδη που απαγορεύονται είναι από παιχνίδια έως ηλεκτρονικά και εργαλεία κηπουρικής. Ως εκ τούτου, οι Τούρκοι κλήθηκαν να περάσουν δύο εβδομάδες χωρίς ρακί ή τσουγκράνες.
© 2021 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved.
Άρθρο από τον Economist το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από την www.powergame.gr Το πρωτότυπο άρθρο, στα αγγλικά βρίσκεται στο www.economist.com