THEPOWERGAME
Ο Ren Zhengfei, ο ιδρυτής της Huawei, μιλάει συχνά για τις συγκρούσεις της εταιρείας του με την Αμερική με στρατιωτικούς όρους. «Ήρθε η ώρα να πάρουμε τα όπλα, να καβαλήσουμε τα άλογα και να ριχτούμε στη μάχη», είπε σε μια εσωτερική συνάντηση το 2018. Σε ένα υπόμνημα το επόμενο έτος ενθάρρυνε το προσωπικό να δέσει σχοινιά στα εικονικά τανκς της Huawei και να τα σύρει στο πεδίο της μάχης.
Η πολεμική γλώσσα είναι κατανοητή: Η Huawei δέχεται επίθεση από την Αμερική για πάνω από μια δεκαετία. Το 2012 οι αμερικανικές αρχές άρχισαν να ισχυρίζονται ότι η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιεί την εταιρεία για κατασκοπεία. Μια άλλη επίθεση ήταν η παραπομπή της CFO της εταιρείας (και κόρης του κ. Ren) το 2018 για παραβίαση των κυρώσεων κατά του Ιράν. Μέχρι το 2020 η παρενόχληση της Αμερικής είχε μετατραπεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο, με την απαγόρευση στις περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις να συνεργάζονται με τη Huawei και στις ξένες επιχειρήσεις να της πωλούν τσιπ ή άλλο εξοπλισμό που χρησιμοποιεί αμερικανική τεχνολογία. Η Αμερική προσπάθησε επίσης να αποτρέψει άλλες χώρες από το να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό της Huawei στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τους.
Αυτή η επίθεση έπληξε τη Huawei. Η εταιρεία αναγκάστηκε να πουλήσει την κύρια μάρκα smartphone της λόγω έλλειψης τσιπ. Παράλληλα, περισσότερες από δώδεκα πλούσιες χώρες την απέκλεισαν από τα συμβόλαια 5G. Τα έσοδα κατέρρευσαν κατά 30% το 2021, ενώ, το 2022, τα καθαρά κέρδη κατέρρευσαν κατά 70%. Σε ένα υπόμνημα εκείνης της χρονιάς ο κ. Ren δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Huawei πάλευε για τη ζωή της: «Πρώτα πρέπει να επιβιώσουμε. Αν επιβιώσουμε, έχουμε μέλλον».
Η επίθεση της Αμερικής συνεχίζεται. Τον Μάιο, για παράδειγμα, οι ρυθμιστικές αρχές ανακάλεσαν μια ειδική άδεια που επέτρεπε στην Intel και την Qualcomm, δύο αμερικανικούς τεχνολογικούς ομίλους, να πωλούν τσιπ της Huawei για φορητούς υπολογιστές. Ωστόσο, η Huawei δεν έχει απλώς επιβιώσει, αλλά ευδοκιμεί και πάλι. Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους τα καθαρά κέρδη της αυξήθηκαν κατά 564% σε ετήσια βάση, σε 19,7 δισ. γιουάν (2,7 δισ. δολάρια), ενώ επανήλθε στον κλάδο των κινητών τηλεφώνων. Οι πωλήσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού της αυξάνονται και πάλι, κάτι που πέτυχε σε μεγάλο βαθμό αντικαθιστώντας την ξένη τεχνολογία στα προϊόντα της με εγχώρια εξαρτήματα και προγράμματα, γεγονός που την καθιστά πολύ λιγότερο ευάλωτη στην αμερικανική εχθρότητα στο μέλλον. Αφού οι επιθέσεις του θείου Σαμ απέτυχαν να την σκοτώσουν, την έκαναν ισχυρότερη.
Ο κ. Ren, πρώην στρατιώτης, ξεκίνησε τη Huawei το 1987 στο διαμέρισμά του στη Shenzhen, εισάγοντας ξένο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό για να τον πουλήσει σε Κινέζους πελάτες. Μηχανικός στην εκπαίδευση, άρχισε γρήγορα να κατασκευάζει τον δικό του εξοπλισμό. Καθώς η αγορά τηλεπικοινωνιών της Κίνας μεγάλωνε, μαζί μεγάλωνε και η Huawei. Μέχρι το 2020 είχε γίνει όχι μόνο η μεγαλύτερη κατασκευάστρια smartphones στον κόσμο, αλλά και η κορυφαία πάροχος εξοπλισμού δικτύων κινητής τηλεφωνίας, με το μερίδιο αγοράς της να αγγίζει το 30%.
Ο κ. Ren είχε ανέκαθεν μεγάλες φιλοδοξίες για τη Huawei. Το όνομά της είναι σύντμηση της φράσης «Η Κίνα έχει λόγο». Τα κεντρικά της γραφεία στη Shenzhen είναι απίστευτα μεγάλα και επιβλητικά. Μια παλατιανή αίθουσα συνεδριάσεων μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί με τις Βερσαλλίες: μαρμάρινες κολόνες, δάπεδα με διακοσμήσεις και ελαιογραφίες βουκολικών σκηνών στην οροφή. Σε μια κοντινή κατασκευαστική πόλη η εταιρεία έχει χτίσει ένα ολόκληρο σύμπλεγμα κτιρίων ευρωπαϊκού τύπου γύρω από μια λίμνη, με αντίγραφα κάστρων σε φυσικό μέγεθος που χρησιμεύουν ως αίθουσες συνεδριάσεων και βιβλιοθήκες.
Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται
Βλέποντας τις εξελίξεις, κάποιος θα μπορούσε κάλλιστα να πει ότι ο αμερικανικός αιφνιδιασμός κλόνισε την αυτοκρατορία της Huawei μόνο για λίγο. Οι πωλήσεις της πέρυσι, ύψους περίπου 100 δισ. δολαρίων, είναι διπλάσιες από αυτές της αμερικανικής Oracle. Έχει το μισό μέγεθος της νοτιοκορεατικής Samsung, αλλά την ξεπερνά σε δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη. Ο προϋπολογισμός της εταιρείας για έρευνα και ανάπτυξη, ύψους 23 δισ. δολαρίων το 2023, ξεπερνιέται μόνο από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας: Alphabet (μητρική της Google), Amazon, Apple και Microsoft (βλ. διάγραμμα 1). Τα περσινά κέρδη της, ύψους περίπου 12,3 δισ. δολαρίων, την τοποθετούν στο ίδιο επίπεδο με τον αμερικανικό όμιλο επικοινωνιών Cisco Systems, ενώ υπερβαίνουν κατά πολύ εκείνα της Ericsson και της Nokia, των κύριων αντιπάλων της στον τομέα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Κι ενώ η Ericsson και η Nokia απολύουν προσωπικό, το προσωπικό της Huawei αυξάνεται. Σήμερα απασχολεί 12.000 περισσότερους εργαζομένους από ό,τι το 2021.
Η βασική δραστηριότητα της Huawei παραμένει ο εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών-δικτύων, ο οποίος απέφερε περίπου το μισό των εσόδων της πέρυσι. Τα τελευταία χρόνια το τμήμα αυτό έχει επίσης δημιουργήσει ομάδες μηχανικών που αναλαμβάνουν συμβουλευτικά έργα, βοηθώντας στην επανασύνδεση και συνεπώς στον εξορθολογισμό όλων των ειδών των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, από λιμάνια έως ανθρακωρυχεία. Αυτές οι νέες πρωτοβουλίες την έφεραν αντιμέτωπη με δυτικούς ανταγωνιστές όπως η Cisco Systems, η Siemens και η Honeywell.
Επιστροφή από τη χώρα των νεκρών
Το καταναλωτικό τμήμα, το οποίο παράγει το ένα τρίτο των πωλήσεων, κατασκευάζει κάθε είδους συσκευές που μπορούν να συνδεθούν με 5G. Έχει αρχίσει να κυκλοφορεί ξανά φανταχτερά smartphones, αλλά κατασκευάζει και ρολόγια, τηλεοράσεις και τα συστήματα που ελέγχουν πολλά κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα. Τα έσοδα από τις καταναλωτικές συσκευές αυξήθηκαν κατά περίπου 17% το 2023, κυρίως χάρη στα νέα smartphones.
Μια μονάδα υπολογιστικού νέφους αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα δέκατο των εσόδων. Πέρυσι, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 22%. Καθώς η Microsoft συρρικνώνει τις δραστηριότητές της στην Κίνα, λόγω των αμερικανικών κυρώσεων στον τομέα της τεχνολογίας, η Huawei λέγεται ότι μαζεύει τους μηχανικούς της. Μια άλλη ταχέως αναπτυσσόμενη μονάδα επικεντρώνεται στην ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και των φωτοβολταϊκών μετατροπέων, οι οποίοι μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα που παράγεται από τα ηλιακά πάνελ σε εναλλασσόμενο που ρέει στο δίκτυο.
Βέβαια, δεν είναι ότι οι αμερικανικές κυρώσεις δεν είχαν καθόλου αντίκτυπο στη Huawei. Κάθε άλλο. Αρχικά, οι δραστηριότητές της έχουν επικεντρωθεί περισσότερο στην Κίνα, με τις πωλήσεις στο εξωτερικό να αποτελούν πλέον μόνο το ένα τρίτο του συνόλου, από το μισό το 2017. Έχει επίσης αναγκαστεί να επικεντρωθεί περισσότερο στην καινοτομία, για να βρει τεχνολογικές λύσεις για τα πολιτικά της προβλήματα. Περίπου 114.000 εργαζόμενοι, περισσότεροι από τους μισούς του συνόλου, εργάζονται στην έρευνα και ανάπτυξη. Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα είναι ότι έχει γίνει πιο καθετοποιημένη, καθώς επιδιώκει να αναπτύσσει εσωτερικά αντικαταστάσεις για εξαρτήματα ή λογισμικό που αρπάζει ο θείος Σαμ.
Για να επιβιώσει από τις υφιστάμενες και πιθανές μελλοντικές αμερικανικές κυρώσεις, η Huawei αναζητά συστηματικά υποκατάστατα της αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας στα προϊόντα και τα εσωτερικά της συστήματα. Ο κ. Ren ισχυρίζεται ότι η εταιρεία έχει αντικαταστήσει 13.000 εξαρτήματα ξένης κατασκευής με κινεζικά. Αυτό ήταν εξαιρετικά δαπανηρό. Αναγκάζοντας τη Huawei να επικεντρωθεί σε αυτό το έργο, οι αμερικανικές κυρώσεις την εμπόδισαν αναμφίβολα να επενδύσει σε άλλους τομείς. Ωστόσο, οι κυρώσεις έχουν επίσης ωθήσει την ταχεία ανάπτυξη της ίδιας της πνευματικής ιδιοκτησίας της Huawei και την έκαναν να διαφοροποιηθεί σε νέους επιχειρηματικούς κλάδους. Για παράδειγμα, κατάφερε να αναζωογονήσει τις πωλήσεις smartphones, συνεργαζόμενη με έναν Κινέζο προμηθευτή για την ανάπτυξη κατάλληλων τσιπ, τα περισσότερα από τα οποία αγόραζε παλαιότερα από ξένες εταιρείες.
Η βιομηχανία των ημιαγωγών στην Κίνα εξακολουθεί να στερείται πολλά από τα συστατικά και τα εργαλεία που απαιτούνται για την πλήρη ρήξη με τη Δύση. Ορισμένα από τα εγχώρια τσιπ που χρησιμοποιεί η Huawei θεωρείται ότι κοστίζουν αρκετές φορές περισσότερο από τα αντίστοιχα ξένα και παραμένουν σε έλλειψη. Όμως, το γεγονός ότι η Huawei κατάφερε να παρακάμψει τις κυρώσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αποτελεί έκπληξη. Ως ιδιωτική εταιρεία της οποίας οι στόχοι ταιριάζουν απόλυτα με εκείνους της κινεζικής κυβέρνησης, γίνεται πρότυπο για το πώς η Κίνα σκέφτεται την καινοτομία.
Σύμφωνα με εκτίμηση της επενδυτικής τράπεζας Jefferies, περίπου το 70% των εξαρτημάτων (σε αξία) του Mate60 Pro+, του smartphone που κυκλοφόρησε η Huawei τον Σεπτέμβριο, κατασκευάζονται στην Κίνα. Έτσι, τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, η Huawei απέκτησε μερίδιο 15,5% στις πωλήσεις smartphone στην Κίνα, από περίπου 9% κατά την ίδια περίοδο του 2023, αγγίζοντας τα ίδια επίπεδα με την Apple (βλ. διάγραμμα 2). Αυτή η επιτυχία αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα για την ανάκαμψη της εταιρείας.
Το τηλέφωνο χρησιμοποιεί ένα τσιπ που κατασκευάστηκε από την SMIC, ένα κρατικό χυτήριο και μία από τις εταιρείες του κλάδου των ημιαγωγών με τις οποίες η Huawei συνεργάζεται. Περίπου την ίδια εποχή που η Αμερική εξέδωσε τους πρώτους εξαγωγικούς της περιορισμούς, η Huawei δημιούργησε μια επενδυτική μονάδα με την ονομασία Hubble. Από τότε έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 107 επενδύσεις.
Η στρατηγική της Hubble ήταν να αποκτήσει μικρές συμμετοχές σε δεκάδες προμηθευτές που εργάζονται πάνω σε τεχνολογίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ελάφρυνση της εξάρτησης της Huawei από ξένους προμηθευτές. Δείτε τις λιθογραφικές μηχανές, οι οποίες χαράζουν τα πιο μικροσκοπικά κυκλώματα σε πλακέτες και αποτελούν μακράν τη μεγαλύτερη πρόκληση για την αυτοδυναμία της Κίνας στην παραγωγή τσιπ. Η Hubble έχει πραγματοποιήσει αρκετές επενδύσεις σε λιθογραφικά λέιζερ. Η Focuslight Technologies, για παράδειγμα, είναι προμηθεύτρια εξαρτημάτων λέιζερ για την ASML, την παγκόσμια ηγέτιδα στη λιθογραφία, και την TSMC, το πιο προηγμένο χυτήριο τσιπ στον κόσμο. Η Hubble επένδυσε σε αυτήν το 2020. Ένα σύστημα που δημιούργησε για την αφαίρεση των ατελειών από τα υλικά στα οποία εκτυπώνονται τα κυκλώματα βοήθησε να τερματιστεί ένα ξένο μονοπώλιο στη συγκεκριμένη λειτουργία εντός της εφοδιαστικής αλυσίδας λέιζερ. Ένας άλλος αποδέκτης των κονδυλίων της Hubble, η Suzhou Everbright Photonics, κατασκευάζει τις μεγαλύτερες γραμμές παραγωγής της Κίνας για τσιπ νιτριδίου του γαλλίου, τα οποία είναι ένας νέος τύπος ημιαγωγών υψηλής απόδοσης που χρησιμοποιούνται σε όλα τα είδη, από τον εξοπλισμό 5G έως τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Η αγορά των φωτοευαίσθητων υλικών που χρησιμοποιούνται για να σχηματίσουν ένα μοτίβο στην επιφάνεια των τσιπ κατά τη διαδικασία λιθογραφίας, κυριαρχείται από ιαπωνικές εταιρείες, αλλά μια από τις εταιρείες χαρτοφυλακίου της Hubble, η Xuzhou B&C Chemical, εισέρχεται σε αυτή την ειδική αγορά.
Οι επενδύσεις αυτές δεν δημιουργούν τον πιο προηγμένο εξοπλισμό λιθογραφίας στον κόσμο. Ελάχιστοι περιμένουν ότι η Huawei θα κάνει βήματα στα μηχανήματα λιθογραφίας βαθιάς υπεριώδους ακτινοβολίας, την αιχμή του δόρατος της βιομηχανίας που παράγεται μόνο από την ASML. Ωστόσο, οι δραστηριότητες της Hubble τρώνε τους θύλακες της εξάρτησης από την ξένη τεχνολογία. Ένα μέρος αυτής της εξάρτησης είναι απλά η εξυπηρέτηση των μηχανημάτων που κατασκευάζονται στο εξωτερικό. Από την αρχή του έτους οι Αμερικανοί αξιωματούχοι του εμπορίου έχουν πει στους συμμάχους τους να σταματήσουν να παρέχουν βοήθεια για να διατηρούν σε λειτουργία τις προηγμένες λιθογραφικές μηχανές. Ορισμένες από τις επενδύσεις της Hubble, πιστεύουν οι αναλυτές, έχουν ως στόχο να ενισχύσουν την ικανότητα της Huawei να συντηρεί και να προσαρμόζει τα εξαρτήματα έτσι ώστε να λειτουργούν με τα τοπικά συστήματα.
Η επενδυτική στρατηγική της Hubble έχει ήδη αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές. Δείτε, για παράδειγμα, τα τσιπ καρβιδίου του πυριτίου (SiC). Αυτοί οι ημιαγωγοί χρησιμοποιούνται κυρίως σε συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας και πράσινης ενέργειας λόγω της ικανότητάς τους να λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες. Στην αγορά τους κυριαρχεί εδώ και καιρό η Infineon, μια γερμανική εταιρεία. Καθώς η Huawei έχει προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στην παροχή τεχνολογίας για ηλεκτρικά οχήματα και διαχείριση ενέργειας, η Hubble έχει επενδύσει σε τουλάχιστον τέσσερις κινεζικές εταιρείες που παράγουν τα υλικά για τα τσιπ SiC, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο κόστος στην παραγωγή τους. Έχουν γρήγορα κατακτήσει μερίδιο 32% της αγοράς για τις γκοφρέτες SiC, από σχεδόν μηδενικό μερίδιο πριν από λίγα χρόνια. Η εμπλοκή της Huawei στην αγορά ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε στην πτώση των παγκόσμιων τιμών αυτού του τύπου υλικού, λέει ο Poshun Chiu της Yole Group, μιας εταιρείας πληροφοριών για τα τσιπ.
Δεν υπάρχουν αμερικανικές κυρώσεις για τα τσιπ SiC. Η Huawei λειτουργεί απλώς προληπτικά, δεδομένου του κινδύνου να επιβληθούν κυρώσεις στο μέλλον. Αυτή η προσέγγιση επικρατεί σε ολόκληρη την εταιρεία. Τα στελέχη πρέπει να εξετάζουν περιορισμούς για τα περισσότερα εξαρτήματα. Η ανάκληση τον Μάιο των αδειών της Intel και της Qualcomm για την πώληση βασικών τσιπ υπολογιστών της επιβεβαίωσε αυτή τη σκέψη.
Ένας εικονικός Λάζαρος
Το υλισμικό είναι μόνο η μισή μάχη της Huawei: από το 2019 οι αμερικανικές εταιρείες απαγορεύεται επίσης να της πωλούν λογισμικό, αναγκάζοντας την εταιρεία να αναπτύξει υποκατάστατα και γι’ αυτές τις αγορές. Η Oracle, για παράδειγμα, είχε παράσχει στη Huawei ένα πρόγραμμα για τη διαχείριση των εσωτερικών της συστημάτων (enterprise resource planning ή ERP). Οι περιορισμοί ανάγκασαν τη Huawei να κατασκευάσει ένα εντελώς νέο δικό της σύστημα, που ονομάστηκε MetaERP. Κατά το λανσάρισμά του πέρυσι, ένα στέλεχός της δήλωσε πανηγυρικά: «Σπάσαμε τον αποκλεισμό. Επιβιώσαμε». Ορισμένοι εικάζουν ότι η Huawei μπορεί τελικά να επιχειρήσει να πουλήσει το σύστημα ανταγωνιζόμενη εταιρείες όπως η Oracle και η γερμανική SAP.
Ένα ακόμα μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν το λειτουργικό σύστημα για τα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα της. Η Huawei έχτισε την επιχείρησή της για smartphones με βάση το Android της Google. Η απώλεια της πρόσβασης στο Android, και το τεράστιο οικοσύστημα εφαρμογών που τρέχουν σε αυτό, ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους έπρεπε να εγκαταλείψει το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης smartphone.
Από το 2012, η Huawei είχε αναπτύξει ένα λειτουργικό σύστημα, που ονομάζεται Harmony, για τα ρολόγια και άλλα gadgets της. Οι κυρώσεις της Αμερικής για το λογισμικό την ανάγκασαν να ενσωματώσει το Harmony και στα τηλέφωνά της. Η δημοτικότητα των νέων μοντέλων της, με τη σειρά της, ώθησε τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν περισσότερες εφαρμογές που τρέχουν στο Harmony. Η τρέχουσα έκδοση του λειτουργικού συστήματος έχει κατασκευαστεί με κώδικα Android ανοιχτού κώδικα ώστε οι εφαρμογές Android να είναι, προς το παρόν, συμβατές. Έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα της Huawei, συμπεριλαμβανομένων των ρολογιών, τηλεοράσεων και συστημάτων οχημάτων, γεγονός που καθιστά δυνατή την ενσωμάτωση λειτουργιών σε όλες τις συσκευές. Λέγεται ότι έχει 700 εκατ. χρήστες και 2,2 εκατ. προγραμματιστές.
Η επόμενη έκδοση του Harmony αναμένεται να εγκαταλείψει όλο τον κώδικα που συνδέεται με το Android. Όταν συμβεί αυτό, οι εφαρμογές Android δεν θα λειτουργούν πλέον στα τηλέφωνα Huawei. Αυτό θα μπορούσε να είναι επιβλαβές για τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι ελάχιστες «εγγενείς» εφαρμογές εξακολουθούν να υπάρχουν για το λειτουργικό σύστημα. Βέβαια, η μετατόπιση θα σηματοδοτήσει επίσης την πλήρη ανεξαρτησία του λειτουργικού συστήματος από τη Δύση. Το Harmony θα γίνει ανταγωνιστής του Android και του iOS της Apple – ένα αποτέλεσμα πολύ πιο φιλόδοξο από αυτό που σχεδίαζε αρχικά η Huawei για το λογισμικό.
Οι αμερικανικές κυρώσεις ώθησαν επίσης τη Huawei να διαφοροποιηθεί, για να αντισταθμίσει τα χαμένα έσοδα. Ενώ η διεθνής εστίασή της ήταν ο εξοπλισμός δικτύου, τώρα επεκτείνει τις πωλήσεις λογισμικού σε επιχειρήσεις στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική που τρέχουν βάσεις δεδομένων στο cloud. Ένα στέλεχος της Clarin, ενός αργεντίνικου ομίλου μέσων ενημέρωσης, δήλωσε σε εκδήλωση της Huawei τον Μάιο ότι η εταιρεία του αντικατέστησε το ακριβό λογισμικό βάσεων δεδομένων Oracle με το Gauss, την προσφορά της Huawei. Ακόμα και πριν από δύο χρόνια, τέτοιες αλλαγές δημιουργούσαν συχνά προβλήματα συμβατότητας με άλλο δυτικό λογισμικό, αλλά η πρόσφατη αναμόρφωση φαίνεται να έχει εξαλείψει τις περισσότερες τέτοιες δυσλειτουργίες.
Οι Αμερικανοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πίστευαν ότι η Huawei θα δυσκολευόταν να παράγει αρκετά τσιπ ΤΝ για να συντηρήσει τις δραστηριότητες της. Στην πραγματικότητα, φαίνεται να έχει πληθώρα τσιπ. Μια κινεζική εταιρεία αναγνώρισης φωνής, η ΙFlyTech αποκάλυψε πρόσφατα ότι τα μοντέλα και η τεχνολογία της λειτουργούν εξ ολοκλήρου με τα τσιπ ΤΝ της Huawei. Πρόκειται για το πρώτο εγχώριο σύστημα AI στην Κίνα που έχει «ανεξαρτησία εφοδιαστικής αλυσίδας» από τη Δύση. Είναι επίσης το πρώτο οικοσύστημα ΤΝ που κατασκευάζεται πλήρως από τη Huawei για μια άλλη εταιρεία.
Όλα αυτά βολεύουν το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Ο Xi Jinping, ο ηγέτης της Κίνας, έχει εκφράσει την ίδια φιλοδοξία με την εταιρεία, να ξεπεράσει τις αμερικανικές κυρώσεις με τοπικά αναπτυσσόμενη τεχνολογία. Το κράτος, που είναι ήδη ο μεγαλύτερος πελάτης της Huawei, την υποστηρίζει και με άλλους τρόπους. Για να ωθήσει την ανάπτυξη της βιομηχανίας ημιαγωγών, παρέχει επιδοτήσεις και επενδύει παράλληλα με τη Huawei. Η εταιρεία και η κυβέρνηση, για παράδειγμα, κατέχουν αμφότεροι μερίδια στις εταιρείες Focuslight, Everbright Photonics και Xuzhou B&C Chemical.
Ωστόσο, η σχέση της Huawei με το κράτος συχνά παρεξηγείται. Η εταιρεία δεν προσπαθεί να καταστήσει εγχώρια την εφοδιαστική της αλυσίδα για να συμμορφωθεί με τις κυβερνητικές οδηγίες. Αντίθετα, για τη Huawei και πολλές άλλες κινεζικές εταιρείες, η αυτάρκεια έχει γίνει εμπορική επιταγή, επειδή είναι το μόνο μέσο επιβίωσής τους. Οι επενδυτικές αποφάσεις της λαμβάνονται με γνώμονα την αγορά, κάτι τη διαχωρίζει από τις υποτονικές κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες διαμορφώνουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια με βάση αποκλειστικά την κρατική πολιτική.
Καμία κρατική εταιρεία δεν έχει πλησιάσει το επίπεδο επιτυχίας που γνώρισε η Huawei την τελευταία δεκαετία. Η SMEE, ο κρατικός όμιλος λιθογραφίας, βρίσκεται χρόνια πίσω στο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά την κυκλοφορία προηγμένων προϊόντων. Αν και οι κρατικές επιδοτήσεις για τους ημιαγωγούς έχουν αυξηθεί (τον περασμένο μήνα το κράτος εγκαινίασε ένα ταμείο 47,5 δισ. δολαρίων για τη βιομηχανία), σημειώνει η Lin Qingyuan της Bernstein, η κυβερνητική παρέμβαση μειώνεται. Οι αρχές, λέει η κα Lin, θέλουν οι δυνάμεις της αγοράς να διαμορφώνουν τις επενδύσεις. Η Huawei αντιπροσωπεύει έτσι την τελευταία σκέψη της κινεζικής κυβέρνησης για τη βιομηχανική πολιτική.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Αμερικής μαθαίνουν επίσης από τα λάθη τους. Η σταδιακή κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Huawei, και ιδίως το κενό των 28 μηνών μεταξύ της ανακοίνωσης των αυστηρότερων μέτρων το 2018 και της εφαρμογής τους το 2020, έδωσε στην εταιρεία πολύ χρόνο για να προετοιμαστεί. Όμως, το μεγαλύτερο μάθημα από το μαρτύριο της Huawei δεν έχει ακόμη γίνει καλά αντιληπτό: ότι η αποκοπή της εταιρείας από τη δυτική τεχνολογία δεν την κατέπνιξε. Αντίθετα αύξησε τα κίνητρά της για καινοτομία.
Η Κίνα εξακολουθεί να είναι χρόνια πίσω από τη Δύση στην παραγωγή τσιπ. Οι κυρώσεις για τους ημιαγωγούς υψηλής ισχύος έχουν αυξήσει το κόστος και έχουν επιβραδύνει την υιοθέτηση της AI για χιλιάδες επιχειρήσεις, όπως προβλεπόταν. Οι επενδύσεις της Hubble απέχουν πολύ ακόμα από το να αντικαταστήσουν τις δυτικές μηχανές λιθογραφίας και άλλα εξαρτήματα. Ωστόσο, αν η Huawei προκαλούσε κάποιου είδους ανησυχία όταν η Αμερική κήρυξε για πρώτη φορά τον πόλεμο, αυτή έχει τώρα πολλαπλασιαστεί.
© 2024 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved. Άρθρο από τον Economist, το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από την www.powergame.gr. Το πρωτότυπο άρθρο, στα αγγλικά, βρίσκεται στο www.economist.com
Διαβάστε επίσης:
Υπερταμείο: Οι 7 αλλαγές που περιορίζουν τον έλεγχο των δανειστών
Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο “Μίδας” επενδύει σε… πορσελάνες
Έντονες αντιδράσεις για το σχεδιαζόμενο πέναλτι ΥΠΕΝ στις ΑΠΕ