THEPOWERGAME
Ο Bernard Arnault αρέσκεται να περιγράφει την LVMH ως une affaire de famille. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αποκαλεί την αυτοκρατορία πολυτελών ειδών αξίας 400 δισ. ευρώ (425 δισ. δολάρια), της οποίας είναι διευθύνων σύμβουλος, πρόεδρος και κύριος μέτοχος, «οικογενειακή επιχείρηση», κάτι που είναι ταπεινό και, παράλληλα, αληθινό. Και τα πέντε παιδιά του εργάζονται γι’ αυτόν. Στην ετήσια γενική συνέλευση της LMVH στις 18 Απριλίου, δύο από τους γιους του (ο Alexandre και ο Frédéric) επρόκειτο ενταχθούν στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας μαζί με την Delphine και τον Antoine, τον μεγαλύτερο απόγονό του από τον πρώτο του γάμο. Μόνο ο 26χρονος Jean, ο νεότερος, δεν έχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο (ακόμη).
Ο Arnault Père μπορεί να είναι επικεφαλής της LMVH για άλλα πέντε χρόνια. Το 2022 οι μέτοχοι, οι οποίοι πιστώνουν στον τότε 73χρονο ότι πολλαπλασίασε την περιουσία τους, καθώς και τη δική του (βλ. διάγραμμα), τροποποίησαν με μεγάλη προθυμία το καταστατικό της εταιρείας για να αυξήσουν την υποχρεωτική ηλικία συνταξιοδότησης για τον διευθύνοντα σύμβουλο από τα 75 στα 80 έτη. Ο «λύκος με το κασμίρι», όπως είναι γνωστός ο δισεκατομμυριούχος, χάρη στο δολοφονικό ένστικτό του στις συμφωνίες, δεν δείχνει σημάδια ότι θα ηρεμήσει. Ωστόσο, ο ανασχηματισμός του διοικητικού συμβουλίου και άλλες πρόσφατες μετακινήσεις σε θέσεις εργασίας υποδηλώνουν ότι τα σχέδια διαδοχής του έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Πέρυσι η Delphine ανέλαβε επικεφαλής του Christian Dior, του εμβληματικού οίκου μόδας και δεύτερου μεγαλύτερου εμπορικού σήματος της LMVH (και με μια λαμπρή πορεία υπό τον Pietro Beccari, ο οποίος τετραπλασίασε τις πωλήσεις μέσα σε πέντε χρόνια, ενώ πρόσφατα ανέλαβε τη Louis Vuitton, το πετράδι του στέμματος του ομίλου). Ο Antoine είναι τώρα διευθύνων σύμβουλος της οικογενειακής εταιρείας χαρτοφυλακίου που ελέγχει την LMVH. Ο Alexandre είναι de facto το νούμερο δύο στην Tiffany & Co. Ο Frédéric και ο Jean κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις στην επιχείρηση ρολογιών του ομίλου.
Ο Erwan Rambourg της τράπεζας HSBC βλέπει τρία πιθανά σενάρια διαδοχής. Το ένα είναι η 49χρονη Delphine, η οποία από το 2000 έχει ανελιχθεί μέσω των Dior και Vuitton, να κληρονομήσει την κορυφαία θέση από τον πατέρα της. Ένα άλλο είναι η ενθρόνιση του 31χρονου Alexandre, ο οποίος τα πήγε εξαιρετικά ως επικεφαλής της Rimowa, μιας γερμανικής εταιρείας κατασκευής αποσκευών που έπεισε τον πατέρα του να αγοράσει. Τώρα αναβαθμίζει την παλιομοδίτικη εικόνα του οίκου Tiffany & Co μέσω συνεργασιών με σούπερ σταρ όπως η Beyoncé και ο ράπερ Jay-Ζ. Το τρίτο είναι μια συλλογική προσέγγιση, κατά την οποία οι πέντε γόνοι διοικούν πέντε τμήματα του ομίλου.
Αν ο κ. Arnault έχει πάρει την απόφασή του, την κρατά για τον εαυτό του. Όπως και να έχει, θα παραδώσει μια αξιοζήλευτη επιχείρηση. Έπειτα από ένα εκπληκτικό 2023, όταν οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 9%, τα έσοδα το πρώτο τρίμηνο του 2024 υποχώρησαν κατά 2% σε ετήσια βάση, στα 21 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της εξασθένησης της ζήτησης από τους Κινέζους αγοραστές, που ανησυχούν για την οικονομία της χώρας τους. Τον Ιανουάριο ο κ. Arnault προανήγγειλε την επιβράδυνση, κάνοντας λόγο για «ομαλοποίηση» έπειτα από μια περίοδο μετα-πανδημικής εκδίκησης, που τα ήδη πολυτελείας είχαν την τιμητική τους.
Αυτή η απογοήτευση του πρώτου τριμήνου μπορεί, ωστόσο, να αποδειχθεί εικονική, και η νέα κανονικότητα του κ. Arnault θα μπορούσε ακόμα να σημαίνει απίστευτη δυναμική. Ο Flavio Cereda της εταιρείας διαχείρησης περιουσιακών στοιχείων GAM αναμένει ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις ειδών πολυτελείας θα επεκταθούν κατά 6%-7% ετησίως τα επόμενα χρόνια -και η LMVH θα συνεχίσει να κερδίζει μερίδιο αγοράς. Μια τακτοποιημένη κληρονομιά, για όποιον από τους Arnault επικρατήσει.
© 2024 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved.
Άρθρο από τον Economist, το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από την www.powergame.gr. Το πρωτότυπο άρθρο, στα αγγλικά, βρίσκεται στο www.economist.com