THEPOWERGAME
Η Σουηδία πρόκειται σύντομα να προχωρήσει σε ένα πείραμα για να δοκιμάσει την ιδέα. Αν όλα πάνε καλά, ένα αερόστατο θα απογειωθεί σύντομα από το Διαστημικό Κέντρο Esrange της Κίρουνα στη Σουηδία.
Θα ανέβει ψηλά στην ανώτερη ατμόσφαιρα, όπου τίποτα δεν θα συμβεί. Στη συνέχεια το αερόστατο θα επιστρέψει στη Γη.
Ωστόσο, πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις – συμπεριλαμβανομένων των σουηδικών παραρτημάτων της Greenpeace και της Friends of the Earth, αλλά και το Κέντρο Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου – προσπαθούν να το σταματήσουν.
Οι διαφωνούντες με το όλο εγχείρημα φοβούνται για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν. Το αερόστατο θα πραγματοποιήσει μια δοκιμαστική πτήση για κάτι που ονομάζεται Stratospheric Controlled Perturbation Experiment ή SCoPEx, το οποίο διευθύνεται από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Η ιδέα πίσω από το πείραμα είναι ότι μια μελλοντική πτήση θα απελευθερώσει μια μικρή ποσότητα σκόνης ανθρακικού ασβεστίου στη στρατόσφαιρα, προκειμένου να βοηθήσει τους ερευνητές να μάθουν περισσότερα για την ηλιακή γεωμηχανική.
Η Γεωμηχανική είναι η μεγάλη (και ακόμη υποθετική κυρίως) ιδέα που θέλει να παρεμβαίνουμε σκόπιμα στα συστήματα της Γης για να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή.
Το SCoPEx σκοπεύει να δοκιμάσει μια ιδέα που ονομάζεται έγχυση στρατοσφαιρικού αερολύματος (SAI), όπου λεπτή σκόνη εγχέεται στην ανώτερη ατμόσφαιρα για να αυξήσει την ποσότητα του ηλιακού φωτός που αντανακλάται πίσω στο διάστημα.
Τις επόμενες μέρες, μια συμβουλευτική επιτροπή, που εδρεύει επίσης στο Χάρβαρντ, θα αποφασίσει εάν η αρχική πτήση μπορεί να προχωρήσει.
Οι διαφωνούντες ανησυχούν για δύο πράγματα. Το πρώτο είναι γνωστό ως ηθικός κίνδυνος. Εάν η ηλιακή γεωμηχανική λειτουργήσει, θα μπορούσε να μειώσει την πίεση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην πηγή της, μέσω της μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.
Το δεύτερο αφορά κάτι που ονομάζεται «σοκ τερματισμού». Για να διατηρηθούν οι θερμοκρασίες χαμηλές, τα ανακλαστικά σωματίδια θα πρέπει να συμπληρώνονται επ’ αόριστον.
Μια ξαφνική διακοπή της τροφοδοσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ γρήγορη θέρμανση. Ο φυσικός Raymond Pierrehumbert, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέει ότι η ηλιακή γεωμηχανική είναι πολύ επικίνδυνη για οποιαδήποτε έρευνα πέραν των προσομοιώσεων σε υπολογιστή.
Βέβαια δεν είναι όλοι οι περιβαλλοντολόγοι αντίθετοι. Ο κόσμος είναι πιθανό να χάσει τον στόχο που ορίζεται στη συμφωνία του Παρισιού να διατηρήσει την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5°C.
«Αν δεν καταλάβουμε τι πραγματικά αντιπροσωπεύουν αυτές οι τεχνολογίες δεν θα γνωρίζουμε πώς να τις θέσουμε στην υπηρεσία μας αποτελεσματικά», λέει ο Steven Hamburg από το Αμερικανική Ταμείο Περιβαλλοντικής Άμυνας.
Ο κ. Hamburg τάσσεται υπέρ της μικρής κλίμακας γεωμηχανικής έρευνας. Άλλοι πράσινοι οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Άμυνας Φυσικών Πόρων, συμφωνούν, έστω και διστακτικά, στην διερεύνηση της ιδέας.
Η εξερεύνηση, σε κάθε περίπτωση, μάλλον θα συνεχιστεί. Αν και στο παρελθόν αποτελούσε ταμπού, η γεωμηχανική αντιμετωπίζεται πλέον όλο και πιο σοβαρά.
Μια πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή έδειξε ότι το SAI θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση της θερμοκρασίας κάτω των 1,5°C.
Η Εθνική Ακαδημία Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής στην Αμερική έχει αναπτύξει ένα ερευνητικό σχέδιο για την ηλιακή γεωμηχανική.
Η κυβέρνηση της χώρας διέθεσε φέτος 9 εκατομμύρια δολάρια για σχετική έρευνα. Τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία έχουν ξεκινήσει δικά τους ερευνητικά προγράμματα.
Οι ακτιβιστές θα συνεχίσουν να αντιτίθενται στα πειράματα, αλλά τα αερόστατα μάλλον θα απογειωθούν.
© 2021 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved.
Άρθρο από τον Economist το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από την www.powergame.gr Το πρωτότυπο άρθρο, στα αγγλικά βρίσκεται στο www.economist.com