THEPOWERGAME
Αν δώσετε βάση στους διπλωμάτες της Κίνας, οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι «ακλόνητες» και η φιλία μεταξύ του Xi Jinping και του Vladimir Putin δεν έχει «όρια».
Οι δυτικές κυρώσεις πρόκειται να θέσουν αυτά τα θερμά λόγια σε δοκιμασία. Η Ρωσία χρειάζεται οικονομική και χρηματοπιστωτική σανίδα σωτηρίας. Θα ήθελε να χρησιμοποιήσει την Κίνα ως αγωγό μέσω του οποίου θα συνεχίσει να συναλλάσσεται με τον υπόλοιπο κόσμο.
Ωστόσο, η Κίνα, πρέπει να επιτύχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ του να βοηθήσει τον κ. Putin να σταθεί απέναντι στον κοινό τους αντίπαλο, την Αμερική, αλλά παράλληλα να διατηρήσει τη δική της πρόσβαση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αναμφίβολα, προς λύπη του κ. Putin, η οικονομική της βοήθεια προς τη Ρωσία θα είναι στην καλύτερη περίπτωση περιορισμένη.
Παρόλο που η Κίνα απείχε από τις ψηφοφορίες που καταδίκασαν τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, η ρητορική της υποστήριξη ήταν πιο έντονη. Στις 7 Μαρτίου, καθώς οι απώλειες μεταξύ των πολιτών αυξάνονταν, ο υπουργός Εξωτερικών Wang Yi αποκάλεσε τη Ρωσία «τον πιο σημαντικό στρατηγικό εταίρο» της χώρας του.
Έχει περάσει μόλις ένας μήνας από τότε που ο κ. Xi και ο κ. Putin προανήγγειλαν μια νέα εποχή για τις χώρες τους. Εκτός από τη διατήρηση των σχέσεων, η Κίνα πιθανότατα θέλει να υπονομεύσει τη νομιμότητα των κυρώσεων ως εργαλείο της δυτικής πολιτικής, δεδομένου ότι έχουν χρησιμοποιηθεί εναντίον της για το Χονγκ Κονγκ και τη Σιντζιάνγκ.
Οι κινεζικές επιχειρήσεις ενδέχεται να εντοπίσουν ένα άνοιγμα στη Ρωσία καθώς οι δυτικές, όπως η McDonald’s και η Shell, κλείνουν τις πόρτες τους. Το Bloomberg news αναφέρει ότι ορισμένες από αυτές έχουν βάλει στο μάτι φτηνά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία.
Ωστόσο, αυτή η αδελφότητα που σπάει το εμπάργκο αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. Οι τεχνικές ικανότητες της Κίνας δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τις δυτικές.
Το CIPS, το δίκτυο πληρωμών της, έχει μικρό παγκόσμιο αποτύπωμα και χαμηλό όγκο και βασίζεται στην αποστολή μηνυμάτων μέσω του swift, του ευρωπαϊκού φορέα από τον οποίο έχουν αποκλειστεί πλέον ορισμένες ρωσικές τράπεζες.
Μια άλλη δυσκολία είναι ότι οι κινεζικές πολυεθνικές εταιρείες με νόμιμη παρουσία σε χώρες που είναι προσκείμενες στη Δύση μπορεί να πέσουν θύμα του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων. Οι διεθνείς τράπεζες της Κίνας είναι επιφυλακτικές.
Η Volvo (που εδρεύει στη Σουηδία αλλά ανήκει σε κινεζική εταιρεία) και η TikTok (που λειτουργεί από τη Σιγκαπούρη αλλά ανήκει στην Κίνα) έχουν αναστείλει ορισμένες δραστηριότητες στη Ρωσία.
Ακόμα και κινεζικές επιχειρήσεις χωρίς νόμιμη παρουσία στη Δύση θα μπορούσαν να πληγούν από «δευτερογενείς κυρώσεις», οι οποίες στοχεύουν σε τρίτες χώρες που βοηθούν το αντικείμενο των πρωτογενών κυρώσεων.
Η Αμερική δεν έχει χρησιμοποιήσει ακόμη αυτό το όπλο έναντι της Ρωσίας, αλλά μπορεί να το χρησιμοποιήσει. Οι κινεζικές τράπεζες που συναλλάχθηκαν με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα τιμωρήθηκαν από την Αμερική.
Δεδομένων όλων αυτών, η βοήθεια της Κίνας προς τη Ρωσία είναι πιθανό να είναι «μισή». Μπορεί να επιμείνει στις υπάρχουσες ρωσικές εμπορικές συμφωνίες της, ελπίζοντας ότι η Αμερική θα τις ανεχθεί.
Η κυριότερη από αυτές είναι η ενέργεια. Το 2020, η Κίνα ήταν αποδέκτρια του 32% του συνόλου των ρωσικών εξαγωγών αργού πετρελαίου και του 17% των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η Κίνα μπορεί επίσης να διεξάγει εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές μέσω μικρότερων τραπεζών που δεν έχουν νόμιμη παρουσία στη Δύση, χρησιμοποιώντας ρούβλια και γιουάν αντί για δολάρια.
Μπορεί επίσης να παραχωρήσει στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας πρόσβαση στα αποθεματικά της σε γιουάν. Τέλος, η Κίνα θα προσπαθήσει πιθανότατα να περιορίσει τη συνολική κλίμακα του όγκου των εμπορικών συναλλαγών και των ροών πληρωμών, ώστε να αποφύγει την πρόκληση άμεσης αντιπαράθεσης με την Αμερική.
Οι Κινέζοι αξιωματούχοι πρέπει να ισορροπήσουν μεταξύ διαφόρων προτεραιοτήτων. Η Κίνα επιθυμεί να δει τη Ρωσία να επιβιώνει από αυτές τις κυρώσεις, για να διδάξει στην Αμερική και τους συμμάχους της ότι δεν είναι μαγικό όπλο, αλλά αγωνιά να περιορίσει τις παράπλευρες απώλειες στα κινεζικά συμφέροντα.
Στην πορεία, σχεδιάζει να διδαχθεί από τα λάθη της Ρωσίας. Αν έρθει σε σύγκρουση με την Αμερική, η Κίνα θέλει να θωρακίσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Οι στόχοι της θα περιλαμβάνουν τη βελτίωση του συστήματος πληρωμών της και τη διαφοροποίηση των αποθεματικών της ύψους 3,2 τρισ. δολαρίων από δυτικά νομίσματα και λογαριασμούς, επενδύοντας, για παράδειγμα, σε εμπορεύματα.
Θα μπορούσε να πείσει ξένες επιχειρήσεις και κυβερνήσεις να εκδώσουν περισσότερους τίτλους στις κεφαλαιαγορές της Κίνας, δημιουργώντας μια νέα δεξαμενή περιουσιακών στοιχείων για να αγοράσει. Η Ρωσία μπορεί να ελπίζει σε μια κινεζική διάσωση. Προτεραιότητα της Κίνας θα είναι να διδαχθεί από μια μελέτη περίπτωσης αποτυχίας.
© 2021 The Economist Newspaper Limited. All rights reserved.
Άρθρο από τον Economist το οποίο μεταφράστηκε και δημοσιεύθηκε με επίσημη άδεια από την www.powergame.gr Το πρωτότυπο άρθρο, στα αγγλικά βρίσκεται στο www.economist.com