Gwendal Poullennec: Τα Κλειδιά Michelin αναδεικνύουν την ελληνική φιλοξενία

Τι δηλώνει στο powergame.gr, o International Director του Οδηγού Michelin, Gwendal Poullennec, για την ελληνική φιλοξενία

O International Director του Οδηγού Michelin, Gwendal Poullennec © Οδηγός Michelin

Η ελληνική ξενοδοχειακή σκηνή μπαίνει σε μια νέα εποχή διεθνούς αναγνώρισης με την εισαγωγή των Κλειδιών MICHELIN στη χώρα. Ο φημισμένος Οδηγός MICHELIN, ο οποίος έχει καθιερωθεί ως σημείο αναφοράς για την παγκόσμια γαστρονομία, διευρύνει το πεδίο του και στον τομέα της φιλοξενίας, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά την ελληνική του επιλογή. Συνολικά, 68 καταλύματα σε όλη την Ελλάδα έλαβαν τη διάκριση των Κλειδιών MICHELIN, αντανακλώντας το υψηλό επίπεδο υπηρεσιών, την αυθεντικότητα και την ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρουν στους επισκέπτες τους.

Ανάμεσα στις βραβεύσεις, ξεχωρίζει το Four Seasons Astir Palace στην Αθήνα, το μοναδικό κατάλυμα που έλαβε Τρία Κλειδιά MICHELIN, επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή του στην αριστεία της φιλοξενίας. Παράλληλα, επτά ξενοδοχεία απέσπασαν Δύο Κλειδιά MICHELIN, ενώ εξήντα καταλύματα διακρίθηκαν με Ένα Κλειδί MICHELIN, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα φιλοσοφιών φιλοξενίας – από boutique ξενοδοχεία μέχρι πολυτελή θέρετρα.

Με αυτήν την κίνηση, ο Οδηγός MICHELIN στοχεύει να καταστεί η κορυφαία ανεξάρτητη πλατφόρμα κρατήσεων τόσο για εστιατόρια όσο και για ξενοδοχεία, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία στους σύγχρονους ταξιδιώτες. Οι επιλογές των Κλειδιών MICHELIN βασίζονται σε πέντε διεθνή κριτήρια, τα οποία περιλαμβάνουν την αυθεντικότητα της εμπειρίας, την αριστεία στον σχεδιασμό, την ποιότητα της εξυπηρέτησης, τη σχέση ποιότητας-τιμής και την προσωπικότητα του καταλύματος.

Στο πλαίσιο αυτής της σημαντικής εξέλιξης για τον ελληνικό τουρισμό, συνομιλήσαμε με τον Gwendal Poullennec, International Director του Οδηγού MICHELIN. Ο άνθρωπος που έχει συμβάλει καθοριστικά στην παγκόσμια εξάπλωση του Οδηγού μάς μιλά για τα μοναδικά στοιχεία που κάνουν την ελληνική φιλοξενία να ξεχωρίζει, τις προκλήσεις της διεθνούς επέκτασης του θεσμού και τον ρόλο της τεχνολογίας στη διαμόρφωση του σύγχρονου ξενοδοχειακού τοπίου.

• Η Ελλάδα έχει πλούσια παράδοση στη φιλοξενία. Ποια μοναδικά χαρακτηριστικά έχετε παρατηρήσει στην ελληνική ξενοδοχειακή σκηνή που την κάνουν να ξεχωρίζει για την πρώτη επιλογή MICHELIN Keys;

Με μια βαθιά ριζωμένη και διαχρονική παράδοση στη φιλοξενία – την τέχνη του να υποδέχεσαι τους επισκέπτες με ζεστασιά, γενναιοδωρία και σεβασμό – δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η ελληνική σκηνή φιλοξενίας είναι πραγματικά εξαιρετική. Οι Επιθεωρητές μας εδώ ανακάλυψαν ξενοδοχεία και καταλύματα που δεν περιορίζονται μόνο στην παροχή εξαιρετικών υπηρεσιών, αλλά δημιουργούν και ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ των οικοδεσποτών και των επισκεπτών, καταφέρνοντας συχνά να κάνουν κάθε επισκέπτη να νιώθει μέλος της οικογένειας.
Ένα ακόμα δυνατό σημείο που η ομάδα μας παρατήρησε με χαρά είναι η εξαιρετική ποικιλομορφία της τοπικής φιλοξενίας. Από μικρά boutique ξενοδοχεία που προσφέρουν μια οικεία και άκρως εξατομικευμένη εμπειρία σε πολυτελή θέρετρα, από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική μέχρι τον εντυπωσιακό σχεδιασμό σε ένα ευρύ φάσμα τιμών, η Ελλάδα έχει να προσφέρει κάτι για κάθε ταξιδιώτη.

Οι Επιθεωρητές της Michelin έγιναν επίσης μάρτυρες της έντονης παρουσίας τοπικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας που εξασφαλίζουν μια αυθεντική ταύτιση της διαμονής με τον τοπικό χαρακτήρα και την κουλτούρα. Είτε πρόκειται για πολυσύχναστες πόλεις, γραφικά νησιά ή κρυφά διαμάντια της ηπειρωτικής χώρας, ο τομέας της φιλοξενίας της χώρας έχει καθιερωθεί ως παγκόσμιος ηγέτης. Και με τόσο ισχυρά θεμέλια, πιστεύω ότι τα καλύτερα έρχονται.

• Έχετε διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια εξάπλωση του οδηγού MICHELIN. Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για την εισαγωγή του σε νέες αγορές;

Από τη σύλληψή του στη Γαλλία το 1900, ο Οδηγός MICHELIN είχε πάντα ένα διεθνές όραμα, επεκτεινόμενος στο Βέλγιο το 1904 και σε ολόκληρη τη Δυτική Ευρώπη κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Ωστόσο, η είσοδος του Οδηγού MICHELIN σε αγορές πέρα από την Ευρώπη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 υπήρξε ανταποδοτική αλλά και απαιτητική.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν η διατήρηση της ακεραιότητας και της αυστηρότητας των αξιολογήσεών μας—στοιχεία θεμελιώδη για τη φήμη του Οδηγού MICHELIN—ενώ παράλληλα αναπτύσσαμε τη βαθιά γαστρονομική εξειδίκευση που απαιτείται για να εκτιμήσουμε και να αναδείξουμε τα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε νέου προορισμού. Κάθε αγορά διαθέτει τη δική της κουλτούρα γαστρονομίας και φιλοξενίας, και για εμάς είναι απαραίτητο να κατανοούμε πλήρως και να σεβόμαστε αυτές τις διαφορές, παραμένοντας πιστοί στα υψηλά μας πρότυπα και διασφαλίζοντας τη συνοχή των επιλογών μας παγκοσμίως.

Σήμερα, 125 χρόνια μετά, ο Οδηγός MICHELIN είναι πιο επιδραστικός και διεθνής από ποτέ, τιμώντας τις πιο συναρπαστικές κουλτούρες γαστρονομίας και φιλοξενίας του κόσμου, αναγνωρίζοντας τα κορυφαία ταλέντα τους και ενθαρρύνοντας τη συνεχή ανάπτυξη εξαιρετικών γαστρονομικών σκηνών.

• Πώς βλέπετε την εξέλιξη του οδηγού MICHELIN στην ψηφιακή εποχή και πόσο σημαντική είναι η τεχνολογία στη διαμόρφωση του γαστρονομικού και ξενοδοχειακού τοπίου;

Ο Οδηγός MICHELIN εξελίσσεται διαρκώς με τα χρόνια, παραμένοντας ωστόσο πιστός στην κύρια αποστολή του: να ανακαλύπτει κρυμμένους γαστρονομικούς θησαυρούς, να αναγνωρίζει την αριστεία και να κατευθύνει τους απαιτητικούς ταξιδιώτες προς τις πιο ξεχωριστές εμπειρίες. Στην ψηφιακή εποχή, η τεχνολογία έχει καταστεί βασικό εργαλείο για την επέκταση της εμβέλειάς μας και καθιστά τις επιλογές μας πιο προσβάσιμες από ποτέ. Σήμερα, οι λάτρεις του φαγητού και των ταξιδιών μπορούν να εξερευνήσουν τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία που προτείνει και βραβεύει ο Οδηγός MICHELIN μέσα από τις ψηφιακές μας πλατφόρμες, οι οποίες είναι ελεύθερα προσβάσιμες και παρέχουν αξιόπιστες και συνεχώς ενημερωμένες προτάσεις, εξειδικευμένες γνώσεις και μια απρόσκοπτη εμπειρία κράτησης.

Πέρα από τον ίδιο τον Οδηγό MICHELIN, η τεχνολογία μετασχηματίζει και τους κλάδους της φιλοξενίας και της γαστρονομίας. Από την εξατομίκευση μέσω τεχνητής νοημοσύνης στα ξενοδοχεία μέχρι τις ψηφιακές καινοτομίες στο fine dining, η τεχνολογία βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε το ταξίδι και τη γαστρονομία.

Ωστόσο, όσο εξελιγμένα κι αν γίνουν αυτά τα εργαλεία, η ουσία της φιλοξενίας παραμένει ανθρώπινη—διαμορφωμένη από παθιασμένους σεφ, ξενοδόχους και artisans που ζωντανεύουν το όραμά τους. Ο Οδηγός MICHELIN είναι υπερήφανος που αναδεικνύει αυτά τα εξαιρετικά ταλέντα και μοιράζεται το έργο τους με τον κόσμο.

• Με τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στον τομέα των ταξιδιωτικών κριτικών, τι πιστεύετε ότι διατηρεί τον οδηγό MICHELIN σημείο αναφοράς για τους ταξιδιώτες;

Ο Οδηγός MICHELIN έχει ξεχωρίσει διαχρονικά χάρη στη διαρκή δέσμευσή του στην ποιότητα, τη συνέπεια και την ανεξαρτησία. Η ομάδα των επαγγελματιών Επιθεωρητών μας, που εργάζονται ανώνυμα και πραγματοποιούν πολλαπλές επισκέψεις, διασφαλίζει ότι κάθε πρότασή μας βασίζεται στην άμεση εμπειρία και την αυστηρή αξιολόγηση. Αυτό αποτελεί ένα ασύγκριτο επίπεδο εξειδίκευσης και ακεραιότητας.

Με την επιλογή ξενοδοχείων του Οδηγού MICHELIN, η είσοδος των Κλειδιών MICHELIN ενισχύει ακόμη περισσότερο τη μοναδική του θέση. Αυτή η νέα διάκριση αναδεικνύει ξενοδοχεία που προσφέρουν τις πιο αξιομνημόνευτες εμπειρίες, ξεχωρίζοντας για τον χαρακτήρα και την αυθεντικότητά τους. Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές τουριστικές βαθμολογίες, τις κατηγορίες αστεριών ή τους αλγόριθμους κατάταξης, τα Κλειδιά MICHELIN δεν επιβραβεύουν απλώς μια σειρά παροχών. Αντίθετα, υιοθετούν μια ουσιαστικά ανθρώπινη προσέγγιση, τιμώντας την αυθεντικότητα και την ποιότητα της διαμονής στο σύνολό της.

Σε μια εποχή όπου οι ταξιδιώτες βομβαρδίζονται από διαδικτυακές κριτικές, αυτή η εις βάθος, εξειδικευμένη αλλά και βιωματική προσέγγιση προσφέρει αξιόπιστες και έγκυρες προτάσεις. Συμπληρώνοντας τις επιλογές του με άμεσες υπηρεσίες κράτησης, ο Οδηγός MICHELIN εδραιώνεται ως η απόλυτη πλατφόρμα για την κράτηση μόνο των πιο εξαιρετικών εμπειριών διαμονής.

• Υπάρχουν παγκόσμιες τάσεις που έχετε παρατηρήσει στον τομέα της πολυτελούς και υψηλής ποιότητας φιλοξενίας;

Ο τομέας της πολυτελούς φιλοξενίας εξελίσσεται, καθοδηγούμενος από τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των επισκεπτών και τις αναδυόμενες τάσεις. Η υπερ-εξατομίκευση είναι πλέον πρωταρχικής σημασίας, με τους ταξιδιώτες να αναζητούν εξατομικευμένα δρομολόγια, προσαρμοσμένα γεύματα και προγράμματα ευεξίας που ανταποκρίνονται στις προσωπικές τους προτιμήσεις. Η αυθεντικότητα κατέχει επίσης κεντρικό ρόλο, καθώς οι επισκέπτες επιθυμούν όλο και βαθύτερες συνδέσεις με τους προορισμούς μέσω της τοπικής κουλτούρας, των παραδόσεων και των προσπαθειών βιωσιμότητας.

Το well-being βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο και δεν αποτελεί απλά μία πολυτελή προσθήκη, με πολλά ξενοδοχεία να δημιουργούν καταφύγια για την αναζωογόνηση σώματος και πνεύματος, από προηγμένα σπα μέχρι ολιστικές θεραπείες. Παράλληλα, η τεχνολογία ενισχύει την εμπειρία των επισκεπτών μέσω αδιάλειπτης διαδικασίας check-in και εξατομίκευσης μέσω τεχνητής νοημοσύνης, ενώ διατηρεί την υψηλή ποιότητα των υπηρεσιών πολυτελείας.

Αυτές οι τάσεις αναδεικνύουν έναν μετασχηματισμό στην πολυτελή φιλοξενία—όπου οι μοναδικές, αυθεντικές και προσωποποιημένες εμπειρίες καθορίζουν τη σύγχρονη πολυτέλεια.

• Οι σημερινοί ταξιδιώτες φαίνεται να αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες. Πώς επηρεάζει αυτή η τάση τα κριτήρια αξιολόγησης των ξενοδοχείων από τον οδηγό MICHELIN;

Η αυθεντικότητα ήταν πάντα βασική παράμετρος στις αξιολογήσεις ξενοδοχείων του Οδηγού MICHELIN – είναι μάλιστα μέρος ενός από τα 5 κριτήρια επιλογής ξενοδοχείων μας – και αυτή η ανοδική τάση μεταξύ των ταξιδιωτών ενισχύει ακόμη περισσότερο τη σημασία της. Για τα ξενοδοχεία, η αυθεντικότητα ξεπερνά την αισθητική – πρόκειται για την αποτύπωση της αληθινής ουσίας ενός τόπου, προσφέροντας μια εμπειρία που αντικατοπτρίζει την τοπική κουλτούρα, την ιστορία και το περιβάλλον. Αξιολογούμε το πόσο καλά ενσωματώνεται το ξενοδοχείο στο περιβάλλον του, είτε μέσω υλικών που προέρχονται από την τοπική παραγωγή, είτε μέσω χαρακτηριστικής αρχιτεκτονικής, είτε μέσω επιλεγμένων εμπειριών που κάνουν τους επισκέπτες κομμάτι του προορισμού.

Εκτός από την ποιότητα των υπηρεσιών, την αρχιτεκτονική ή το επίπεδο άνεσης, οι Επιθεωρητές μας δίνουν μεγάλη έμφαση στο πώς τα ξενοδοχεία καταφέρνουν να προσφέρουν μια αυθεντική, ολοκληρωμένη εμπειρία που απευθύνεται στον σύγχρονο ταξιδιώτη, ο οποίος αναζητά γνήσιες συνδέσεις με τον προορισμό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τοπικές γαστρονομικές εμπειρίες, συνεργασίες με τοπικούς artisans ή τη δημιουργία χώρων που αντικατοπτρίζουν τον πολιτιστικό πλούτο της περιοχής. Τελικά, το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι κάθε διαμονή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο και αποτελεί μια αυθεντική αντανάκλαση της τοπικής κουλτούρας.

• Η βιωσιμότητα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στη φιλοξενία. Πιστεύετε ότι η περιβαλλοντική συνείδηση θα παίζει ρόλο στην επιλογή βραβευμένων καταλυμάτων στο μέλλον;

Πιστεύω, ή τουλάχιστον ελπίζω, ότι η βιωσιμότητα είναι ή θα είναι αναμφισβήτητα μια κρίσιμη παράμετρος για το μέλλον της φιλοξενίας. Οι ταξιδιώτες όχι μόνο είναι πιο συνειδητοποιημένοι σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα, αλλά όλο και περισσότεροι από αυτούς θέτουν αυτό το θέμα στο επίκεντρο των κριτηρίων επιλογής τους.

Στον Οδηγό, ενώ η προσοχή μας εστιάζει στην αναγνώριση της ποιότητας της διαμονής σε ευρύτερο πλαίσιο, εξερευνούμε τρόπους για να προωθήσουμε καλύτερα τα ξενοδοχεία που ηγούνται στη δημιουργία νέων, βιώσιμων προσεγγίσεων στη φιλοξενία. Αυτά τα πρότυπα ξενοδοχεία θέτουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τον κλάδο, και ελπίζουμε σύντομα να έχουμε τη δυνατότητα να τα προβάλλουμε πιο έντονα στο πλαίσιο της αποστολής μας να συνεχίσουμε να εμπνέουμε τόσο τους ταξιδιώτες όσο και την ευρύτερη κοινότητα της φιλοξενίας.

DIMAND
0.71%
8.54
ΕΛΣΤΡ
0.00%
2.30
ΚΥΡΙΟ
-2.73%
0.93
ΟΛΠ
1.51%
33.65
CENER
0.21%
9.40
ΙΝΤΕΤ
1.36%
1.12
ΕΕΕ
-1.39%
41.16
ΟΛΥΜΠ
-1.21%
2.45
ΙΚΤΙΝ
-0.68%
0.36
ΣΠΥΡ
0.00%
0.00
ΣΑΡΑΝ
-9.35%
0.97
ΜΥΤΙΛ
4.91%
41.88
ΟΤΟΕΛ
1.12%
12.66
ΕΒΡΟΦ
1.34%
1.90
ΡΕΒΟΙΛ
0.31%
1.64
ΜΟΝΤΑ
0.80%
3.80
ΠΑΙΡ
-0.21%
0.96
ΚΟΥΕΣ
0.64%
6.25
ΑΡΑΙΓ
1.39%
12.40
ΜΙΝ
-3.00%
0.45
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0.00%
3.86
ΤΕΝΕΡΓ
-0.60%
20.02
ΑΣΤΑΚ
0.00%
7.10
ΙΝΛΙΦ
-1.54%
5.10
ΔΡΟΜΕ
-4.35%
0.33
ΤΡΑΣΤΟΡ
1.59%
1.28
ΠΕΙΡ
1.96%
5.40
ΠΡΔ
-1.57%
0.25
ΦΡΛΚ
0.24%
4.11
AKTR
-0.92%
5.36
ΛΑΜΔΑ
0.45%
6.77
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
0.49%
1.64
ΚΑΡΕΛ
2.56%
320.00
ΙΝΤΚΑ
-2.09%
3.28
ΚΤΗΛΑ
3.00%
2.06
ΣΑΤΟΚ
0.00%
0.00
ΜΟΥΖΚ
-4.35%
0.55
ΒΙΟΚΑ
-1.41%
1.75
ΟΛΘ
-0.71%
28.10
ΚΟΥΑΛ
-0.78%
1.28
ΝΑΚΑΣ
-2.56%
3.04
ΙΝΤΕΚ
1.29%
6.28
ΝΑΥΠ
-1.94%
0.81
ΜΕΒΑ
-0.98%
4.06
ΠΕΤΡΟ
1.50%
8.12
ΚΕΚΡ
-0.40%
1.24
ΠΡΟΦ
0.20%
5.11
BOCHGR
0.33%
6.08
ΕΥΔΑΠ
-0.49%
6.04
ΜΟΤΟ
0.54%
2.79
ΦΡΙΓΟ
-2.61%
0.22
ΜΠΡΙΚ
-0.80%
2.48
ΠΡΟΝΤΕΑ
0.00%
5.90
ΔΟΜΙΚ
-2.96%
2.62
ΕΠΙΛΚ
0.00%
0.00
ΚΟΡΔΕ
-1.60%
0.43
ΜΕΝΤΙ
0.00%
0.00
ΜΕΡΚΟ
0.00%
36.80
ΑΑΑΚ
0.00%
0.00
ΛΟΥΛΗ
0.00%
3.34
ΕΥΑΠΣ
-2.02%
3.40
ΟΡΙΛΙΝΑ
-0.25%
0.79
ΟΤΕ
1.18%
15.42
ΔΕΗ
1.13%
14.35
ΕΛΙΝ
4.11%
2.28
ΛΟΓΟΣ
-0.62%
1.60
ΜΠΤΚ
0.00%
0.00
AEM
-1.11%
4.44
ΑΣΚΟ
2.87%
3.59
ΙΝΛΟΤ
0.00%
1.09
ΛΑΒΙ
-0.95%
0.83
ΕΣΥΜΒ
-0.88%
1.13
ΛΑΜΨΑ
1.09%
37.20
ΑΤΡΑΣΤ
0.00%
8.74
ΑΝΔΡΟ
-0.90%
6.62
ΔΑΑ
-0.39%
9.16
ΒΟΣΥΣ
-0.87%
2.28
EVR
-1.17%
1.69
ΚΡΙ
-0.63%
15.90
ΚΕΠΕΝ
0.00%
2.08
ΠΕΡΦ
1.14%
5.33
ΠΛΑΘ
1.08%
4.21
ΙΛΥΔΑ
0.84%
1.80
ΕΚΤΕΡ
-0.40%
1.99
ΒΙΟ
0.16%
6.16
ΛΑΝΑΚ
-3.09%
0.94
TITC
1.81%
42.25
ΜΟΗ
1.25%
22.72
ΣΙΔΜΑ
-1.34%
1.48
ΛΕΒΠ
0.00%
0.00
ΞΥΛΠ
9.44%
0.39
ΑΔΜΗΕ
1.08%
2.80
ΒΙΟΣΚ
-1.95%
1.51
ΙΑΤΡ
-2.02%
1.95
ΔΟΥΡΟ
0.00%
0.00
ΣΠΙ
1.40%
0.58
ΥΑΛΚΟ
0.00%
0.00
ACAG
0.50%
6.04
ΕΧΑΕ
3.05%
5.75
ΠΑΠ
1.97%
2.59
ΟΠΑΠ
0.65%
18.52
ΑΒΑΞ
-1.33%
2.23
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
2.72%
1.51
ΜΠΕΛΑ
-1.13%
26.20
ΣΑΡ
1.23%
13.12
ΔΑΙΟΣ
9.89%
4.00
ΕΛΠΕ
1.67%
7.93
ΕΥΡΩΒ
1.52%
2.67
ΜΑΘΙΟ
-4.55%
0.63
ΑΛΜΥ
-0.62%
4.80
NOVAL
0.20%
2.49
ΑΤΤ
0.72%
0.84
ΧΑΙΔΕ
-2.63%
0.74
ΑΤΤΙΚΑ
-0.85%
2.33
ΕΛΒΕ
0.00%
0.00
ΕΛΧΑ
-0.23%
2.22
ΒΙΟΤ
0.00%
0.00
OPTIMA
-0.25%
15.94
ΓΕΒΚΑ
-1.37%
1.45
ΦΛΕΞΟ
0.00%
0.00
ΑΤΕΚ
-8.72%
1.00
ΠΡΕΜΙΑ
0.00%
1.31
ΣΠΕΙΣ
3.16%
6.52
ΕΛΛ
1.37%
14.80
CNLCAP
0.00%
0.00
ΑΚΡΙΤ
6.04%
0.79
ΜΙΓ
0.00%
2.80
ΑΛΦΑ
1.59%
2.42
ΤΖΚΑ
-1.06%
1.40
ΕΛΤΟΝ
-1.44%
1.78
ΣΕΝΤΡ
-0.87%
0.34
ΛΕΒΚ
0.00%
0.00
ΑΒΕ
-1.49%
0.40
ΞΥΛΚ
-0.38%
0.26
ΕΤΕ
0.95%
10.10
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
2.00%
19.42
ΠΛΑΚΡ
-2.67%
14.60