THEPOWERGAME
O Loïc Charpentier, επικεφαλής του σχεδίου δράσης για την επάρκεια υδάτινων πόρων Water Europe και συνεργάτης σε έρευνες της ΕΕ, θεωρεί πως οι Βρυξέλλες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση για την αποτελεσματικότερη χρήση ύδατος με τον διορισμό ειδικού επιτρόπου, τη χάραξη στοχευμένης στρατηγικής και την αναθεώρηση των οδηγιών στα σημερινά δεδομένα.
Όμως τα μέτρα θα πρέπει να γίνουν πράξη καθώς η προστασία των υδάτινων πόρων αποτελεί προτεραιότητα όσο επιδεινώνεται η κλιματική κρίση και αυξάνονται οι ανάγκες για νερό. Μιλώντας στο powergame.gr με αφορμή το 8th Sustainability Summit που έλαβε χώρα υπό την αιγίδα του Economist, o κ. Charpentier τονίζει πως θα χρειαστούν επενδύσεις της τάξεως των 255 δισ. ευρώ την επόμενη εξαετία σε βιομηχανίες για την εξοικονόμηση υδάτινων πόρων.
• Έναν χρόνο πριν, η έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ προειδοποίησε πως η κλιματική κρίση θα επιδεινώσει την έλλειψη νερού στις περιοχές της Μεσογείου, οδηγώντας έως και στην ερημοποίηση τους. Σήμερα παρατηρείται ήδη παρατεταμένη ανομβρία. Προχωρούν οι κυβερνώντες στην Ευρώπη σε επαρκή μέτρα για την καταπολέμηση της ανομβρίας;
Ένα θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι πως στη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμπεριλήφθηκε μια νέα αρμοδιότητα. Αυτής της Επιτρόπου για το Περιβάλλον, την Ανθεκτικότητα των Υδάτων και την Ανταγωνιστική Κυκλική Οικονομία. Δρομολογείται, παράλληλα, μια στρατηγική για τους υδάτινους πόρους προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες των πολιτών, της φύσης και της οικονομίας. Αναφερόμαστε στην European Water Resilience Strategy.
Βέβαια η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να γίνει πράξη, όπως έχει ζητηθεί από όλους τους φορείς που δεν είναι αποκλειστικά πάροχοι υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και οι μεγάλοι βιομηχανικοί πελάτες αλλά, επίσης, οι τοπικές αρχές και μη κυβερνητικοί οργανισμοί.
Οπότε υπάρχει κοινή συναίνεση για τη λήψη μέτρων από όλους τους χρήστες ώστε να διαφυλαχθεί αυτός ο πολύτιμος φυσικός πόρος σε βάθος χρόνου. Επιπροσθέτως αναθεωρείται η υφιστάμενη οδηγία της Ε.Ε για να περιλαμβάνει π.χ. την επαναχρησιμοποίηση ύδατος όχι μόνον για γεωργική χρήση αλλά και για βιομηχανική μαζί με άλλες προβλέψεις. Αλλά θα πρέπει να αναθεωρηθούν και άλλοι νόμοι για τις πλημμύρες, τον καθαρισμό λυμάτων κ.ο.κ. Δεν είναι απαραίτητο να γίνουν νέες οδηγίες αλλά να αναθεωρηθούν οι υπάρχουσες ώστε να υπάρχει και συνοχή μεταξύ τους.
• Για να υπάρξει αποτελεσματική χρήση των υδάτινων πόρων θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε διάφορα επίπεδα. Σε ποιόν κλάδο της οικονομίας θεωρείται πως είναι πιο επιτακτικό;
Θα έλεγα πως είναι ο ενεργειακός κλάδος. Ακολουθεί η γεωργία, οι δημόσιες επιχειρήσεις νερού σ’ ότι αφορά τον περιορισμό διαρροών από τα συστήματα ύδρευσης και η μεταποίηση. Σε ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι πολλά που εξαρτώνται από τη γεωγραφική περιοχή. Σε περιοχές του ευρωπαϊκού Νότου θα πρέπει να δοθεί βάρος στη γεωργία αλλά όσο κινούμαστε προς τον βορά προτεραιότητα έχει η βιομηχανία σ’ ότι αφορά την φρονιμότερη χρήση του νερού.
• Αναπόφευκτα η λήψη μέτρων προϋποθέτει επενδύσεις από ιδιώτες και αυτό μπορεί να προκαλεί προβληματισμό εάν όχι δυσφορία. Στον αγροτικό κλάδο, παραδείγματος χάριν, έχουν γίνει μελέτες για την γεωργία ακριβείας. Συζητείται εκτενώς η κατάχρηση υδάτινων πόρων από πισίνες σε καλοκαιρινά θέρετρα και μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, με προτάσεις για την αύξηση των χρεώσεων από τους παρόχους. Έχει γίνει εκτίμηση από την Water Europe για το ύψος των επενδύσεων ή των περιορισμών που θα χρειαστούν στο μέλλον;
Οι εκτιμήσεις μας αφορούν συγκεκριμένες βιομηχανίες. Έχουμε υπολογίσει πως θα πρέπει να δαπανηθούν 255 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη εξαετία για τη θωράκιση της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος και της οικονομίας της Ευρώπης έτσι όπως επιτάσσει το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ. Στην έρευνα μας, Value of EU Investing in Water, τονίζεται η ανάγκη για αποτελεσματικότερη διαχείριση ύδατος. Ήδη η έλλειψη του, πιθανότατα, να επηρεάσει το 38% του πληθυσμού της Ε.Ε και να θέσει σε κίνδυνο βιομηχανίες-κλειδιά όπως οι ημιεπεξεργαστές, τα κέντρα διαχείρισης δεδομένων, το ανανεώσιμο υδρογόνο που παράγεται με ηλεκτρόλυση νερού και η παραγωγή μπαταριών για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.
• Αναφέρεστε σε επιχειρηματικές δραστηριότητες που de facto εξαρτώνται και από τη χρήση νερού
Αυτές οι τέσσερις βιομηχανίες αποτιμώνται στα 192 δισ. ευρώ και προβλέπεται πως θα φθάσουν σχεδόν το ένα τρισ. ευρώ μέχρι το 2030. Αλλά αυτή η επέκταση θα αυξήσει 2,6 φορές τη ζήτηση για νερό. Τεχνολογίες όπως ο καθαρισμός υδάτων και συστήματος κλειστού βρόχου προσφέρουν τρόπους για τη μείωση της βιομηχανικής κατανάλωσης. Τέτοιας φύσεως καινοτομίες μπορεί να εξοικονομήσουν 3 δισ. ευρώ, ετησίως, και να δημιουργήσουν έως και 13.000 θέσεις εργασίας, όπως επισημαίνουμε στην έρευνά μας.
Διαβάστε επίσης
S&P: Διατηρεί το BBB- με θετικό outlook και δίνει σήμα για επόμενη αναβάθμιση
Οι μεγάλες business του Διαστήματος
ΔΕΣΦΑ: Τα θέματα που συζητήθηκαν στο φετινό Shippers Day