THEPOWERGAME
Με τα ραντάρ διαρκώς ενεργά για ψηφιακές επενδύσεις και εξαγορές στην Ελλάδα βρίσκεται ο τεχνολογικός κολοσσός της Cisco, δίνοντας, με αυτό τον τρόπο ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό ταλέντο. Μια ψήφος, η οποία εκφράστηκε έμπρακτα και με την εξαγορά της πολλά υποσχόμενης ελληνικής startup Code BGP, και η οποία θα ενταθεί ακόμη περισσότερο με την εγκατάσταση hub της Cisco στην Κρήτη.
Όπως εξηγεί με συνέντευξή του στο powergame.gr, o διευθύνων σύμβουλος της Cisco για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα και Βαλκάνια, κ. Αντώνης Τσιμπούκης, η Cisco επενδύει συστηματικά στη διασύνδεση του ακαδημαϊκού και επιχειρηματικού οικοσυστήματος, έχοντας, για παράδειγμα, συμπεριλάβει στην ομάδα των μηχανικών της ταλέντο προερχόμενο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Αναφερόμενος στη στρατηγική εξαγορών της εταιρείας, ο ίδιος εξηγεί ότι συνιστούν κάτι περισσότερο από απλή διεύρυνση του επιχειρηματικού αποτυπώματος της εταιρείας, καθώς αποτελούν «δίαυλο πρόσβασης σε νέες τεχνολογίες, συνεργάτες, γνώση και ταλέντο».
Ειδικότερα για την εξαγορά της Code BGP, ο κ. Τσιμπούκης εξηγεί στη συνέντευξή του ότι η ιδρυτική ομάδα της ελληνικής startup αποτελεί πλέον τμήμα της Cisco και αναμένεται να εξελιχθεί στον πυρήνα μιας ακόμη μεγαλύτερης ομάδας, ενώ με τη συνεισφορά της, το hub της Κρήτης αναμένεται να εξελιχθεί σε πόλο έλξης ταλέντου.
Όσον αφορά το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη, που λειτουργεί από το 2020, ο επικεφαλής της Cisco εξηγεί ότι έχει εξελιχθεί σε έναν πολυθεματικό κόμβο καινοτομίας με ισχυρή σύνδεση με τον κοινωνικό, επιστημονικό, οικονομικό και επιχειρηματικό ιστό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και προεκτάσεις που υπερβαίνουν τα σύνορα της χώρας.
Η Cisco είναι γνωστή για τις πολλές εξαγορές εταιρειών που έχει κάνει στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια είχε επιβραδύνει τον ρυθμό, το 2019 έκανε έξι εξαγορές, εννέα το 2020, έξι το 2021, μόλις μία το 2022 και, ξαφνικά, έντεκα το 2023. Αυτό σημαίνει ότι επιταχύνει και πάλι;
«Η Cisco διαχρονικά, διαμορφώνει την επιχειρηματική της στρατηγική με γνώμονα τη διεύρυνση του τεχνολογικά καινοτόμου αποτυπώματός της, αλλά και τη δημιουργία προϋποθέσεων προστιθέμενης αξίας, τόσο για την επιχειρηματική κοινότητα όσο και για την κοινωνία. Η κατανόηση του οικοσυστήματος αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της εταιρείας, η οποία επιτυγχάνεται μέσα από τη στενή παρακολούθηση των εξελίξεων στο Πανεπιστήμιο, την ερευνητική κοινότητα αλλά και το επιχειρείν. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα «την επιτάχυνση» -όπως αναφέρετε- αυτή συνδέεται τόσο με τις νέες ευκαιρίες που παρουσιάζει η παγκόσμια αγορά όσο και τους αναπτυξιακούς στόχους της εταιρείας.
Οι εξαγορές συνιστούν κάτι περισσότερο από μια απλή στρατηγική για τη διεύρυνση του επιχειρηματικού αποτυπώματος της εταιρείας. Αποτελούν έναν δίαυλο πρόσβασης σε νέες τεχνολογίες, συνεργάτες, γνώση και ταλέντο. Παράλληλα, η σταθερή διεύρυνση της παρουσίας της Cisco στην Ελλάδα και η συνεχής αύξηση της αλληλεπίδρασής της με τις βαλκανικές χώρες, ανοίγει νέους ορίζοντες για αμοιβαία ανάπτυξη.
Στη Cisco δεσμευόμαστε όχι μόνο στην επιχειρηματική ανάπτυξη, αλλά και στην κοινωνική προσφορά. Αντικαθιστώντας τον όρο «επενδύσεις» με τον όρο «δεσμεύσεις προστιθέμενης και κοινωνικής αξίας», καταδεικνύουμε την προσήλωσή μας στη δημιουργία αειφόρου αξίας για την κοινωνία και το επιχειρείν. Θα υπογράμμιζα, καταλήγοντας, ότι η επιστροφή σε μια ενεργή στρατηγική εξαγορών αναδεικνύει τη φιλοσοφία προόδου και καινοτομίας της Cisco, καθιστώντας την κινητήρια δύναμη για αλλαγή και πρόοδο».
Μία από τις εξαγορές του 2023 αφορούσε στην ελληνική Code BGP. Πώς προχωράει η ενσωμάτωση της εταιρείας στη Cisco; Υπάρχουν και άλλες ελληνικές εταιρείες στο «ραντάρ» της Cisco;
«Εδώ και χρόνια αναφερόμαστε στην ανάγκη συνεργειών ανάμεσα στο ακαδημαϊκό και το επιχειρηματικό οικοσύστημα. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε πολύ περήφανοι που η εξαγορά αυτή πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και κάνουμε αυτή τη διασύνδεση πραγματικότητα. Η Cisco είχε ήδη, ακόμη και πριν την απόκτηση της ελληνικής εταιρείας, συμπεριλάβει στην ομάδα μηχανικών της, ταλέντο προερχόμενο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αναγνωρίζοντας την ποιότητα που υπάρχει εκεί. Η ιδρυτική ομάδα της Code BGP όχι μόνο παραμένει και αποτελεί πλέον τμήμα της Cisco, αλλά και αναμένεται να αποτελέσει τον πυρήνα μιας ακόμη μεγαλύτερης ομάδας.
Βλέποντας αναδρομικά τις εξελίξεις, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι στην επιλογή αυτή συνετέλεσε και η πανδημία, που έκανε την εταιρεία πιο ανοιχτή στη λειτουργία engineering hubs σε διαφορετικές χώρες και πόλεις. Πριν την πανδημία, το engineering hub της Cisco για την Ευρώπη βρισκόταν στο Λονδίνο για να διαμορφωθεί στη συνέχεια, μια διασπορά από μικρότερα hubs σε μια σειρά από χώρες της Ευρώπης. Ήδη έχει στηθεί ένα hub στην Πορτογαλία και τώρα στήνεται το hub της Κρήτης. Με την ισχυρή συνεισφορά της ομάδας της Code BGP, το hub της Κρήτης αναμένεται να εξελιχθεί σε πόλο έλξης ταλέντου».
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αναδείξουμε το γεγονός ότι εταιρείες όπως η Cisco αναγνωρίζουν το ταλέντο και τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη της χώρας, μέσω της επένδυσης σε ψηφιακές τεχνολογίες. Είναι μια απόδειξη ότι υπάρχει ταλέντο και υπάρχει τρόπος να επενδύσουμε σε ψηφιακές τεχνολογίες που θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη της χώρας. Ως εκ τούτου λοιπόν, τα «ραντάρ» μας είναι διαρκώς ενεργά».
– Το 2020 δημιουργήσατε σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων. Τέσσερα χρόνια μετά, ποια είναι τα αποτελέσματα;
«Από το 2020 έως και σήμερα με γεωμετρικά αυξανόμενη δυναμική, το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί έναν πολυθεματικό κόμβο καινοτομίας με ισχυρή σύνδεση με τον κοινωνικό, επιστημονικό, οικονομικό και επιχειρηματικό ιστό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και προεκτάσεις που υπερβαίνουν τα σύνορα της χώρας.
Οι επισκέπτες του Κέντρου, έχουν ξεπεράσει τους 13.500. Στο πλαίσιο του προγράμματος Country Digital Acceleration (CDA) υλοποιήσαμε και παραδώσαμε περισσότερα από 20 πιλοτικά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού σε πελάτες και συνεργάτες μας. Παράλληλα, αξιοποιώντας τη δυναμική του παγκόσμιου εκπαιδευτικού προγράμματος Networking Academy (netcad.com), εκατοντάδες νέοι και εργαζόμενοι απέκτησαν τα γνωστικά εφόδια και τις δεξιότητες ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της ψηφιακής οικονομίας και της ανταγωνιστικής και απαιτητικής αγοράς εργασίας.
Απευθυνόμενοι σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής κοινότητας και κοινωνίας, διοργανώσαμε και φιλοξενήσαμε εκατοντάδες συνέδρια, παρουσιάσεις και συζητήσεις. Στο πνεύμα της εξωστρέφειας που μας διακρίνει, φέραμε στο κοινό τραπέζι του διαλόγου, της συνεννόησης και της συνεργασίας τις ηγεσίες των πόλεων της Ελλάδας και της ΝΑ Ευρώπης. Συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά σε ένα πλαίσιο αγαστούς συνεργασίας και με τη νέα δημοτική αρχή της πόλης, καθώς η στόχευση μιας βιώσιμης ανάπτυξης με επίκεντρο την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών και την ουσιαστική εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού μάς βρίσκει όλους στην ίδια σελίδα και προοπτική».
– Η Cisco έχει τρεις δεκαετίες παρουσίας στην Ελλάδα, έχετε παρακολουθήσει από κοντά την τεχνολογική εξέλιξη της χώρας. Ποιες είναι οι αδυναμίες και προκλήσεις που, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα και ποια είναι τα δυνατά της σημεία;
«Διανύουμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη κομβική χρονική συγκυρία όπου όλοι καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις και να αναλάβουμε δράσεις που να οδηγήσουν τη χώρα μπροστά, βιώσιμα και αναπτυξιακά. Σε αυτή τη συνθήκη, καλούμαστε επίσης, να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, να εντάξουμε δυνατά σημεία αλλά και να προσπεράσουμε χρόνιες αδυναμίες και παθογένειες.
Επιχειρώντας λοιπόν να κωδικοποιήσω αυτό το παζλ θα ξεχώριζα -αν όχι στις αδυναμίες, σίγουρα όμως στα πεδία όπου πρέπει ενταθούν οι προσπάθειες- την εκπαίδευση και επιμόρφωση, με την ανάπτυξη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και αιχμή του δόρατος τις ψηφιακές δεξιότητες, τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη επιχειρήσεων που δημιουργούν καινοτομική τεχνολογία αιχμής, συμπεριλαμβανομένης της ακόμη μεγαλύτερης μείωσης της γραφειοκρατίας και των φορολογικών επιβαρύνσεων και βέβαια την αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη – αναγνωρίζοντας την ήδη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί – που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων και την ενίσχυση της τεχνολογικής ανταγωνιστικότητας.
Παράλληλα, οφείλω να επισημάνω ότι διαθέτουμε μια αρκετά δυναμική κοινότητα καινοτόμων επιχειρηματιών στην Ελλάδα που δημιουργούν μια διαρκώς αυξανόμενη προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία, καθώς και τη συναντίληψη από την επιχειρηματική κοινότητα για τη δύναμη των ουσιαστικών συνεργειών εντός και εκτός των συνόρων της. Τα προαναφερθέντα, συνδυαζόμενα με τη στρατηγική γεωπολιτική θέση της χώρας που μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου για την ανάπτυξη τεχνολογικών σχέσεων και επενδύσεων, συνιστούν μια κοινή συνισταμένη που προσδιορίζει την υπέρβαση, την προοπτική και την εξωστρέφεια της τεχνολογικής εξέλιξης της χώρας μας».
– Πώς εξελίσσεται το τοπίο στην κυβερνοασφάλεια; Υπάρχει εντονότερη σύνδεση με γεωπολιτικές εξελίξεις και πώς βλέπετε να αντιδρούν οργανισμοί και κράτη;
«Το τοπίο στην κυβερνοασφάλεια εξελίσσεται δυναμικά, με συνεχή εμφάνιση νέων απειλών και προκλήσεων, ενώ η σύνδεσή της με τις γεωπολιτικές εξελίξεις καθίσταται ολοένα και πιο εμφανής, καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις είτε προερχόμενες από οργανισμούς είτε από κράτη μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο επιρροής ή αντίδρασης σε γεωπολιτικά γεγονότα.
Τι παρατηρούμε λοιπόν σήμερα; Σαφέστατα, την ενίσχυση των κυβερνοεπιθέσεων οι οποίες αυξάνονται τόσο σε ποσότητα όσο και σε σοβαρότητα καθώς και την «εκτίναξη» της κυβερνοασφάλειας στην πολιτική ατζέντα, με τις κυβερνοεπιθέσεις να έχουν γίνει μία από τις κύριες ανησυχίες των κυβερνήσεων και των οργανισμών ασφάλειας. Παράλληλα, παρατηρείται μια σύγκλιση μεταξύ κρατών και οργανισμών στη φιλοσοφία αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των απειλών.
Συνολικά, βλέποντας την «παγκόσμια εικόνα», διακρίνουμε την ενίσχυση των μέτρων προστασίας με τους οργανισμούς και τα κράτη να επενδύουν σε προηγμένες τεχνολογίες κυβερνοασφάλειας και να εκπαιδεύουν το προσωπικό τους ώστε να αντιμετωπίσουν τις απειλές. Σε αυτό το μέτωπο δε, αναπτύσσεται μια αυξανόμενη συνεργασία των κυβερνήσεων με τον Ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση κυβερνοαπειλών και την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για την κυβερνοασφάλεια. Όπως είναι φυσικό, στην Cisco, έχοντας εντοπίσει το πόσο σημαντική είναι η ετοιμότητα και η άμεση αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων, επενδύσαμε πρόσφατα στην εξαγορά της Splunk, πρωτοπόρου εταιρείας διευρυμένης εποπτείας συστημάτων και κυβερνοασφάλειας έναντι 28 δισ. δολ., αναδεικνύοντας την έμφαση της εταιρείας στον συγκεκριμένο χώρο».
– Ποιες ευκαιρίες και, ενδεχομένως, ποιους κινδύνους βλέπετε από τη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης σε καθημερινές εφαρμογές και στη λειτουργία των ψηφιακών υποδομών;
«Η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις καθημερινές εφαρμογές και τη λειτουργία των ψηφιακών υποδομών αποτελεί μια πρόκληση για όλους μας, την οποία πρέπει να διαχειριστούμε ως έναν «συνομιλητή προόδου». Μπαίνοντας στην ουσία της ερώτησης, θα ξεκινήσω την αναφορά μου με τη διαδικασία ανάλυσης των δεδομένων από την τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να παρέχει στοιχεία για βιώσιμες πρακτικές σε πληθώρα τομέων της οικονομίας, καθώς επίσης την ταχύτερη λήψη αποφάσεων και την ελαχιστοποίηση των λαθών.
Ειδικότερα, η χρήση της στην Υγεία μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη ασθενειών και τη βελτίωση της διάγνωσης. Στην Εκπαίδευση, μπορεί να προσφέρει προσαρμοσμένη μάθηση και αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ενώ στις μεταφορές μπορεί να ενισχύσει την ασφάλεια. Παράλληλα, μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αποδοτική διαχείριση των πόρων και να δημιουργήσει πιο έξυπνες και βιώσιμες πόλεις.
Σαφώς υπάρχουν και κίνδυνοι, όπως και με κάθε εργαλείο τεχνολογικό ή μη, το οποίο αφήνεται ανεξέλεγκτο και δεν εντάσσεται σε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που να το οδηγεί σε έναν οδικό χάρτη θετικής προοπτικής. Ο κίνδυνος της δημιουργίας αλγόριθμων που ενισχύουν τις ανισότητες ή «δρουν με ανεύθυνο τρόπο» είναι επίσης ορατός. Υπό προϋποθέσεις, μπορεί να εγείρει ηθικά και κοινωνικά θέματα, όπως η προστασία της ιδιωτικότητας. Επιπλέον, η εξάρτηση για καθημερινές λειτουργίες μπορεί να υπονομεύσει τη δημιουργικότητα και την ενσυναίσθηση. Σαφέστατα λοιπόν, η επιτυχημένη, λειτουργική και ρυθμισμένη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητά μας απαιτεί την ευαισθητοποίηση της πολιτείας και της κοινωνίας και την προστασία των δεδομένων όλων μας».