THEPOWERGAME
Καθώς ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι κλάδοι των επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων, των μικρών επιχειρήσεων κατά του νέου φορολογικού σχεδίου νόμου, ο πρόεδρος της Εμπορικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας, εξηγεί, μιλώντας στο powergame.gr, γιατί ο κόσμος του λιανεμπορίου θεωρεί άδικη τη νέα οριζόντια φορολόγηση που επιβάλει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών.
Ο ίδιος θεωρεί ότι ο κλάδος του λιανεμπορίου δεν φοροδιαφεύγει και η ταύτιση αυτή με τους φοροφυγάδες είναι ισοπεδωτική, τη στιγμή μάλιστα που ο κλάδος εντάχθηκε άμεσα στις διατάξεις της ΑΑΔΕ, αναφορικά με τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών, τις υπηρεσίες myData, τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές κ.ά.
Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΣΕΕ, έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο κ. Καρανίκας αποτελεί παλαιό στέλεχος της ΝΔ.
Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Καρανίκα
Γιατί η ΕΣΕΕ και το λιανεμπόριο ζητεί την εξαίρεση από τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου;
Οφείλω εξαρχής να τονίσω ότι μας διακατέχει απόλυτος σεβασμός για τις αγωνίες και τις αντιδράσεις όλων των επαγγελματικών κλάδων που θίγονται, ωστόσο είμαστε σε θέση να επιχειρηματολογήσουμε τεκμηριωμένα μόνο για τα του «οίκου» μας. Δυστυχώς η επίμαχη ρύθμιση των «τεκμηρίων φορολόγησης» διαπνέεται από την ισοπεδωτική αντίληψη ότι «ελεύθερος επαγγελματίας» ίσον «φοροφυγάς». Αντίθετα, εμείς λέμε το αυτονόητο: Ότι δεν φοροδιαφεύγουν όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι το ίδιο, και βεβαίως ούτε και όλοι οι επαγγελματίες μέσα στον ίδιο κλάδο. Χρειάζεται εξατομικευμένη, δίκαιη και αναλογική προσέγγιση. Το λιανεμπόριο και ειδικά οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, αντί να τιμωρούνται οριζόντια και στη βάση αυθαίρετων κριτηρίων, θα έπρεπε να επιβραβεύονται για το γεγονός ότι λειτουργούν πλέον, όλες ανεξαιρέτως, μέσα στο σύγχρονο και εντελώς διάφανο ψηφιακό οικοσύστημα των ηλεκτρονικών συναλλαγών και ελέγχων.
Τέθηκαν εξαρχής, μαζί με το σύνολο του εμπορικού κόσμου, στην πρωτοπορία της ψηφιακής μετάβασης της λειτουργίας της αγοράς ακολουθώντας κατά γράμμα τις οδηγίες της ΑΑΔΕ και των συναρμόδιων υπουργείων, παρά τους σοβαρούς κλυδωνισμούς που υπέστησαν και υφίστανται έως σήμερα εξαιτίας των αλλεπάλληλων κρίσεων. Αποτελούν, δηλαδή, οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγήν όπως τις παρουσιάζει η έωλη επιχειρηματολογία του οικονομικού επιτελείου.
Ποιες συγκεκριμένες διατάξεις θεωρείται ότι είναι άδικες για τους λιανέμπορους;
Στο σύνολό της και επί της αρχής της η ρύθμιση περί τεκμηρίων φορολόγησης είναι ατεκμηρίωτη και άδικη διότι, πολύ απλά, δεν θέτει στο στόχαστρό της τους πραγματικούς φοροφυγάδες, αλλά το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας. Αυτό δεν «στέκει» φορο – λογικά.
Αν επρόκειτο, η όποια κυβέρνηση, κάθε φορά που της λείπουν μερικά εκατομμύρια ευρώ στο ταμείο της εφορίας να εφευρίσκει ένα καινούριο «τεκμήριο», τότε τί τους χρειάζεται τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ΑΑΔΕ και το ψηφιακό της οπλοστάσιο; Με το να ζητά από τους έντιμους και συνεπείς φορολογούμενους να πληρώσουν τα «σπασμένα» της αδυναμίας της να ελέγξει, να εντοπίσει και να επιβάλλει κυρώσεις στους αληθινούς παραβάτες, στο τέλος θα της γυρίσει μπούμερανγκ. Διότι το αίσθημα της αδικίας και οι δυσβάσταχτοι φόροι – και μακάρι να διαψευστώ – θα «δημιουργήσουν» πολύ σύντομα μία νέα γενιά φοροφυγάδων σε βάθος χρόνου.
Ειδικά όμως στο λιανεμπόριο, το γεγονός πως σήμερα μπορεί η ΑΑΔΕ να σχεδιάζει την επέκταση των POS και του myDATA σε όλους τους κλάδους καθώς και τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, είναι διότι ο εμπορικός κόσμος δείχνει αταλάντευτα το δρόμο της φορολογικής συμμόρφωσης με τη θετική του ανταπόκριση και την αδιαμαρτύρητη προσαρμογή.
Την αξιέπαινη στάση του λιανικού εμπορίου την αναγνώριζε, εμμέσως πλην σαφώς, έως πολύ πρόσφατα η ίδια η κυβέρνηση. Γι’ αυτό και το εξαιρούσε – με υπουργική απόφαση του περασμένου Μαρτίου – από το μέτρο των αποδείξεων που μετρούν «διπλά» στην έκπτωση φόρου σε 20 «ύποπτα για φοροδιαφυγή» επαγγέλματα με τον όρο οι συναλλαγές να γίνονται ηλεκτρονικά. Δεν συνιστά, αν μη τι άλλο, αντίφαση της φορολογικής διοίκησης, να μας «τσουβαλιάζουν» λίγους μήνες μετά, και αιφνιδιαστικά, μαζί με όλους τους άλλους κλάδους;
Η αίσθηση πάντως των πολιτών είναι ότι τα καταστήματα λιανικής φοροδιαφεύγουν, ουσιαστικά μη κόβοντας αποδείξεις. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Δεν υπάρχουν στοιχεία ή καταγγελίες καταναλωτών στις φορολογικές αρχές που να δικαιολογούν έναν τέτοιο ισχυρισμό, ο οποίος κινείται στην επικίνδυνη ατραπό του κοινωνικού αυτοματισμού. Πρόκειται για παρωχημένα «επιχειρήματα», που ίσως να ευσταθούσαν εν μέρει πριν την πλήρη ψηφιοποίηση των εμπορικών συναλλαγών, που έχει συντελεστεί στις μέρες μας. Αν υπάρχει ένας κλάδος, όπου όλες οι συναλλαγές συνοδεύονται με την έκδοση απόδειξης και είναι απολύτως ελέγξιμες από τους πελάτες καθώς και την εφορία, είναι το λιανικό εμπόριο.
Οι ελάχιστες εξαιρέσεις αυτού του κανόνα δεν αποτελούν δικαιολογία για την οριζόντια και δυσανάλογη φοροεπιδρομή που θα υποστούν όλες οι ατομικές επιχειρήσεις, με τη «ρετσινιά» μάλιστα του «εκ συστήματος» φοροφυγά. Εφόσον οι φορολογικές αρχές θέλουν πραγματικά να εντοπίσουν τη φοροδιαφυγή και το μαύρο χρήμα δεν χρειάζεται να κατασκευάζουν ενόχους. Ας ψάξουν εκεί που γνωρίζουν ότι αυτά τα φαινόμενα «ανθούν». Με ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων. Και κυρίως, χωρίς να υποτάσσουν τη φορολογική δικαιοσύνη σε στοχεύσεις εισπρακτικού χαρακτήρα.
Θα πρέπει να απεργήσουν οι επιχειρηματίες λιανικής ως αντίδραση στο συζητούμενο σχέδιο νόμου;
Είμαστε σε διαρκή συντονισμό με όλους τους θιγόμενους επαγγελματικούς και επιστημονικούς κλάδους και ως ΕΣΕΕ συμμετέχουμε θεσμικά στις διαβουλεύσεις και στις αποφάσεις για συλλογικές κινητοποιήσεις ενάντια στην επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου. Από κει και πέρα, εξουσιοδοτούμε τους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους να αποφασίζουν για τη συγκεκριμένη μορφή που θα πάρουν οι κινητοποιήσεις στην περιοχή τους, σταθμίζοντας τα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τα αιτήματα των μελών τους.
Θέλω στο σημείο αυτό να επισημάνω πως οι έμποροι επιθυμούμε – και όπως εξήγησα το αποδεικνύουμε έμπρακτα – οι σχέσεις μας με την Πολιτεία να βασίζονται στη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη. Ως γνωστόν, η εμπιστοσύνη δύσκολα «χτίζεται», αλλά εύκολα χάνεται.
Αυτό πρέπει να το σταθμίσει προσεκτικά το οικονομικό επιτελείο, αφενός για να «μετρήσει» σωστά τις αντιδράσεις μας και, αφετέρου, για να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις στη διάταξη, προτού την καταθέσει προς ψήφιση στην τελική της μορφή.
Ποιες νομίζετε θα είναι οι επιπτώσεις στις μικρές επιχειρήσεις, εφόσον ισχύει η επίμαχη διάταξη στο σχέδιο νόμου για την πάταξη της φοροδιαφυγής;
Εφόσον ο πέλεκυς του αυθαίρετου τεκμήριου φορολόγησης θα πέσει επί δικαίους και αδίκους, όπως είναι φυσικό χαμένοι θα βγουν οι έντιμοι και συνεπείς έμποροι. Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, καθώς η επίμαχη διάταξη στρέφεται κατά των περίπου 98 χιλιάδων ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων που έχουν απομείνει στη χώρα μας μετά τη λαίλαπα των μνημονίων και της πανδημίας, είναι προφανές πως για άλλη μια φορά στη χώρα μας οι μικροί και ευάλωτοι της αγοράς θα βιώσουν οριακές καταστάσεις. Έτσι, δυστυχώς, αντί να ενισχυθεί ο υγιής ανταγωνισμός στο λιανικό εμπόριο μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής, θα ενισχυθούν οι μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις μέσω της «πάταξης» των μικρότερων. Πρόκειται για φορολογική οπισθοδρόμηση που θα αλλάξει βίαια τον χάρτη της εμπορικής αγοράς.