THEPOWERGAME
Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο powergame.gr ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και υποψήφιος βουλευτής στον βόρειο τομέα της Αθήνας στις εκλογές της 21ης Μαΐου, Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός Εργασίας απάντησε για όλα τα θέματα που απασχολούν σήμερα τους ασφαλισμένους, έκανε έναν μικρό απολογισμό του κυβερνητικού έργου στον τομέα της ασφάλισης και της εργασίας, ενώ ξεδίπλωσε τη βεντάλια των παρεμβάσεων που θα υλοποιήσει η Νέα Δημοκρατία, εφόσον λάβει εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες στις επερχόμενες κάλπες.
Μιλώντας για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο έχει προσελκύσει ήδη χιλιάδες νέους, επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να διπλασιάσει τους πόρους του προγράμματος, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι θα βρεθούν κι άλλοι πόροι για την περαιτέρω στήριξή του. Αναλύοντας τους επόμενους στόχους του υπουργείου την επόμενη τετραετία, τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι ο περαιτέρω ψηφιακός και ευρύτερος εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ, με νέες ψηφιακές υπηρεσίες και ενοποιήσεις των βάσεων δεδομένων, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των ασφαλισμένων.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με μισθούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε ότι η ανάπτυξη και η πολιτική σταθερότητα στον τόπο αποτελούν τα «κλειδιά» για την αύξησή τους, υπογραμμίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία θα αυξήσει τους μισθούς στο Δημόσιο, τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και τον μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ. Σε ό,τι αφορά την προσωπική διαφορά, ο υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους συνταξιούχους έως ότου η προσωπική διαφορά τους «σβήσει».
Τέλος, ανέφερε ότι στην προγραμματική ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται ακόμη η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους σε φάρμακα, αλλά και οι νέες αυξήσεις στις συντάξεις, τις οποίες έχει ήδη προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.
- Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» έχει ήδη προσελκύσει περισσότερους από 25.000 νέους έως 39 ετών, γεγονός που μαρτυρά το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο θέμα στέγασης η νέα γενιά. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί που μένουν οριακά εκτός λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων. Τι σχεδιάζετε για το πρόγραμμα την επόμενη ημέρα των εκλογών;
Ακόμα και στη μεγαλύτερη διεύρυνση των κριτηρίων, πάντα θα υπάρχουν αυτοί που θα μένουν οριακά εκτός. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα με κοινωνική στόχευση. Αυτήν τη στιγμή το πρόγραμμα τρέχει και η επιτυχία του αποδεικνύει ότι ήταν σωστά σχεδιασμένο και απαντά σε πραγματικές στεγαστικές ανάγκες των νέων. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε πει ότι είμαστε διατεθειμένοι να διπλασιάσουμε τους διαθέσιμους πόρους, ώστε να διπλασιαστούν και οι ωφελούμενοι. Και, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, αν είναι και αυτό επιτυχημένο, θα βρούμε κι άλλους πόρους να στηρίξουμε το πρόγραμμα. Η στεγαστική πολιτική θα είναι κεντρική επιδίωξη μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας την επόμενη τετραετία. Η δέσμευση του πρωθυπουργού για τη σύσταση ενός νέου υπουργείου Στέγασης και Κοινωνικής Πολιτικής είναι η απόδειξη.
- Η αλήθεια είναι ότι έχετε καταφέρει να επιταχύνετε σημαντικά τις διαδικασίες απονομής συντάξεων. Ποιες είναι οι εκκρεμότητες σήμερα σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ παροχές;
Το ζήτημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων έχει λυθεί. Μέσα σε 27 μήνες βγήκαν 570.000 συντάξεις. Δηλαδή, 1 στους 14 ενήλικες Έλληνες έλαβε την κύρια σύνταξή του το 2021, το 2022 και τους τρεις πρώτους μήνες του 2023. Και πλέον εκδίδονται μεσοσταθμικά σε 2 μήνες, πιο γρήγορα δηλαδή απ’ ό,τι στη Γερμανία και τη Γαλλία. Ταυτόχρονα, έχει δρομολογηθεί και η αντιμετώπιση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων. Ήδη έχει εκδοθεί πάνω από το μισό στοκ των 80.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, με το υπόλοιπο στοκ να αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο καλοκαίρι. Ενώ και στα εκκρεμή εφάπαξ, που αυξήθηκαν για λίγο προσωρινά λόγω της έκδοσης πολλών κύριων συντάξεων, έχουμε σημαντικότατη αποκλιμάκωση και οι εκκρεμότητες είναι πολύ λίγες. Και όλα αυτά όταν το 2019 επί «φιλολαϊκής» κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο χρόνος αναμονής για κύρια σύνταξη ήταν τρία, πέντε, πολλές φορές και επτά χρόνια.
- Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σε αυτόν τον τομέα;
Το μεγάλο στοίχημα στην επόμενη τετραετία είναι ο περαιτέρω ψηφιακός και ευρύτερος εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ. Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα με την ενοποίηση των 88 βάσεων δεδομένων. Η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των πολιτών. Η διασύνδεση του ΕΦΚΑ με την ΕΡΓΑΝΗ. Οι 15 νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Η επέκταση των υπαλλήλων ροής και υποδοχής. Η ριζική ανακαίνιση όλων των υποκαταστημάτων του. Και, φυσικά, η ολοκλήρωση της τοποθέτησης των νέων γενικών διευθυντών και διευθυντών (τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα). Ώστε ο ΕΦΚΑ αλλάξει ακόμη περισσότερο και να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και η καθημερινότητα των ασφαλισμένων.
- Παρά την επιτάχυνση των διαδικασιών, αρκετοί ασφαλισμένοι που επέλεξαν να αξιοποιήσουν τη fast track διαδικασία κάνουν λόγο για αρκετά λάθη στους υπολογισμούς των συντάξεών τους. Μάλιστα, τα λάθη στον υπολογισμό έχουν αποτέλεσμα κάποιες συνταξιοδοτικές υποθέσεις να ολοκληρώνονται με καθυστέρηση. Πού οφείλονται αυτά τα προβλήματα, πότε και πώς θα αντιμετωπιστούν;
Μου είχαν πει κάποιοι συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ κάποια στιγμή: «Με τις συντάξεις fast track γίνονται κάποια λάθη». Τους ρώτησα: «Με την προηγούμενη, χειρόγραφη διαδικασία, υπήρχαν λάθη ή όχι;». Μου απαντάνε: «Υπήρχαν, κ. υπουργέ». Άρα, ποιο είναι, αναρωτιέμαι, το πρόβλημα; Το ότι τα λάθη είναι αυτήν τη φορά ηλεκτρονικά, επειδή το έκανε αυτή η κυβέρνηση; Ενώ σε κάθε περίπτωση είναι λάθη τα οποία διορθώνονται στη συντριπτική τους πλειονότητα από τον ίδιο τον ΕΦΚΑ; Γι’ αυτό, λοιπόν, λέω στους ασφαλισμένους να μην ακούνε τον έναν και τον άλλον. Αλλά να εμπιστευτούν μια διαδικασία η οποία έχει αποδείξει στην πράξη ότι φέρνει αποτελέσματα.
- Σε λιγότερα από δύο χρόνια υπήρξε μια αύξηση του κατώτατου κατά 20%. Τώρα ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει αύξηση του κατώτατου στα 950 ευρώ μεικτά, ενώ παράλληλα στοχεύετε στην αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ. Πόσο θα πετύχετε την αύξηση του μέσου μισθού σε αυτό το επίπεδο; Θα δώσετε κάποια κίνητρα στους εργοδότες, ενδεχομένως κάποιες ελαφρύνσεις, που θα δώσουν τη δυνατότητα στους εργοδότες να αυξήσουν του μισθούς των υπαλλήλων τους;
Χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη που πετύχαμε -και παρά τις κρίσεις- ο κατώτατος μισθός πήγε από τα 650 στα 780 ευρώ και μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 12,4%, στα 1.170 ευρώ. Πώς έγινε αυτό; Με τη φορολογική μας πολιτική, την αδειοδοτική μας πολιτική, την ασφαλιστική και την εργασιακή μας πολιτική, την προσέλκυση επενδύσεων. Χάρη σε αυτά, ενώ την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019 η ανάπτυξη της Ελλάδας ήταν υποτετραπλάσια από αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την περίοδο της Νέας Δημοκρατίας το 2019-2022 η ανάπτυξη της Ελλάδας ήταν ουσιαστικά διπλάσια του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Έτσι, αυξήθηκαν τα εισοδήματα σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο, λόγω πληθωρισμού. Αρκούν αυτά; Βεβαίως και όχι. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο της ανάπτυξης. Συνεχίζοντας να εφαρμόζουμε μια φιλοεπιχειρηματική και φιλοεπενδυτική πολιτική (όπως, για παράδειγμα, την περαιτέρω μείωση εισφορών, για την οποία δεσμευτήκαμε). Έτσι είναι που θα πετύχουμε μέσους ρυθμούς ανάπτυξης 3% στην τετραετία, έτσι ώστε να αυξήσουμε τους μισθούς στο Δημόσιο, να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και να πετύχουμε αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να διαθέτει ο τόπος μια σταθερή και μεταρρυθμιστική κυβέρνηση. Προϋπόθεση που, στο παρόν πολιτικό σκηνικό, μπορεί να εκπληρώσει μόνο η Νέα Δημοκρατία.
- Η προσωπική διαφορά είναι μια άδικη πτυχή του νόμου Κατρούγκαλου, για την οποία έχετε ασκήσει σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, δεν προχωρείτε στην κατάργησή της. Φέτος επιλέξατε να ενισχύσετε τους συνταξιούχους που δεν είδαν την αύξηση του 7,75% με το επίδομα προσωπικής διαφοράς. Θα «μονιμοποιήσετε» αυτόν τον μηχανισμό στήριξης έως ότου σβήσουν οι προσωπικές διαφορές; Θα φροντίσετε, δηλαδή, ώστε όλοι οι συνταξιούχοι να βλέπουν κάθε χρόνο μια μικρή ενίσχυση στο εισόδημά τους μέχρι να εξαλειφθεί η προσωπική διαφορά τους;
Εμείς ήμασταν που στηρίξαμε τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, τόσο με το ν. Βρούτση (όταν και 550.000 συνταξιούχοι είδαν τότε την προσωπική τους διαφορά να «ροκανίζεται»), όσο και με το επίδομα προσωπικής διαφοράς φέτος. Όπως δεσμεύτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αν κερδίσουμε τις εκλογές, θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε, μέχρι τελικά η προσωπική διαφορά να «σβήσει», με βάση και τις δυνατότητες της οικονομίας. Την πορεία της οποίας, υπογραμμίζω, μπορεί να εγγυηθεί πολύ περισσότερο η Νέα Δημοκρατία.
- Τι άλλο να περιμένουν οι συνταξιούχοι από μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;
Θυμίζω ότι οι συνταξιούχοι μόνο αυξήσεις είδαν επί Νέας Δημοκρατίας από το 2019 και μετά, όταν επί ΣΥΡΙΖΑ είδαν μόνο μειώσεις: με τον νόμο Βρούτση είδαν αυξήσεις έως 8% πάνω από 225.000 συνταξιούχοι με 30+ έτη ασφάλισης, μείωση της φορολόγησης από το 22% στο 9%, άρση του πλαφόν των 1.300 ευρώ για κύρια και επικουρική, αύξηση του ποσοστού σύνταξης που καταβάλλεται στους εργαζόμενους συνταξιούχους από το 40% στο 70%, καθώς και αύξηση των εθνικών συντάξεων των ομογενών. Επίσης, από την αρχή της φετινής χρονιάς είχαμε τρεις μόνιμες αυξήσεις: του 7,75%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και την 4η δόση επαναϋπολογισμού του ν. Βρούτση. Ενώ για την επόμενη τετραετία δεσμευτήκαμε για την απονομή επικουρικών και εφάπαξ στους δύο μήνες, τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους σε φάρμακα, τις νέες αυξήσεις στις συντάξεις και τον περαιτέρω ψηφιακό και ευρύτερο εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, που θα αλλάξει την καθημερινότητα των ασφαλισμένων.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ σας ασκεί κριτική σε όλα τα επίπεδα για αντιλαϊκή πολιτική. Πώς απαντάτε;
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε αποδομήσει πλήρως το αφήγημα της Αριστεράς περί υπεροχής της στην κοινωνική πολιτική. Και όσο αυτό γίνεται περισσότερο κατανοητό από τους πολίτες, τόσο ο εκνευρισμός του ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει. Η «ανάλγητη» κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μείωσε την ανεργία στο 10,9%, δημιούργησε 300.000 νέες «νεοφιλελεύθερες» θέσεις εργασίας, έδωσε ένα τέλος στο καθεστώς ομηρίας των συνταξιούχων από ένα κράτος που τους ταλαιπωρούσε για χρόνια για μια σύνταξη. Χάρη στον «τρισκατάρατο» εργασιακό νόμο Χατζηδάκη, έχουμε πλέον την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, τις νέες, μεγαλύτερες γονικές άδειες, το δικαίωμα της αποσύνδεσης στην τηλεργασία, τα νέα δικαιώματα για τους αυτοαπασχολούμενους σε delivery και courier, τα μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία κ.λπ. Αυτή η κυβέρνηση είναι που εισήγαγε το θεσμό των Νταντάδων της γειτονιάς, εφαρμόζει τον θεσμό του Προσωπικού Βοηθού για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, αύξησε σημαντικά τις δαπάνες του ΟΠΕΚΑ για κοινωνική προστασία και τα προγράμματα της ΔΥΠΑ για κατάρτιση και εξειδίκευση των ανέργων και τα αναπηρικά επιδόματα. Η Νέα Δημοκρατία είναι μια μεγάλη λαϊκή παράταξη. Ακολουθούμε τον δρόμο του έργου και του μετρήσιμου αποτελέσματος και αφήνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ τα μεγάλα λόγια.
- Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Ποιο είναι το διακύβευμα της επόμενης Κυριακής;
Την τελευταία τετραετία, εν μέσω κρίσεων, και παρά τα όποια λάθη, η Ελλάδα έχει ανέβει αρκετά σκαλιά πιο ψηλά σε πολλούς τομείς: στην οικονομική ανάπτυξη, στην εξωτερική πολιτική, στην αμυντική θωράκιση της χώρας, στην ψηφιακή επανάσταση στο κράτος, στην κοινωνική πολιτική. Το διακύβευμα, λοιπόν, των εκλογών είναι, αν η πρόοδος αυτή θα πάει χαμένη -πολύ περισσότερο όταν από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη εναλλακτική λύση- ή αν θα συνεχιστεί. Είμαι αισιόδοξος ότι οι πολίτες δεν θα επιλέξουν την οπισθοδρόμηση. Αλλά θα συστρατευθούν ώστε να πάμε την Ελλάδα σταθερά και τολμηρά, μόνο μπροστά.