THEPOWERGAME
Μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και οικονομικής αστάθειας στο οποίο κινούνται οι επιχειρήσεις τα τελευταία 12 χρόνια, η βιομηχανία ψηφιακής τεχνολογίας πάλεψε, στάθηκε όρθια και παρείχε ζωτικής σημασίας στήριξη και στην κοινωνία και στην οικονομία. Ο κλάδος διατηρεί ένα ισχυρό αποτύπωμα, με περισσότερες από 4.600 επιχειρήσεις, 260.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης και κύκλο εργασιών €13,3 δισ. το 2021, κάτι που αντιστοιχεί περίπου στο 8% του ΑΕΠ.
Όπως επισημαίνει στο powergame.gr η Γιώτα Παπαρίδου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα και σημαντικά βήματα στο θέμα της ψηφιοποίησης, τα οποία επιταχύνθηκαν από την έλευση της πανδημίας διότι είχαμε λιγότερες αντιδράσεις όσον αφορά την έγκριση και άμεση υλοποίηση των έργων. Προσθέτει πως το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και το ΕΣΠΑ συμβάλλουν στην ψηφιακή αναβάθμιση, τόσο της πολιτείας, όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πολλαπλά οφέλη για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.
«Είναι πολλά τα ψηφιακά έργα που αναμένονται το επόμενο διάστημα και πρέπει η χώρα να συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς».
Όσο για το που σκοράρει Ελλάδα συγκριτικά με άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, η Πρόεδρος του ΣΕΠΕ τονίζει πως τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας DESI, δεν μας εκπροσωπούν ως χώρα, είναι μεροληπτικά. Παραδέχεται, ωστόσο, πως η χρήση των κρατικών ψηφιακών υπηρεσιών από τους πολίτες κινείται σε αρκετά καλά επίπεδα, αν και έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε.
Μιλώντας για ψηφιακό αλφαβητισμό και από το πόσο απέχουν οι Έλληνες από το να θεωρηθούν tech savvy, η κα Παπαρίδου εστιάζει στην έλλειψη τεχνολογικά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού επισημαίνοντας ότι οι εταιρείες δυσκολεύονται να βρουν ταλέντο. «Σύμφωνα με έρευνα του World Economic Forum, η Ελλάδα βρισκόταν ψηλά ήδη από το 2007 στην 10η θέση, όταν η Γερμανία ήταν στην 11η και Αγγλία στην 17η θέση, όμως λόγω της κρίσης και του brain drain που ακολούθησε, έπεσε στην κατάταξη. Χάσαμε ουσιαστικά το 42% της αξίας της αγοράς μας μέσα στην κρίση. Μην ξεχνάτε ότι η ανάπτυξη του κλάδου συμβαδίζει με την ανάπτυξη του Α.Ε.Π. Εάν οι εκτιμήσεις μας βγουν σωστές η ανάκαμψη θα έρθει στο τέλος του 2025 και ο κλάδος θα βρίσκεται ξανά στα επίπεδα του 2007».
Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού εντοπίζεται, όπως λέει, κυρίως, σε developers, ανθρώπους που ασχολούνται με την κυβερνοασφάλεια, αλλά και διαχειριστές έργων. Είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο σύνολό της η γηραιά Ήπειρος και όχι μόνο η Ελλάδα.
Ερωτηθείσα αναφορικά με την γυναικεία απασχόληση – επιχειρηματικότητα στον χώρο της τεχνολογίας, απαντά πως ο κλάδος της ψηφιακής τεχνολογίας παραμένει ανδρική υπόθεση.
«Αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι ότι πολλά κορίτσια μπαίνουν στο πανεπιστήμιο αλλά στην πορεία αποφασίζουν να μην συνεχίσουν επαγγελματικά στον κλάδο. Στόχος μας είναι να πείσουμε περισσότερες γυναίκες να εργαστούν και να επιχειρήσουν στον χώρο της τεχνολογίας. Προσωπικά στην περίπτωσή μου δεν έπαιξε ρόλο το φύλο για την εκλογή και την ανάληψη καθηκόντων Προέδρου στον ΣΕΠΕ. Τα ίδια τα μέλη έκριναν και αποφάσισαν με την ψήφο τους το ποιος μπορεί να τους εκπροσωπήσει καλύτερα. Δεν αντιμετώπισα διακρίσεις και πιστεύω ότι οι γυναίκες διεθνώς φέρουμε σε μεγάλο βαθμό την ευθύνη για όσα μας συμβαίνουν στην κοινωνία και την αγορά εργασίας. Το πρόβλημα ξεκινάει από την διεκδίκηση της ισότιμης θέσης μας μέσα στην οικογένεια. Από εκεί πρέπει να γίνει δουλειά και στη συνέχεια να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν» καταλήγει η κα Παπαρίδου.