THEPOWERGAME
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μέσα στην επόμενη πενταετία η φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης υποστηρίζει ο κ. Δημήτρης Δέμος, Διευθύνων Σύμβουλος της DEMO ΑΒΕΕ και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.).
Σε συνέντευξή του στο powergame.gr, ο κ. Δέμος, ο όμιλος του οποίου προωθεί τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής βιομηχανική επένδυση με δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, εξηγεί για ποιο λόγο δημιουργεί στην Τρίπολη τις πρώτες μονάδες παραγωγής πρώτων υλών φαρμάκων στην Ελλάδα. «Στη νέα εποχή, τα «όπλα» που έχουν οι χώρες, είναι οι επιχειρήσεις τους και η δυνατή τους οικονομία και εμείς θέλουμε με τις επενδύσεις μας να ενισχύσουμε την Ελλάδα» υποστηρίζει.
Με την ολοκλήρωση της επένδυσης στην Τρίπολη, στο τέλος του 2023, θα δημιουργηθούν 700 νέες θέσεις εργασίας. Ο Δημήτρης Δέμος επισημαίνει πως η αύξηση του ενεργειακού κόστους και άλλων δαπανών, όπως για τις μεταφορές, απειλεί τους ευρωπαίους παραγωγούς φαρμάκων.
Η DEMO, σημειώνει ο επικεφαλής της εταιρείας, βρίσκεται σε σταθερή ανοδική πορεία σε επίπεδο οικονομικών μεγεθών με τον τζίρο να ανέρχεται σε 207 εκατ. ευρώ για το 2021. Φέτος προβλέπει αύξηση εσόδων κοντά στο 12%. «Το πιο σημαντικό που έχουμε σαν εταιρεία είναι η ξεκάθαρη στρατηγική μας. Το 1997 πήραμε τη στρατηγική απόφαση να εστιάσουμε στα ενέσιμα προϊόντα και, έπειτα, το 2001 ήμασταν η πρώτη ελληνική εταιρεία που ενέκρινε δικό της επώνυμο φάρμακο στην Ευρώπη. Με αυτό τον τρόπο, συνεχίζουμε με ένα ξεκάθαρο πλάνο ανάπτυξης. Ακόμα και μέσα στην κρίση, πορευτήκαμε σε αυτή τη λογική επενδύοντας εμφατικά στο R&D μας και επιτυγχάνοντας έναν ρυθμό δημιουργίας επτά νέων αδειών τον χρόνο».
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο powergame.gr, o κ. Δέμος απαντώντας σε ερώτημα για το υψηλό ενεργειακό κόστος το οποίο δημιουργεί πιέσεις σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, σε έναν κλάδο που υπόκειται σε ρυθμιζόμενο σύστημα τιμολόγησης, τόνισε ότι «ένα από τα ζητήματα που είχαμε στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ήταν η παγκοσμιοποίηση της παραγωγής που μετέφερε την παραγωγή πρώτων υλών αλλά και τελικών φαρμάκων εκτός Ευρώπης».
«Με την έλευση της πανδημίας, και τις ελλείψεις που προέκυψαν, έγινε σαφές ότι το υφιστάμενο σχήμα είναι ευάλωτο σε συνθήκες που επηρεάζουν την τροφοδοτική αλυσίδα και ότι πρέπει να ενισχύσουμε την παραγωγή φαρμάκων σε ευρωπαϊκό έδαφος για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε έκτακτες υγειονομικές κρίσεις στο μέλλον» προσθέτει. Αυτό «απαιτεί έναν επαναπροσδιορισμό της ευρύτερης στρατηγικής και των προτεραιοτήτων μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σήμερα, εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης τα κόστη μας αυξάνονται όχι μόνο λόγω του ενεργειακού κόστους αλλά και του κόστους πρώτων και βοηθητικών υλών, υλικών συσκευασίας, μεταφορικά κλπ. Παρ’ όλ’ αυτά, ενώ οι τιμές σε όλα τα αγαθά αυξάνονται λόγω πληθωρισμού, τα φάρμακα παραμένουν σε διατίμηση. Για να ενισχυθεί, και να αναπτυχθεί η φαρμακοβιομηχανία σε τοπικό επίπεδο, είναι απαραίτητο να ληφθούν αποφάσεις με διορατικότητα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με γνώμονα τη μακροπρόθεσμη αυτάρκεια των ευρωπαϊκών κρατών».
- Έχετε απευθυνθεί στα Ευρωπαϊκά Όργανα ως Π.Ε.Φ για την επίλυση του ζητήματος;
Αυτή τη στιγμή γίνονται συζητήσεις όσον αφορά τη νομοθεσία των φαρμάκων αλλά και την Ευρωπαϊκή πολιτική για τις κρατικές προμήθειες σε όλη την Ευρώπη. Σαν Π.Ε.Φ έχουμε απευθυνθεί στα Ευρωπαϊκά Όργανα, αυτές είναι όμως διαδικασίες που παίρνουν χρόνο. Η αναγκαιότητα λήψης αποφάσεων για αύξηση του budget στον τομέα των φαρμάκων και αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής ευρύτερα είναι όμως επιτακτική. Η πίεση προς τους ευρωπαίους παραγωγούς είναι μεγάλη και αν θέλουμε να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία και την παραγωγή φαρμάκων εντός ΕΕ, χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα, το θέμα αφορά την αυτάρκεια και επάρκεια της Ευρωπαϊκής αγοράς και την απεξάρτηση από τρίτες χώρες σε επίπεδο παραγωγής πρώτων υλών, οι οποίες σήμερα έχουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω του χαμηλότερου κοστολογίου βάση ενέργειας.
- Έχετε ανακοινώσει την δημιουργία μονάδων παραγωγής πρώτων υλών για την παρασκευή φαρμάκων στο νέο βιομηχανικό συγκρότημα της DEMO στην Τρίπολη, ενός νέου κλάδου που δεν υπήρχε ποτέ στην Ελλάδα. Πότε θα ολοκληρωθεί η επένδυση; Θα καταστήσει αυτή η εξέλιξη την Ελλάδα σημείο αναφοράς για την παραγωγή πρώτων υλών στην Ευρώπη;
Η απόφαση να επενδύσουμε σε μονάδα παραγωγής πρώτων υλών λήφθηκε με γνώμονα την υπαρκτή αυτή ανάγκη που ανέφερα και προηγουμένως για επάρκεια σε πρώτες ύλες και με στόχο να έχουμε τη δική μας παραγωγή πρώτης ύλης. Μέσω της διεθνούς δραστηριότητάς μας βλέπουμε τις ανάγκες και τις τάσεις στον κλάδο και έχουμε την τεχνογνωσία να κάνουμε βήματα που γίνονται για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Με τη μονάδα παραγωγής στην Τρίπολη, αναπτύσσουμε έναν καινούριο κλάδο, τον κλάδο των πρώτων υλών, που δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα. Είναι μία επένδυση που εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό μας και αναμένουμε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2024, ενισχύοντας την παρουσία μας στην παγκόσμια αγορά. Με την παραγωγή του παραγωγικού hub στην Τρίπολη, μπορούμε να καλύψουμε το 20% της Ευρωπαϊκής αγοράς στις κατηγορίες φαρμάκων που παράγουμε. Παράλληλα, δημιουργούμε εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Το εργοστάσιό μας στην Τρίπολη, σε πλήρη εξέλιξη θα μπορεί να απασχολήσει έως και 700 άτομα.
Αυτή είναι η μια διάσταση του επενδυτικού μας σχεδίου που έχει να κάνει με τα χημικά μόρια. Έχουμε και έναν δεύτερο κλάδο που είμαστε περήφανοι που ξεκινάμε στην Ελλάδα, τον κλάδο της βιοτεχνολογίας και της παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων. Στόχος μας, είναι η χώρα να μπει στην κατηγορία των λίγων χωρών παγκοσμίως που έχουν παραγωγικές δυνατότητες να φτιάχνουν τέτοια φάρμακα.
Επενδύουμε λοιπόν, σε δύο πρωτιές για τη χώρα μας και θα ήθελα να σταθώ σε αυτό. H ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι κλάδος που μπορεί να συμβάλει στην δυναμική αύξηση του ΑΕΠ, όπως αποτυπώνεται σε αρκετές μελέτες για την ελληνική οικονομία και είναι ένας τους κλάδους με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Στη DEMO θέλουμε να είμαστε συμμέτοχοι και πρωτοπόροι στην ανάπτυξη αυτή. Δημιουργούμε, λοιπόν, σήμερα τις υποδομές και την τεχνογνωσία που αναβαθμίζουν τη θέση της χώρας μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θεωρώ ότι μέσα στην επόμενη πενταετία η Ελλάδα θα είναι η φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης.
Σε αυτή την προσπάθεια να ενισχυθεί η ανάπτυξη, έχουν δημιουργηθεί οι ευκαιρίες από το 2019 με το επενδυτικό clawback. Είναι σημαντικό βέβαια το κράτος να παραμείνει αρωγός των προσπαθειών μας. Να συνεχίσει και στο μέλλον αυτό το πετυχημένο πρόγραμμα και να αυξήσει τον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
- Είναι σαφές από τα αποτελέσματα της εταιρείας ότι υπάρχει μια αυξητική πορεία στoν κύκλο εργασιών. Ποια τα έσοδα του ομίλου το 2021 και ποιες οι προβλέψεις σας για το 2022;
Όπως σας είπα, κινούμαστε με προσεκτικό και μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό και αυτό έχει αποδειχθεί σωστή γραμμή πλεύσης. Μέσα στην πανδημία είχαμε τη δυνατότητα και την επάρκεια να ανταποκριθούμε στις αυξημένες απαιτήσεις και αυτό είχε θετικό αντίκτυπο στο τζίρο μας που ανήλθε στα 178 εκ. ευρώ το 2020. Τα οικονομικά στοιχεία για το 2021 πρόκειται να δημοσιευτούν τέλη Οκτωβρίου, με τον τζίρο μας να ανέρχεται στα 207 εκ. ευρώ. Για το 2022 αναμένουμε αύξηση της τάξης του 12%.
- Η εξωστρέφεια είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την οικονομική μεγέθυνση της επιχείρησης. Υπάρχει περιθώριο για επέκταση της εξαγωγικής σας δραστηριότητας; Υπάρχουν πλάνα για δημιουργία επενδύσεων στο εξωτερικό;
Στη DEMO το μότο μας είναι «ελληνικά φάρμακα με παγκόσμια εμβέλεια» και αυτό εκφράζει επακριβώς τον τρόπο που λειτουργούμε. Είμαστε μια ελληνική εταιρεία με εδραιωμένη διεθνή παρουσία και εξάγουμε σε 75 χώρες. Ήδη εξάγουμε πάνω από το 84% της παραγωγής μας και στόχος μας είναι να εμπλουτίζουμε το χαρτοφυλάκιό μας για να εμπλουτίσουμε την λίστα των προϊόντων μας σε αυτές τις χώρες.
Όμως, οι επενδύσεις μας γίνονται και παραμένουν σε ελληνικό έδαφος. Επιχειρηματικά μπορεί να ήταν πιο επωφελές να φτιάξουμε το εργοστάσιο της Τρίπολης σε κάποια άλλη χώρα όπως, για παράδειγμα, η Πολωνία ή η Βουλγαρία. Παρόλα αυτά, η απόφασή μας είναι να επενδύουμε στην Ελλάδα γιατί πιστεύουμε στην Ελλάδα και στις δυνατότητές της και πιστεύουμε στην αξία των Ελλήνων επιστημόνων, του Έλληνα εργαζόμενου, των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας. Εδώ είναι η έδρα μας, εδώ θα κάνουμε και την παραγωγή των προϊόντων μας, γιατί είναι μέρος της ταυτότητας αλλά και της ευθύνης μας ως εταιρεία. Στη νέα εποχή, τα «όπλα» που έχουν οι χώρες, είναι οι επιχειρήσεις τους και η δυνατή τους οικονομία και εμείς θέλουμε με τις επενδύσεις μας να ενισχύσουμε την Ελλάδα.
Τέλος, ο κ. Δέμος αναφέρθηκε στην Βίο-Ακαδημία Φαρμάκων που κατασκευάζεται μέσα στη μονάδα παραγωγής Βιοφαρμάκων. «Βάζουμε το λιθαράκι ώστε η χώρα μας να αποκτήσει τεχνογνωσία πάνω στη Βιοτεχνολογία. Νέοι επιστήμονες από τα Πολυτεχνεία και τα Πανεπιστήμια της χώρας, θα έχουν τη δυνατότητα μέσω εξάμηνης πρακτικής, να αποκτήσουν εξειδίκευση στον τομέα αυτό, ενώ κάποιοι που θα διαπρέπουν θα μπορούν να απορροφηθούν έπειτα στο τμήμα R&D της εταιρείας. Νομίζω είναι αυτονόητη υποχρέωση και από την πλευρά μας να δημιουργούμε τις συνθήκες για να μη φεύγουν οι νέοι αυτοί από την χώρα».