THEPOWERGAME
Από την έναρξη της πανδημίας μέσω των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας έχουν εγκριθεί περισσότερα από 41.000 νέα δάνεια με την αξία τους να προσεγγίζει τα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ προσεχώς θα ανακοινωθούν πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία δυνητικού ποσού νέων δανείων που υπερβαίνουν τα 2 δισ.ευρώ.
Η Αθηνά Χατζηπέτρου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB), διαθέτει και την εμπειρία, αλλά και τη θέληση να στηρίξει το ελληνικό επιχειρείν γρήγορα, στοχευμένα και αποτελεσματικά. Το έχει αποδείξει άλλωστε στην πράξη όταν μεσούσης της πανδημίας παρέλαβε έναν οργανισμό με χαρτοφυλάκιο 280 εκατ. ευρώ και το εκτόξευσε, σε δύο δύσκολα οικονομικά χρόνια, στα 8,5 δισ.
Σε συνέντευξή της στο powergame.gr, η κα Χατζηπέτρου μοιράζεται τη δική της οπτική για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, παρουσιάζει τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα συμβάλλουν στην πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή αναβάθμιση των εταιρειών, ενώ μοιράζεται το μοντέλο λειτουργίας της HDB, το οποίο, όπως λέει, είναι βασισμένο στην κουλτούρα της συνεχούς αλλαγής.
Αναφερόμενη σε θέματα ισότητας στον χώρο των τραπεζών, είναι κατηγορηματική αφού για την ίδια η ηγεσία και οι ικανότητες δεν έχουν φύλο. Στην περίπτωσση της HDB έχει καταρριφθεί το «Glass Ceiling» με το 50% των θέσεων ευθύνης να καταλαμβάνεται από γυναίκες, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι η δημιουργία ενός γυναικείου επιχειρηματικού οικοσυστήματος.
- Κα Χατζηπέτρου, μέσα σε δύο χρόνια, από την ανάληψη των καθηκόντων σας, επιταχύνθηκαν οι ρυθμοί λειτουργίας της HDB σε όλα τα επίπεδα, ξεκίνησε ο πλήρης μετασχηματισμός της, ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια της ξεπερνούν τα 8,5 δισ. ευρώ, από 280 εκατ. ευρώ. Πώς το καταφέρατε αυτό;
Με συλλογική δουλειά, αξιοποίηση της τεχνολογίας, με τόλμη και αποφασιστικότητα! Έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια αλλά είμαι σίγουρη ότι θυμάστε, το 2020, οι συγκυρίες ήταν πρωτόγνωρες, με την πανδημία Covid-19 και το lockdown. Υπήρχε όμως τότε μόνο μια επιλογή: να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία και την επιχειρηματικότητα γρήγορα, στοχευμένα και αποτελεσματικά.
Σχεδιάσαμε ένα στρατηγικό πλάνο που θα έδινε στις ελληνικές επιχειρήσεις την απαραίτητη ενίσχυση μέσα από τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία, προχωρώντας συγχρόνως και στον απαραίτητο μετασχηματισμό της τότε ΕΑΤ για να εξελιχθούμε σε μία σύγχρονη και ευέλικτη Αναπτυξιακή Τράπεζα όπως λειτουργούν δηλαδή οι μεγάλες αναπτυξιακές τράπεζες του εξωτερικού.
Η καριέρα μου στήθηκε στον ιδιωτικό τομέα, η εμπειρία μου με οδηγεί στο να ενεργώ άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, να σχεδιάζω και κυρίως να υλοποιώ συγκεκριμένους στόχους, ανεξάρτητα από τον βαθμό δυσκολίας στην επίτευξη τους. Πολύ περισσότερο, όταν ο αντίκτυπος της δουλειάς μας, αφορά την στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας!
Σήμερα δικαιούμαι να πω με υπερηφάνεια πως η σκληρή δουλειά, ο συνδυασμός γυναικείας ανθεκτικότητας αλλά και της επιμονής μαζί με τη γενναιόδωρη στήριξη μιας «μικρής» τότε ομάδας συνεργατών, οδήγησε την Αναπτυξιακή Τράπεζα να μπορεί να διαχειρίζεται Κεφάλαια που ξεπερνούν τα 8,5 δισ.
- Έχετε δηλώσει πως οι ηγετικές θέσεις δεν έχουν φύλο. Γιατί, ωστόσο, εξακολουθούν να μην αξιοποιούνται οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης, όταν μπορούν να είναι εξίσου παραγωγικές και αποτελεσματικές με τους άνδρες ομολόγους τους;
Ισχύει! Όπως ισχύει και το «οι ικανότητες δεν έχουν φύλο»…
Οι ηγετικές θέσεις δεν ανήκουν ούτε στους άντρες αλλά ούτε στις γυναίκες. Ανήκουν, σε αυτούς που τολμούν να διεκδικούν, που έχουν στόχους και όραμα και γνώσεις. Η γυναίκα-στέλεχος σήμερα, έχει τόσο την ικανότητα όσο και την επάρκεια να υλοποιήσει την επιχειρηματική της ιδέα. Οι ηγετικές θέσεις, δεν χαρίζονται, κατακτώνται μέσα από μια σειρά από προκλήσεις.
- Πώς είναι μέχρι στιγμής η εμπειρία σας από τη διοίκηση ενός κρατικού οργανισμού, όταν έχετε μάθει να είστε hands on και ευέλικτη σε ιδιωτικές εταιρείες; Κοινώς, ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση και πώς την αντιμετωπίσατε;
Η θέση αυτή που βρίσκομαι σήμερα, είναι το αποτέλεσμα μιας 25ετούς εμπειρίας σε διαφορετικούς οργανισμούς και από διαφορετικούς ρόλους. Η μεγαλύτερη «πρόκληση» που αντιμετώπισα ήταν η μεταστροφή του «έτσι γίνονται τα πράγματα εδώ». Η αλλαγή δηλαδή στην φιλοσοφία και την κουλτούρα της ομάδας που διοικούσα. Αν η ενδυνάμωση και η αλλαγή της εταιρικής κουλτούρας είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, η αλλαγή της σε περιόδους έντονων εξωτερικών αλλαγών ή εσωτερικών αναδιαρθρώσεων είναι ακόμη πιο περίπλοκη.
Μεταφράσαμε τις αξίες και τις δεξιότητες των ανθρώπων, χαρτογραφήσαμε τους ρόλους και τα καθήκοντα, επανασχεδιάσαμε το οργανόγραμμά μας καλλιεργώντας το ομαδικό πνεύμα μεταξύ των τμημάτων, διευκολύνοντας και δυναμώνοντας με αυτό τον τρόπο τη διατμηματική συνεργασία και επικοινωνία.
Καλέσαμε όλους τους ανθρώπους της Τράπεζας να στηρίξουμε μαζί το οικοδόμημα μιας νέας αρχής βασισμένη όμως στην κουλτούρα της συνεχούς αλλαγής, όπως απαιτούν οι νέες συνθήκες. Νομίζω πως τα καταφέραμε! Σήμερα στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η ανθρωποκεντρική μας προσέγγιση με σεβασμό στον άνθρωπο, η συνεχής βελτίωση, η έμφαση στην τεχνολογία και το κοινωνικό μας αποτύπωμα αποτελούν τις βασικές αρχές που διέπουν την εταιρική μας κουλτούρα και τους βασικούς πυλώνες του στρατηγικού μας σχεδιασμού.
- Ποια η εικόνα που επικρατεί στον κλάδο των τραπεζών, όσον αφορά στο inclusion και το diversity;
Η προσωπική μου εμπειρία από την θέση της Διευθύνουσας Σύμβουλου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – σ’ έναν καθαρά ανδροκρατούμενο τομέα όπως είναι ο χρηματοπιστωτικός – και ως μέλος διοικητικών συμβουλίων, επιβεβαιώνει τον κανόνα και τα στερεότυπα, που εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι και σήμερα:
Συγκριτικά με τους άνδρες, η εργασιακή αναγνώριση των γυναικών και η επαγγελματικής τους ανέλιξη, απαιτεί διπλάσιο συνήθως κόπο και χρόνο.Έχουν όμως γίνει βήματα προόδου. Η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς έχει βοηθήσει. Ο κόσμος, όμως, όπως βλέπετε, αλλάζει και οφείλουμε να αλλάξουμε και εμείς.
Στην HDB δίνουμε το παράδειγμα μέσα από πράξεις! Έχουμε καταρρίψει το «Glass Ceiling» καθώς και στο σύνολο των εργαζομένων της, το 50% των θέσεων ευθύνης καταλαμβάνεται από γυναίκες! Η ένταξη και η ενσωμάτωση των γυναικών σε υψηλόβαθμες θέσεις, δεν βασίζεται στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις που έχουν θεσμοθετηθεί ούτε και στην υποχρεωτική ανέλιξη γυναικών αποκλειστικά και μόνο βάση φύλου.
- Μότο της HDB είναι ότι θα συνεχίσει να στηρίζει όσους τολμούν, καινοτομούν και επιχειρούν. Ποια κριτήρια παίζουν καθοριστικό ρόλο για την παροχή ενός δανείου;
Κεντρικός μας στόχος είναι η ενίσχυση της Ελληνικής Επιχειρηματικότητας και η ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Επιδιώκουμε σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και αναταράξεων να δημιουργήσουμε μέσα από πολλαπλά εργαλεία – χρηματοδοτικά και μη – νέες προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική επιχειρηματικότητα.
Στοχεύουμε σε προϊόντα που θα επηρεάσουν θετικά τις ΜμΕ στο να διερευνήσουν και να επιδιώξουν την μεγέθυνσή τους με συνέργειες, και να αποκτήσουν αντοχές και την απαιτούμενη ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια.
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα διαχειρίζεται χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχουν εγγυήσεις χαρτοφυλακίου και συγχρηματοδοτούμενα δάνεια. Τα εργαλεία αυτά ενισχύουν τα κεφαλαία κίνησης και συμβάλλουν στην υλοποίηση επενδύσεων. Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία μας θα ενσωματώνουν και υβριδικά χαρακτηριστικά. Θα επιβραβεύουν τις επιχειρήσεις που επιτυγχάνουν σαφείς και μετρήσιμους στόχους. Τέτοιο παράδειγμα είναι το νέο «Ταμείο Καινοτομίας», όπου συνδυάζει την παροχή εγγύησης σε επενδυτικό δάνειο με την παροχή επιχορήγησης στην επίτευξη κριτηρίων καινοτομίας και ESG.
- Ποιοι κλάδοι έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτήσεων και που θα στραφεί η προσοχή σας τα επόμενα χρόνια;
Από την έναρξη της πανδημίας μέσω των προγραμμάτων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας έχουν εγκριθεί περισσότερα από 41.000 νέα δάνεια με την αξία τους να προσεγγίζει τα 8,5 δις ευρώ. Αυτονόητα, προτεραιότητα είχαν οι κλάδοι του Χονδρικού και Λιανικού Εμπορίου, της Μεταποίησης, των Καταλυμάτων και της Εστίασης.
Τα επόμενα χρηματοδοτικά και μη εργαλεία αφορούν στην πράσινη μετάβαση και στην ψηφιακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων. Ένα σημαντικό κενό που έχουμε εντοπίσει στη ελληνική αγορά είναι η έλλειψη συμβουλευτικών υπηρεσιών ειδικά στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης. Στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχουμε μάθει να ακούμε τον Έλληνα επιχειρηματία και να ανταποκρινόμαστε στις πραγματικές του ανάγκες.
Δημιουργήσαμε λοιπόν, την κοινότητα InnoAgora by HDB που φιλοξενείται στην πλατφόρμα EuroEquity της Γαλλικής Αναπτυξιακής BPI France που στοχεύει στη δημιουργία ενός επαγγελματικού και εξειδικευμένου δικτύου επενδυτών και επιχειρηματιών. Η ανταπόκριση μέχρι σήμερα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική!
Το πραγματικό πρόβλημα όμως της αγοράς είναι ο περιορισμένος αριθμός των επιλέξιμων και αξιόχρεων υποψήφιων δανειοληπτών. Δημιουργούμε λοιπόν μια disruptive και καινοτόμα για τα ελληνικά δεδομένα ενιαία, διασυνδεδεμένη πλατφόρμα Know your Customer (KYC) που θα λειτουργεί ως σύνδεσμος ανάμεσα στις επιχειρήσεις, την HDB και τις Τράπεζες. Θα προσφέρεται δηλαδή η δυνατότητα – μέσω της HDB – σε επιχειρήσεις που θέλουν να χρηματοδοτηθούν από τα προγράμματά της, να υποβάλλουν στοιχεία και έγγραφα που θα πιστοποιούν την επιλεξιμότητά τους και θα παρουσιάζουν το επενδυτικό τους σχέδιο.
Επόμενος στόχος μας είναι η δημιουργία μιας εξελιγμένης πλατφόρμας Funding Wizard. Η πλατφόρμα αυτή θα συγκεντρώνει και θα διαχέει αυτόματα, πληροφορίες για ενεργά προγράμματα χρηματοδότησης που διαχειρίζονται δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς παγκοσμίως. Στοχεύουμε στο να δημιουργήσουμε, δηλαδή, ένα aggregator πληροφόρησης με συνεχή επικαιροποίηση που θα περιλαμβάνει επιχορηγήσεις/ συγχρηματοδοτήσεις/ εγγυήσεις ή συνδυασμό τους. Μια νέα εφαρμογή, που σύντομα θα δείτε στο site της HDB, τo ESG tracker θα επιτρέπει σε ΜμΕ κυρίως εταιρείες που θέλουν να δουν σε ποιο στάδιο βιώσιμης ανάπτυξης βρίσκονται, βάσει ESG κριτηρίων.
- Εστιάζοντας στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, ακούμε ότι αναπτύσσεται σταδιακά και στην Ελλάδα, όμως μεγάλο αγκάθι παραμένει αυτό της εξεύρεσης πόρων. Τι ποσοστό των επιχειρήσεων που έχει χρηματοδοτήσει η HDB αφορά γυναικείες επιχειρήσεις; Θα υπάρξει ειδική μέριμνα γι’ αυτή την κατηγορία εταιρειών;
Δουλεύουμε πάνω σ’ αυτό το θέμα. Πρέπει όμως να τονίσω πως όλα τα χρηματοδοτικά μας προϊόντα και εργαλεία απευθύνονται σε όλους όσους θέλουν να πραγματοποιήσουν την επιχειρηματική τους ιδέα! Δεν υπάρχουν αποκλεισμοί!
Κεντρικός μας στόχος είναι να μειώσουμε το χρηματοδοτικό κενό και να δημιουργήσουμε ένα γυναικείο επιχειρηματικό οικοσύστημα, για να μπορεί μια γυναίκα να αναδειχθεί επιχειρηματικά μέσα από ίδιες και ίσες ευκαιρίες έτσι ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν τα μέγιστα τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνική ανάπτυξη.
Ως Αναπτυξιακή Τράπεζα, οφείλουμε να συνδιαμορφώσουμε μια κοινωνία προαγωγής ίσων ευκαιριών και συν-ανάπτυξης των φύλων.
- Πώς βλέπετε να εξελίσσεται τα επόμενα χρόνια η ελληνική οικονομία και πώς προετοιμάζεται η HDB;
Οι γεωπολιτικές αλλαγές και η ενεργειακή κρίση μας οδηγούν σε μια ριζική αλλαγή των προτεραιοτήτων αλλά και των πρακτικών στη χρηματοδότηση.
Η νέα πραγματικότητα, αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη επανασχεδιασμού της στρατηγικής που ακολουθούσαν μέχρι πρόσφατα οι κυβερνήσεις και οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, για την μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενεργειακή ασφάλεια, επάρκεια και αυτονομία.
Tα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, συμβαδίζουν με την εθνική στρατηγική πολιτική, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής, ψηφιακής και «πράσινης» εθνικής στρατηγικής, με παράλληλη υποστήριξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων και των τομέων με υψηλά περιθώρια προστιθέμενης αξίας. Έτσι, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστούν τα εξής παρακάτω χρηματοδοτικά εργαλεία δυνητικού ποσού νέων δανείων που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ:
- «Development Loan Financial Instrument». Στο πλαίσιο του νέου Αναπτυξιακού νόμου σχεδιάζεται ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο που απευθύνεται ιδιαίτερα στις πολύ μικρές και μικρές αλλά και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που στερούνται ικανών ιστορικών οικονομικών στοιχείων για την αυτόνομη λήψη χρηματοδότησης.
- «Green Guarantee Fund for Sustainable Development». Το πρόγραμμα υποστηρίζει επενδύσεις επικεντρωμένες σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στον τομέα των υποδομών ηλεκτροκίνησης.
- «Digital Guarantee Fund for Sustainable Development». Στηρίζει την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών και τις λύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, προκειμένου να βελτιστοποιήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.
- «Ταμείο Μικροδανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας», για την χρηματοδότηση επενδυτικών δανείων με μικρά δάνεια ύψους έως 25.000 ευρώ προς αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις. Πρόσθετη επιδότηση επιτοκίου 100% για δύο έτη και κάλυψη συμβουλευτικών υπηρεσιών.
- «Growth Portfolio Guarantee Fund» είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που θα παρέχει εγγυήσεις για δάνεια ενίσχυσης της ρευστότητας των ΜμΕ και των small-mid cap επιχειρήσεων (250-499 απασχολούμενους), προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση του μεγέθους των επιχειρήσεων και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας των επιχειρήσεων.