THEPOWERGAME
Ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο διαμορφώνεται για την Ελλάδα, βασισμένο στην εξωστρέφεια, την απλούστευση των διαδικασιών του κράτους μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού, την καινοτομία και την αξία που δημιουργούν οι επιχειρήσεις, επεσήμανε ο Κώστας Αξαρλόγλου, Πρύτανης και Καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων και Στρατηγικής στο ALBA Graduate Business School, The American College of Greece, σε συνέντευξή του στο Powergame.gr.
Αναφέρθηκε ακόμη στις ευκαιρίες που προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ανάπτυξη στην χώρα μας «εστιασμένης καινοτομίας», στον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία εκδημοκρατίζει την πρόσβαση στη μάθηση, αλλά και τον ρόλο των ψηφιακών νομάδων υψηλής εξειδίκευσης στην ανάπτυξη του νέου επιχειρηματικού μοντέλου της οικονομίας.
Ο κ. Αξαρλόγλου είχε συμμετάσχει στην 26η Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας του Economist με την ελληνική κυβέρνηση που πραγματοποιήθηκε στις 5-7 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi.
Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη.
Στην τοποθέτησή σας στο πλαίσιο της 26ης Συνάντησης Στρογγυλής Τράπεζας με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist στο Λαγονήσι πριν από μερικές μέρες, αναφερθήκατε σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας, με κύρια χαρακτηριστικά την εξωστρέφεια και την έμφαση στην εστιασμένη καινοτομία. Μπορείτε να μας το περιγράψετε συνοπτικά, εξηγώντας και τη σημασία της «εστιασμένης καινοτομίας»;
Η δημοσιονομική κρίση και η κρίση χρέους που βίωσε η ελληνική οικονομία την δεκαετία του 2010 αποδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο την αποτυχία του εσωστρεφούς μοντέλου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως, η ελληνική οικονομία φαίνεται να μπαίνει σε μια νέα αναπτυξιακή τροχιά, παρά τις ανατροπές που σχετίζονται με την πανδημία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, και αναπτύσσει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται:
- Στην συνειδητοποίηση, σε επίπεδο κοινωνίας και δημόσιας διοίκησης, της πεποίθησης ότι η αξία στην οικονομία (παραγωγή προϊόντων/υπηρεσιών, θέσεις εργασίας, εισοδήματα) δημιουργείται κατά κύριο λόγο από τις επιχειρήσεις.
- Την απλούστευση των διαδικασιών του κρατικού μηχανισμού (Ψηφιακός Μετασχηματισμός του κράτους), που θα βοηθήσουν στην γρηγορότερη υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων.
- Την ύπαρξη και ανάπτυξη των απαραίτητων παραγωγικών πόρων (ανθρώπινου δυναμικού) και του παραγωγικού μηχανισμού (επενδύσεις) που θα υποστηρίζουν το νέο μοντέλο ανάπτυξης.
- Τον προσανατολισμό του παραγωγικού ιστού της χώρας στην καινοτομία και εξωστρέφεια για την ενεργή συμμετοχή της χώρας στα διεθνή δίκτυα παραγωγής.
Βέβαια, λόγω του μεγέθους της οικονομίας μας δεν είναι εύκολο ο παραγωγικός της ιστός να καινοτομεί προς όλες τις κατευθύνσεις. Αντίθετα απαιτείται «εστιασμένη καινοτομία» σε συγκεκριμένους τομείς και προϊόντα/υπηρεσίες που σχετίζονται με τις συγκεκριμένες δεξιότητες των παραγωγικών πόρων της χώρας και την γεωγραφική της τοποθεσία (τρόφιμα, analytics, τουρισμός/φιλοξενία, κλπ).
Με ποιόν τρόπο η καινοτομία συνδέεται με την εκπαίδευση; Ποιο είναι το όραμά σας για την αριστεία; Και πώς μπορεί να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην προοπτική της αριστείας, ώστε να μπορέσει να αναγνωριστεί και να αναδειχθεί το Ελληνικό ταλέντο;
Η Καινο-τομία είναι εξ ορισμού μια «νέα τομή» στην πραγματικότητα. Η «νέα τομή» είναι αποτέλεσμα καλύτερης κατανόησης της πραγματικότητας που προκύπτει από την συστηματική έρευνα, και δημιουργικότητα, ένας νέος τρόπος να κατανοήσουμε την πραγματικότητα, να την μετασχηματίσουμε και να την εξελίξουμε.
Αυτή λοιπόν η συστηματική μελέτη της πραγματικότητας και η νέα γνώση που συνεπάγεται πραγματοποιείται με την επιστημονική έρευνα-αριστεία στο πανεπιστήμιο και στα ερευνητικά κέντρα.
Η διάχυση της νέας γνώσης πραγματοποιείται μέσα από την διδασκαλία και η τεχνολογία πλέον «εκδημοκρατίζει» και διευκολύνει την πρόσβαση στην μάθηση. Ταυτόχρονα, η τεχνολογία ανατρέπει την πραγματικότητα και δημιουργεί ανάγκη για νέες δεξιότητες.
Οπότε η πρόσβαση στην νέα γνώση που αναπτύσσεται στο πανεπιστήμιο και η συνεχής μάθηση είναι η απάντηση για την ανάπτυξη του απαραίτητου ταλέντου που θα υποστηρίζει το νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας μας.
Κατά τη γνώμη σας η πανδημία επέτεινε τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους; Ποιες ευκαιρίες προσφέρει στον κρατικό μηχανισμό το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, που αξιοποιεί κοινοτικούς πόρους με έμφαση στην καινοτομία και τις επενδύσεις;
Το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την χώρα να αναπτύξει τους απαραίτητους πόρους και δομές για το νέο μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας.
Στα πλαίσια του Ταμείου εντάσσεται η χρηματοδότηση δράσεων για στοχευμένες επενδύσεις σε συγκεκριμένους κλάδους και ανθρώπινο κεφάλαιο (δεξιότητες) και συνεπώς για την υποστήριξη «στοχευμένης καινοτομίας» και εξωστρέφειας.
Αναφέρατε επίσης πως στα πλαίσια του νέου αναπτυξιακού μοντέλου, μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά μπορεί κάποια πράγματα να τα κάνει εξαιρετικά. Σε ποιους τομείς η Ελλάδα μπορεί να είναι εξαιρετική;
Η χώρα μας μπορεί να καινοτομεί «εστιασμένα» σε τομείς και δραστηριότητες που είναι συναφείς με τους παραγωγικούς της πόρους και τα πλεονεκτήματα της γεωγραφικής της θέσης. Ήδη η χώρα μας είναι εξαιρετική στον τουρισμό και πρωτοπορεί στην παγκόσμια ναυτιλία.
Όμως τρόφιμα, analytics, back office services και logistics, είναι κάποιοι ακόμα από τους τομείς που η χώρα μας αναπτύσσει «εστιασμένη καινοτομία». Ταυτόχρονα όμως η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης εξειδικευμένων εργαζόμενων που είτε έχουν κάποια ιδιαίτερη σχέση με την χώρα (απόδημος ελληνισμός) είτε προσελκύονται από την γεωγραφική της τοποθεσία και το κλίμα της (ψηφιακοί νομάδες).
Με ποιους τρόπους οι ψηφιακοί νομάδες μπορούν να διευρύνουν τη δεξαμενή ταλέντου της χώρας μας;
Η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη στην επικοινωνία καθιστά πλέον την γεωγραφική τοποθεσία για τον εργαζόμενο μη δεσμευτική μιας και οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να εργάζονται εξ αποστάσεως και από την τοποθεσία που επιθυμούν και να συνεργάζονται με άλλους εργαζόμενους που εργάζονται από διαφορετικές τοποθεσίες («ψηφιακοί νομάδες»).
Η χώρα μας με το εξαιρετικό κλίμα και την κουλτούρα της μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης των ψηφιακών νομάδων που προτεραιοποιούν στην επιλογή της τοποθεσίας για την εργασία τους, τέτοιου είδους στοιχεία και χαρακτηριστικά.
Συμπερασματικά λοιπόν οι νέες τάσεις στην αγορά εργασία ευνοούν την δυνατότητα της χώρας μας να γίνει πόλος έλξης εργαζόμενων με σημαντική εξειδίκευση και έτσι να λειτουργήσουν θετικά και καταλυτικά στην ανάπτυξη του νέου επιχειρηματικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας.