THEPOWERGAME
Η ανακλαστικότητα του γυαλιού είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ένα tablet στο φως της ημέρας. Οι σημερινές μέθοδοι παραγωγής αντι-ανακλαστικού γυαλιού είναι περίπλοκες, κοστοβόρες και επιβαρύνουν το περιβάλλον, απαιτώντας τη χρήση χημικών.
Η εύρεση βιώσιμων και οικονομικά αποδοτικών λύσεων για την παραγωγή αντι-ανακλαστικού γυαλιού αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο απαιτητικά στοιχήματα των κατασκευαστών smartphones, ρολογιών ή φορητών υπολογιστών.
Στοίχημα που κερδίζει μια ελληνική startup, η οποία προέρχεται από τα εργαστήρια του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, εφαρμόζει παγκόσμια καινοτομία και συνομιλεί με τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής γυαλιού στον κόσμο, οι οποίες ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν την τεχνολογία της ως εναλλακτική λύση σε αυτές που χρησιμοποιούν έως τώρα.
Ο κ. Εμμανουήλ Στρατάκης, ερευνητής και CEO της Biomimetic εξηγεί στο powergame.gr πώς η ελληνική startup, εφαρμόζοντας βιομιμητική τεχνολογία και αντιγράφοντας πρακτικά τα φτερά εντόμων, όπως τα τζιτζίκια, παράγει γυαλί με αντι-ανακλαστικές, αντιθαμβωτικές και υπερ-υδρόφιλες ιδιότητες, προκαλώντας το διεθνές εμπορικό ενδιαφέρον.
Η εταιρεία έχει προσελκύσει και επενδυτικό ενδιαφέρον, συγκεντρώνοντας χρηματοδότηση 900.000 ευρώ από την επενδυτική ομάδα BigPi με σκοπό την ανάπτυξη του καινοτόμου προϊόντος και την είσοδό του στην αγορά. Για την παγκόσμια καινοτομία της άλλωστε η Biomimetic έφτασε στις φιναλίστ καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ΕΕ για το βραβείο Enterprise Europe Network Award 2021.
Πως γεννήθηκε η αρχική ιδέα της Biomimetic;
«Η Biomimetic είναι το αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας στη βιομιμητική κατεργασία υλικών από το Εργαστήριο Μικρονανοδόμησης με Υπερβραχείς Παλμούς Λέιζερ του Ινστιτούτου ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Η ιδέα πίσω από την ίδρυση της Biomimetic αφορά την κατανόηση της εντυπωσιακής αντι-ανακλαστικής ιδιότητας των νανοδομών, που βρίσκονται στα φτερά τζιτζικιών και πεταλούδων και η μεταφορά αυτών σε γυάλινες επιφάνειες, μέσω της σμίλευσής τους με ισχυρό λέιζερ.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα της παγκόσμιας καινοτομίας της Biomimetic αφορά την ανάπτυξη ενός νέου τρόπου κατασκευής νανοδομημένου αντιανακλαστικού γυαλιού, ο οποίος είναι φιλικός προς το περιβάλλον, δεν χρησιμοποιεί χημικές ουσίες ή άλλα αναλώσιμα και απαιτεί πολύ μικρή κατανάλωση ενέργειας.
Οι συμβατικές τεχνολογίες κατασκευής αντιανακλαστικού γυαλιού, που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην αγορά, χρησιμοποιούν ειδικά χημικά που είναι τοξικά και υψηλού κόστους. Επιπλέον απαιτούν τη δημιουργία υψηλού κενού και περιλαμβάνουν πολλά στάδια για την ολοκλήρωση τους, που αυξάνουν το κόστος και τον βαθμό περιπλοκότητάς τους.
Η τεχνολογία της Biomimetic δεν χρησιμοποιεί κανένα τοξικό χημικό συστατικό, είναι ενός σταδίου και απαιτεί μόνο την χρήση λέιζερ, καθιστώντας την έτσι εύκολη στην χρήση και φιλική προς το περιβάλλον σε σχέση με τις ανταγωνιστικές τεχνολογίες».
Ποια είναι τα σχέδια της Biomimetic, προκειμένου να φέρει την καινοτομία της στην αγορά;
«Στην παρούσα φάση η Biomimetic βελτιστοποιεί την τεχνολογία της ώστε να φτάσει το στάδιο ετοιμότητας που απαιτεί η βιομηχανία. Σκοπός είναι να λανσάρει το προϊόν της είτε ως υπηρεσία είτε ως αυτοτελές σύστημα που ενσωματώνεται στη γραμμή παραγωγής.
Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως στον χώρο παραγωγής και επεξεργασίας γυαλιού, οι οποίες δείχνουν ενδιαφέρον για την υιοθέτηση της τεχνολογίας μας. Ταυτόχρονα έχουμε συνάψει τα πρώτα μνημόνια συνεργασίας με εταιρείες, που αξιολογούν το προϊόν για να δουν αν ταιριάζει στις προδιαγραφές τους. Αν τελικά τις ικανοποιεί θα έχουμε την αποκλειστικότητα σε περίπτωση που υιοθετηθεί η τεχνολογία μας στην γραμμή παραγωγής».
Θεωρείτε ότι έχετε στα χέρια σας ένα προϊόν, που «κουμπώνει» στους στόχους της ψηφιακής και της πράσινης μετάβασης;
«Η τεχνολογία μας αποτελεί αυτό που λέμε ‘perfect fit’ και για τις δυο αυτές στρατηγικές. Αφενός είναι βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον, καθώς δεν απαιτεί τη χρήση τοξικών χημικών ουσιών και παρεμφερών αναλώσιμων υλικών. Αφετέρου, η μείωση της ανάκλασης στα προϊόντα μας μπορεί να εφαρμοστεί σε πληθώρα ψηφιακών μέσων, όπως τα κινητά τηλέφωνα, ρολόγια ή φορητούς υπολογιστές, με σκοπό την αύξηση της απόδοσης τους και τη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη».
Προερχόμενοι από τον χώρο του Πανεπιστημίου και της έρευνας, πόσο μακρύς είναι τελικά ο δρόμος από το εργαστήριο στην αγορά;
«Συνήθως ο δρόμος από το εργαστήριο στην αγορά είναι μακρύς και ως προς το κόστος και ως προς τον χρόνο που απαιτείται, καθώς μιλάμε κατά βάση για τεχνολογίες που εισάγουν καινοτομίες αιχμής. Τέτοιες τεχνολογίες ξεκινούν και υλοποιούνται απαραίτητα μέσω της βασικής έρευνας στον ακαδημαϊκό χώρο. Η μετάβαση από την ακαδημαϊκή στην επιχειρηματική δραστηριότητα και κατ΄ επέκταση στην πρόσβαση στην αγορά χρειάζεται αρκετό χρόνο και κόπο, όμως δεν είναι ακατόρθωτη».
Η Ελλάδα κάνει αυτή την περίοδο μια προσπάθεια να βγάλει την έρευνα από τα Πανεπιστήμια στην αγορά…
«Γίνονται προσπάθειες στη χώρα να αξιοποιηθούν οι τεχνολογίες που προκύπτουν από την έρευνα, πράγμα που συνέβαινε σε χώρες του εξωτερικού εδώ και δεκαετίες. Υπάρχει όμως ακόμα πολλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα καθώς το περιβάλλον υποστήριξης που χρειάζονται οι νεοφυείς επιχειρήσεις – κυρίως αυτές που αφορούν εφαρμογές τεχνολογίας αιχμής- δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα.
Tο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για τις spin off εταιρείες φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση εταιρειών – τεχνοβλαστών στην Ελλάδα. Η προσπάθεια είναι πολύ σημαντική και σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Όμως, το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο δεν βοηθά στην ίδρυση spin-off εταιρειών. Χρειάζεται αλλαγές ώστε να διευκολύνει τους ερευνητές να μπορούν να εμπλακούν αποτελεσματικά με την επιχειρηματικότητα. Το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο φιλοδοξεί να καθορίσει με σαφήνεια τις σχέσεις των εταιρειών αυτών με τους ερευνητικούς φορείς, όπως και τα δικαιώματα από τις ευρεσιτεχνίες και τα ερευνητικά αποτελέσματα. Ελπίζουμε ότι θα διευκολύνει τους ερευνητές να ιδρύουν εταιρείες τεχνολογικής καινοτομίας, με πολλαπλά οφέλη για την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση».