THEPOWERGAME
Την ανάγκη οργανωμένης συλλογής και διαχείρισης των ιατρικών Δεδομένων Μεγάλης Κλίμακας (Meaningful Data At Scale) για τη βελτίωση της λειτουργικότητας των συστημάτων υγείας, την βαθύτερη κατανόηση των ασθενειών και την αποτελεσματικότητα των λύσεων για κάθε ασθενή, τονίζει στο powergame.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Roche Hellas, Εζάτ Αζέμ. Υπογραμμίζει πως κάποιες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα άπτονται του κλάδου υγείας – από τη διαχείριση κρίσεων όπως οι πανδημίες και η κλιματική αλλαγή μέχρι την εξασφάλιση της ίσης μεταχείρισης στην ιατρική κάλυψη. «Το πρώτο βήμα είναι να εκλαμβάνονται οι προϋπολογισμοί για τον κλάδο υγείας ως επενδύσεις και όχι ως δαπάνες», δηλώνει o CEO με 20ετή εμπειρία στον φαρμακευτικό κλάδο.
Πρόσφατα αναφέρατε τη σημασία του διαμοιρασμού των προσωπικών δεδομένων των ασθενών για την ιατρική καινοτομία. Μπορείτε να μας αναλύσετε το σκεπτικό πίσω από αυτό το πάντρεμα τεχνολογίας και κλάδου υγείας;
Η πανδημία ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο των ιατρικών δεδομένων και των ψηφιακών εργαλείων στην προστασία και τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας. Σήμερα, έχουμε στη διάθεσή μας ένα μεγάλο εύρος δεδομένων, όπως το ιστορικό των ασθενών, κλινικά και γονιδιωματικά δεδομένα, δεδομένα από την καθημερινή κλινική πρακτική και άλλα δεδομένα – τα οποία ονομάζονται ιατρικά Δεδομένα Μεγάλης Κλίμακας ή MDAS.
Μέσα από τη συλλογή, τη χρήση και το διαμοιρασμό των δεδομένων αυτών, μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα τα συστήματα υγείας, όπως είναι οι μη βιώσιμες δαπάνες, η χαμηλή αποτελεσματικότητα και η άνιση πρόοδος, όσον αφορά τα αποτελέσματα των ασθενών. Με τη συλλογή και εφαρμογή προηγμένων μεθόδων ανάλυσης των MDAS μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα στο χώρο της φροντίδας υγείας, αποκτώντας βαθύτερη γνώση η οποία επιτρέπει την ανάπτυξη και παροχή λύσεων εξατομικευμένης φροντίδας. Λύσεων που μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερες εκβάσεις, μέσα από την εφαρμογή των κατάλληλων θεραπειών ανά ασθενή και τη βελτιστοποίηση της περίθαλψης, σε όλο το «ταξίδι» ενός ασθενούς. Για παράδειγμα, μπορούν να αποφεύγονται θεραπείες που ενδεχομένως να μην έχουν τα ανάλογα αποτελέσματα, με όφελος για τους ασθενείς, για τον προϋπολογισμό φαρμάκου, αλλά και γενικότερα για το σύστημα υγείας, μέσα από λιγότερες νοσηλείες και δαπάνες περίθαλψης.
Τι ισχύει όμως για την ασφάλεια των ατομικών δεδομένων και την εμπιστευτικότητα σε ό,τι αφορά τα ιατρικά δεδομένα;
Η συλλογή και η χρήση των δεδομένων με ακεραιότητα και απόλυτη συμμόρφωση στη σχετική νομοθεσία είναι πάγια δέσμευση της Roche. Μια δέσμευση που εφαρμόζει στην πράξη εδώ και δεκαετίες, κατά τη διεξαγωγή κλινικών μελετών στις οποίες συμμετέχουν εκατομμύρια ασθενείς από όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό, άλλωστε, έχει ήδη αναπτύξει σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στα θέματα προστασίας ατομικών δεδομένων.
Όσον αφορά, τώρα, τα MDAS σαφώς υπάρχει ανάγκη ρύθμισης για την ορθή χρήση τους. Χρειάζεται, ωστόσο, μια προσέγγιση η οποία θα είναι ρεαλιστική και θα επιτρέπει την αξιοποίηση των δεδομένων, ώστε να ενθαρρύνεται η καινοτομία και η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και προϊόντων. Είναι, κυρίως, σημαντικό να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο κανόνων, το οποίο θα εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη και θα είναι παράλληλα λειτουργικό.
Η συζήτηση για το κράτος πρόνοιας και τη σημασία του για κάθε οικονομία, άλλαξε μετά την εκδήλωση της πανδημίας. Πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο κλάδος υγείας στον ανεπτυγμένο κόσμο, τουλάχιστον, στο εγγύς μέλλον;
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε πολλές χώρες, καθυστέρησαν διαγνώσεις και κλινικές θεραπείες για διάφορες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, αφού τόσο το προσωπικό όσο και οι εγκαταστάσεις υγείας είχαν εστιάσει στην αντιμετώπιση της κρίσης.
Όπως έχουν προειδοποιήσει πολλοί οργανισμοί υγείας, αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει μια τεράστια επιβάρυνση στο χώρο της δημόσιας υγείας, με σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις τα επόμενα χρόνια. Είναι, λοιπόν, περισσότερο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι τα συστήματα υγείας θα μπορούν να είναι οικονομικά βιώσιμα και εύρωστα, μακροπρόθεσμα.
Το πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση είναι να αντιμετωπίσουμε τους προϋπολογισμούς για την υγεία ως επένδυση και όχι ως δαπάνη. Χρειάζεται να παρέχουμε κίνητρα για την πρόληψη και να εστιάσουμε όχι μόνο στην παροχή των υπηρεσιών υγείας, αλλά και στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα που αυτές παράγουν. Εξίσου σημαντικό είναι οι αποφάσεις που αφορούν το χώρο της υγείας, να λαμβάνονται στη βάση πραγματικών δεδομένων και όχι αντιλήψεων.
Θα αντιμετωπίσει ο κόσμος νέες απειλές στα συστήματα υγείας; Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να αποτραπεί κάτι τέτοιο;
Μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα, αφορούν στην υγεία: η διαχείριση κρίσεων, όπως οι πανδημίες και η κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπιση ασθενειών όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες, αλλά και η διασφάλιση ίσης πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη.
Για να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις προκλήσεις, τα συστήματα υγείας πρέπει να αλλάξουν και να εξελιχθούν. Σήμερα, έχουμε στη διάθεσή μας τα εργαλεία για να κάνουμε τα συστήματα υγειονομικής φροντίδας περισσότερο ανθεκτικά, προσβάσιμα για όλους, ικανά να καλύπτουν ανάγκες τώρα, αλλά και στο μέλλον. Κάποια από αυτά ήδη αλλάζουν το τοπίο, με τη συλλογή και την ανάλυση μεγάλων όγκων ιατρικών δεδομένων, σε συνδυασμό με την εφαρμογή προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών, να βελτιώνουν θεαματικά την κατανόηση της ανθρώπινης βιολογίας.
Ωστόσο, μόνο μέσω της συνεργασίας θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη δύναμη αυτών των εργαλείων, ώστε να δημιουργήσουμε αξία για τους ασθενείς. Γι’ αυτό έχει σημασία όλοι – δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, οργανισμοί και άνθρωποι από όλους τους κλάδους – να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να επιφέρουμε την αλλαγή.