THEPOWERGAME
Η πανδημία επέβαλε μία νέα μορφή εργασίας που δεν είναι άλλη από την τηλεργασία που φαίνεται να εδραιώνεται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο και να υιοθετείται από όλο και περισσότερες επιχειρήσεις.
Η τηλεργασία μάλιστα σε αρχικό στάδιο φαινόταν ότι ήταν μια μέθοδος ιδιαιτέρως φιλική προς το περιβάλλον λόγω κυρίως των ελαχιστοποιήσεων των μετακινήσεων των εργαζομένων, ωστόσο αυτό τώρα φαίνεται να ανατρέπεται, καθώς φαίνεται ότι προκαλεί μια τεράστια ψηφιακή ρύπανση.
Για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της τηλεργασίας, μίλησε την εκπομπή Eco Γεγονότα μίλησε η πρώην Ειδική Γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη.
«Η τηλεργασία είναι μια πρακτική που είναι αρχικά φιλική στο περιβάλλον. Υπάρχει ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων, φαίνεται να υπάρχει ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης των αναλώσιμων υλικών και της ενέργειας, χρησιμοποιούμε λιγότερη βενζίνη και έχουμε λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», ανέφερε η κ. Καραβασίλη.
«Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, και όπως προκύπτει και από μελέτη που έγινε από μια ευρωπαϊκή συνεργασία καινοτόμων πανεπιστημίων, υπάρχει μια τεράστια επιβάρυνση στην οικιακή κατανάλωση ενέργειας. Οι εταιρίες και το δημόσιο χρησιμοποιούν τα συστήματα για θέρμανση και ψύξη για πολύ λιγότερα άτομα, τα άτομα που είναι σπίτι χρησιμοποιούν κλιματιστικά ή θέρμανση πολύ περισσότερες ώρες τη μέρα. Ακόμα και με τα αυτοκίνητα υπάρχουν άσκοπες μετακινήσεις και έτσι υπάρχει μια επιβάρυνση μεγάλη σε διοξείδιο του άνθρακα», εξήγησε η ίδια.
«Έχουμε και τεράστια ψηφιακή ρύπανση. Σύμφωνα με τη μελέτη που σας ανέφερα, αν τα clouds ήταν μια χώρα της ΕΕ, θα βρισκόταν στην πρώτη τριάδα κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και θα ήταν μεταξύ των πλέον ρυπογόνων χωρών. Οι μηχανές αναζήτησης και τα προγράμματα εκπέμπουν πολύ σημαντικές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα. Πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή. Δεν έχει γίνει κάποια μελέτη που να μας πει ποιο είναι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της τηλεργασίας και πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία», κατέληξε η κ. Καραβασίλη.