Παιδίατροι, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και αξιοποιώντας δεδομένα από το myHealth, προβλέπουν αναπτυξιακά ορόσημα ενός παιδιού, όπως το βάδισμα και η ομιλία, ενώ, με βάση στοιχεία από το ιστορικό των επισκέψεων, προβλέπουν μελλοντικές εμβολιαστικές ανάγκες του παιδιού ή την ανάγκη άλλων ιατρικών εξετάσεων σε μεταγενέστερη ηλικία. Την ίδια στιγμή, οι πολίτες, από την πλευρά τους, με τη χρήση ΑΙ και τη βοήθεια ψηφιακού βοηθού του myHealth, υποβάλλουν ερωτήματα, που αφορούν τα δεδομένα της υγείας τους, και λαμβάνουν προσωποποιημένες απαντήσεις.
Δεν πρόκειται για κάποιο ευφάνταστο σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά για μια συνθήκη, η οποία -σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό- θα γίνει πραγματικότητα στην Ελλάδα το αργότερο μέχρι τα τέλη του έτους, μέσω του myHealth, αλλάζοντας με τη χρήση ΑΙ τα δεδομένα, όπως τα ξέραμε μέχρι σήμερα, για τα ιατρικά μας data και το πώς μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε.
Το πολύ-αναμενόμενο έργο του Ηλεκτρονικού Φακέλου του Ασθενούς είναι εδώ και ένα μήνα εφαρμογή στο κινητό ή στον υπολογιστή των πολιτών, ενώ με ορόσημα τον προσεχή Ιούλιο και τον Δεκέμβριο του 2025, το “myHealth” φιλοδοξεί να δώσει μια άλλη διάσταση στην φροντίδα υγείας στην Ελλάδα, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο, που αλληλεπιδρούμε με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με τη χρήση ψηφιακών βοηθών και την προσθήκη τεχνητής νοημοσύνης στη λειτουργία του.
Υγειονομική περίθαλψη με ΑΙ
«Με τον Εθνικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας σταδιακά οι πολίτες μέσω του MyHealth app θα έχουν διαθέσιμα στο κινητό τους όλα τα ιατρικά δεδομένα σε ένα σημείο. Αντίστοιχα οι γιατροί θα έχουν πλήρη εικόνα του ιατρικού ιστορικού των ασθενών τους. Πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση, που έρχεται να ενδυναμώσει τον τομέα της Υγείας. Αναλογιστείτε πόσο θα διευκολυνθούν οι πολίτες, έχοντας εύκολα και άμεσα πρόσβαση στα δεδομένα υγείας οπουδήποτε και οποτεδήποτε, χωρίς να χρειάζεται να κουβαλούν χαρτιά και έγγραφα εξετάσεων» τονίζει, μιλώντας στο powergame.gr, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Δημήτρης Παπαστεργίου.
Μέχρι τα τέλη του έτους, σύμφωνα με τις πληροφορίες του powergame.gr, o Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας θα μπει για τα καλά στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς το myHealth θα παρέχει τη δυνατότητα ανάπτυξης σεναρίων τεχνητής νοημοσύνης από τα δεδομένα παρακολούθησης υγείας που εμπεριέχονται στον Φάκελο.
«Σκεφτείτε πόσο καλύτερα μπορούν να φροντίσουν οι γιατροί τους ασθενείς, παρέχοντάς τους εξατομικευμένες υπηρεσίες. Σκοπός μας μέσω του φορέα μας, της ΗΔΙΚΑ και σε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη είναι να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο γιατρούς και πολίτες» προσθέτει στο powergame.gr ο κ. Παπαστεργίου και εξηγεί: «στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί ήδη Ψηφιακός Βοηθός με Τεχνητή Νοημοσύνη, που βοηθά τους γιατρούς στη χρήση της εφαρμογής, ο οποίος θα αναβαθμιστεί, ενώ σύντομα θα είναι διαθέσιμος και Ψηφιακός Βοηθός για πολίτες, παρέχοντας προσωποποιημένες απαντήσεις».
Τι θα γίνει μέχρι τον Ιούλιο
Ο «Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας» ενεργοποιήθηκε τον Μάρτιο και ενσωματώνει τα ιατρικά δεδομένα των πολιτών, συγκεντρωμένα σε ένα σημείο. Μέσω του myΗealth app, οι πολίτες έχουν πλήρη πρόσβαση στον ατομικό φάκελο υγείας τους, με όλες τις διαγνώσεις, τις συνταγές φαρμάκων, τα αποτελέσματα εξετάσεων και τις νοσηλείες από δημόσιες και ιδιωτικές δομές όλων των βαθμίδων υγείας, όλων των μονάδων υγείας και όλων των παρόχων υγείας. Από την πλευρά τους, οι γιατροί έχουν πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό των ασθενών τους μέσω της πλατφόρμας ehealthrecord.gr (web και mobile περιβάλλον).
Το έργο πρακτικά υλοποιείται σε τρεις φάσεις με την πρώτη να έχει ολοκληρωθεί, τη δεύτερη να ολοκληρώνεται μέχρι τον Ιούλιο και την τρίτη μέχρι τα τέλη του έτους. Με ορίζοντα τον Ιούλιο, στον ηλεκτρονικό φάκελο θα έχουν προστεθεί δεδομένα κλειστής νοσηλείας, ογκολογικών πρωτοκόλλων, δεδομένων αναπηρίας, ενώ θα έχει ενσωματωθεί ο ψηφιακός βοηθός για τους πολίτες και θα έχει αναβαθμιστεί το ΑΙ των γιατρών.
Έως τον Δεκέμβριο του 2025, στο myHealth θα έχουν ενσωματωθεί δεδομένα από παροχές ΕΚΠΥ (αναλώσιμα, ταινίες σακχάρου, οξύμετρα), αιμοκαθάρσεις, ακτινοθεραπείες και μητρώα ασθενειών (Σακχαρώδη διαβήτη, Ηπατίτιδας C, Μυολογενούς Λευχαιμίας, Θαλασσαιμίας). Επίσης, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025 θα έχουν ενσωματωθεί αποτελέσματα διαγνωστικών και απεικονιστικών εξετάσεων από δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αποτελέσματα απεικονιστικών εξετάσεων από ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια, δεδομένα μεταμοσχεύσεων, δεδομένα μετρήσεων wearables πολιτών, καθώς και δεδομένα για εφημερεύοντα Νοσοκομεία και μέσο όρο αναμονής και ψηφιοποιημένα ιστορικά αρχεία νοσοκομείων.
«Προχωρούμε αξιοποιώντας τις αναδυόμενες τεχνολογίες, ώστε να αναβαθμίσουμε κάθε κρίσιμο κλάδο δημόσιας πολιτικής, όπως η Υγεία» καταλήγει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Με ένα «κλικ» στο κινητό ή στον υπολογιστή
Παράλληλα, το έργο του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας ενσωματώνει σύστημα διοικητικής πληροφόρησης και ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων, υποστηριζόμενο από τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτό το σύστημα θα επεξεργάζεται και θα αναλύει τα δεδομένα, παρέχοντας πολύτιμα συμπεράσματα για τη λήψη αποφάσεων από τους αρμόδιους φορείς, όπως το υπουργείο Υγείας, για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας.