Χρηματοδοτική ιστορία γράφουν από τις αρχές του 2025 οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκτός ελληνικών συνόρων στο πεδίο της τεχνολογίας και κυρίως της Τεχνητής Νοημοσύνης. Επενδυτικοί κολοσσοί, όπως τα «βαρέων βαρών» funds Sequoia Capital, General Atlantic, Andreessen Horowitz, αλλά και ο επενδυτικός βραχίονας της Nvidia, τοποθέτησαν πάνω από 1,2 δισ. δολ. σε εταιρείες με ελληνικό DNA και αντικείμενο την ΑΙ.
Πρόκειται για τον βαρύ απολογισμό των χρηματοδοτήσεων προς startups με ελληνικό αίμα και Έλληνα στην ιδρυτική ομάδα ή στο τιμόνι, οι οποίες κατάφεραν, τις πρώτες 100 μέρες του 2025, να σπάσουν τα κοντέρ, χάρη στην καινοτομία τους, που ανταγωνίζεται τις μεγαλύτερες τεχνολογικές δυνάμεις παγκοσμίως.
Οι Έλληνες που βρίσκονται πίσω από τα εν λόγω success stories μπορεί να μην έχουν στήσει τις επιχειρήσεις τους στη χώρα μας, ωστόσο με τη δυναμική τους εκτός ελληνικών συνόρων και με τις αντένες ανοιχτές για συνεργασίες με την εγχώρια νεοφυή σκηνή λειτουργούν ως πολλαπλασιαστής καινοτομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Marathon VC, από τις αρχές του έτους ολοκληρώθηκαν 34 γύροι χρηματοδότησης, συγκεντρώνοντας συνολικά 1,2 δισ. δολάρια, ενώ σημειώθηκαν πέντε exits με πρωταγωνίστριες ελληνικές startups, που έχουν μεν ελληνικό DNA, αλλά η έδρα τους είναι εκτός εγχώριων συνόρων.
Οι χρηματοδοτήσεις προήλθαν από ένα μείγμα εγχώριων και διεθνών επενδυτών, επιβεβαιώνοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για ελληνικές startups. Κλάδοι όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η fintech και η βιώσιμη ανάπτυξη πρωταγωνίστησαν, προσελκύοντας το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων.
Οι Έλληνες που έσπασαν ταμεία
Τη μερίδα του λέοντος των χρηματοδοτήσεων απέσπασε η Saronic Technologies, με συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο τον Ντίνο Μαυρούκα (Dino Mavrookas), η οποία συγκέντρωσε τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση του πρώτου τριμήνου, ήτοι 600 εκατ. δολ., σε γύρο Growth και συγκεκριμένα Series C (σ.σ. Φεβρουάριο του 2025).
Στην επένδυση προς την εταιρεία με το ελληνικό αίμα και έδρα το Τέξας συμμετείχαν βαριά επιχειρηματικά ονόματα, όπως ο Elad Gil, επιχειρηματίας και επενδυτής με θητεία σε Google και Twitter, και κορυφαίοι επενδυτικοί όμιλοι, όπως οι General Catalyst, a16z, Caffeinated Capital και 8VC.
H Saronic Technologies, που ήδη από τον προηγούμενο γύρο χρηματοδότησης το καλοκαίρι του 2024 μπήκε στο κλαμπ των μονόκερων, καθώς η αποτίμησή της ξεπέρασε το 1 δισ., κατασκευάζει αυτόνομα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (ASVs) για το Αμερικανικό Ναυτικό.
Με την αξία της εκτοξεύεται πλέον στα 4 δισ.δολ., η εταιρεία θα κατευθύνει το προϊόν της χρηματοδότησης σε ένα εξόχως φιλόδοξο πλάνο, τη δημιουργία ενός σύγχρονου ναυπηγείου κατασκευής ASVs. Ειδικότερα, η Saronic σχεδιάζει το Port Alpha, ένα ναυπηγείο επόμενης γενιάς, ικανό να παραδίδει νέες κατηγορίες αυτόνομων πλοίων στην ταχύτητα και την κλίμακα που απαιτούνται για την προστασία και την υπεράσπιση του θαλάσσιου τομέα.
«Στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε ταχέως έναν στόλο αυτόνομων πλοίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα επαναπροσδιορίσει την υπεροχή στη θάλασσα και θα διασφαλίσει την ελευθερία των θαλάσσιων οδών για τις επόμενες γενιές», ανέφερε ο Έλληνας συνιδρυτής και CEO της Saronic, ο οποίος έχει ένα εξόχως βαρύ βιογραφικό.
Με θητεία 11 ετών στα Navy SEALs, μετά την αποστράτευσή του το 2015, ο Μαυρούκας απέκτησε MBA από το Wharton και εντάχθηκε στη Vista Equity Partners ως αναλυτής ιδιωτικών επενδύσεων. Θέση που εγκατέλειψε το 2022, για να δημιουργήσει τη Saronic, με στόχο την κατασκευή αυτόνομων μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας για το Αμερικανικό Ναυτικό.
Τεχνητή Νοημοσύνη με ελληνική υπογραφή
Από τις αρχές του 2025 οι ελληνικές startups με διεθνή δραστηριότητα δείχνουν έτοιμες να αλλάξουν τις ισορροπίες στον τομέα της τεχνολογίας, γράφοντας τη δική τους ιστορία στον παγκόσμιο χάρτη του AI και όχι μόνο. Παράδειγμα η Runway των Αναστάση Γερμανίδη, Kρίστομπαλ Βαλενζουέλα και Αλεχάντρο Ματαμάλα, η οποία σήκωσε έναν βαρύ γύρο 308 εκατ.δολ. από ένα εξόχως ηχηρό fund, την αμερικανική General Atlantic.
Η Runway, με έδρα τη Νέα Υόρκη και έτος ίδρυσης το 2018, έχει αντικείμενο την παραγωγή ταινιών με αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και έχει ήδη κατακτήσει τον τίτλο του μονόκερου, αφού με τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης η αποτίμησή της ξεπέρασε τα 3 δισ. δολ., με τις Fidelity Management & Research Company, Baillie Gifford, NVIDIA και SoftBank Vision Fund να συμμετέχουν επίσης στον γύρο Series D.
Η νέα επένδυση θα υποστηρίξει την επέκταση του Runway Studios, του πρώτου AI κινηματογραφικού και animation στούντιο αφιερωμένου στην παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου, καθώς και την περαιτέρω έρευνα στη δημιουργία πολυμεσικού περιεχομένου. Η Runway παρουσίασε πρόσφατα το Gen-4, μια σειρά μοντέλων AI που επιτρέπουν την ακριβή δημιουργία συνεπών χαρακτήρων, τοποθεσιών και αντικειμένων σε διάφορες σκηνές, προωθώντας μια νέα εποχή στα μέσα ενημέρωσης μέσω συστημάτων AI που μπορούν να προσομοιώσουν τον κόσμο μας
Να σημειωθεί ότι ήδη από το καλοκαίρι του 2023 η Runway είχει σηκώσει κεφάλαια της τάξης των 140 εκατ. δολ. από κολοσσούς όπως η Google, η Nvidia και η Salesforce.
Βάζοντας ΑΙ στον παγκόσμιο τουρισμό
Έτερο αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί η Reflection.Ai, η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη λύσεων Τεχνητής Νοημοσύνης για την ανάλυση δεδομένων και την αυτόνομη γραφή κώδικα. Η εταιρεία, με συνιδρυτή τον πρώην ερευνητή της DeepMind, Ιωάννη Αντώνογλου, σήκωσε 105 εκατ. δολ. σε γύρο Series A, με κύριο επενδυτή τη Lightspeed Venture Partners (σ.σ. νωρίτερα σε έτερο γύρο κατάφερε να συγκεντρώσει άλλα 25 εκατ. δολ. από funds όπως το Sequoia Capital και το CRV).
Στον κατάλογο των εταιρειών με το ελληνικό αίμα που πήγαν… ταμείο από τις αρχές του 2025 περιλαμβάνεται και η ελβετική RoomPriceGenie, με συνιδρυτή τον Άρη Ανδρικόπουλο. Η εταιρεία, με έτος ίδρυσης το 2017, που απασχολεί πάνω από 130 εργαζομένους και αναπτύσσει καινοτόμα εργαλεία δυναμικής τιμολόγησης στον τουρισμό, εξασφάλισε 75 εκατ. δολάρια από τη Five Elms Capital. Σκοπεύει δε να κατευθύνει τη χρηματοδότηση στην περαιτέρω ανάπτυξη του προϊόντος της και την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της.
Θεραπεύοντας ασθένειες με ΑΙ
Ένα σπάνιο ρεκόρ διεκδικεί η ελληνικών καταβολών Achira, η οποία μέσα σε λιγότερα από δύο χρόνια από την ίδρυσή της κατάφερε να αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύνης ενός κολοσσού, όπως η NVIDIA, σηκώνοντας 33 εκατ.δολ. Η εταιρεία βιοτεχνολογίας, που ίδρυσαν το 2023 ο Θεοφάνης Καραλέτσος, ο John Chodera και ο Zavain Dar, εξασφάλισε τον βαρύ γύρο χρηματοδότησης (επιπέδου seed) από μια ομάδα ηχηρών επενδυτών, μεταξύ των οποίων οι Dimension (επικεφαλής της επένδυσης), Amplify Partners, Compound και NVentures (ο επενδυτικός βραχίονας της NVIDIA).
Η startup με το ελληνικό DNA έχει ένα άκρως καινοτόμο αντικείμενο, που συνδυάζει Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), μηχανική μάθηση και μεθόδους βασισμένες στη φυσική και την κβαντική χημεία για την ανακάλυψη φαρμάκων. Πρακτικά, αντικαθιστώντας χρονοβόρες πειραματικές διαδικασίες με υπολογιστικά μοντέλα υψηλής ακρίβειας, η εταιρεία φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως πρωτοπόρος στον κλάδο της AI-powered φαρμακευτικής έρευνας.
Η Achira στοχεύει στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων μέσω υπολογιστικών μοντέλων υψηλής ακρίβειας, τα οποία συνδυάζουν Τεχνητή Νοημοσύνη με προσομοιώσεις φυσικών διεργασιών. Συγκεκριμένα, η εταιρεία αναπτύσσει μοντέλα προσομοίωσης μοριακής δυναμικής, που χρησιμοποιούν νευρωνικά δίκτυα (AI) και αρχές φυσικής για τη δημιουργία συνθετικών δεδομένων και την επιτάχυνση της διαδικασίας ανακάλυψης φαρμάκων.
Βαρέων βαρών funds
Η ελληνική τεχνολογία βρήκε υποστήριξη και από άλλους σημαντικούς επενδυτές, όπως η Bond με 20 εκατ. δολ. για την comulate.com, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη λύσεων για τη διαχείριση και την ανάλυση δεδομένων της βιομηχανίας.
Αλλά και οι IQ Capital Oxford Capital, που επένδυσαν 20 εκατ. δολ. στην TurinTech AI των Μιχάλη Μπάσιου, Leslie Kanthan και Fan Wu, η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη Τεχνητής Νοημοσύνης για επιχειρηματικές εφαρμογές, έχοντας δημιουργήσει το Artemis, μια επαναστατική ΑΙ πλατφόρμα, που βελτιστοποιεί τις βάσεις κώδικα των επιχειρήσεων.
Όπως και η Parkwalk Advisors, που κατηύθυνε 18 εκατ. δολ. στην Brainomix, με συνιδρυτή και CEO τον Δρα Μιχάλη Παπαδάκη, η οποία αναπτύσσει λύσεις AI για τον τομέα της ιατρικής. Για την ακρίβεια, η εταιρεία, που έχει ήδη παρουσία στις ΗΠΑ και σε 20 συνολικά αγορές του πλανήτη, θεωρείται πρωτοπόρος στην ανάπτυξη εργαλείων απεικόνισης με χρήση ΑΙ για την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων και της πνευμονικής ίνωσης.
Το γεγονός ότι αυτές οι ελληνικές startups προσέλκυσαν τη συμμετοχή τόσο μεγάλης κλίμακας επενδυτών καταδεικνύει τη σταδιακή ωρίμανση του ελληνικού οικοσυστήματος και την ανταγωνιστική τους θέση στην παγκόσμια αγορά.