Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας, Apple έχασε την πρώτη θέση στην αγορά smartphone της Κίνας, εκθρονισμένη από τον τοπικό αντίπαλο Xiaomi, καθώς οι επιδοτήσεις του Πεκίνου που ενισχύουν την κατανάλωση συμβάλλουν στην τόνωση της ζήτησης για φθηνότερα προϊόντα.
Το μερίδιο του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού στην ιδιαίτερα προσοδοφόρα αγορά τηλεφώνων της Κίνας συρρικνώθηκε στο 13,7% κατά το πρώτο τρίμηνο από 15,6% ένα χρόνο νωρίτερα, ρίχνοντας την Apple στην πέμπτη θέση της κατάταξης, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας ερευνών International Data Corporation.
Η Apple αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό στην Κίνα τα τελευταία χρόνια. Παρά τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης το τελευταίο τρίμηνο του 2024 με οριακό προβάδισμα, η κατασκευάστρια εταιρεία iPhone έχασε από τους τοπικούς αντιπάλους vivo και Huawei σε ετήσιες αποστολές εκείνο το έτος.
Τους πρώτους τρεις μήνες του 2025, οι αποστολές iPhone της Apple στην Κίνα μειώθηκαν κατά 9% σε 9,8 εκατομμύρια μονάδες, ανέφερε η IDC την Πέμπτη. Τούτου λεχθέντος, ήταν η μόνη μη κινεζική μάρκα που κατάφερε να μπει στην πρώτη 5άδα, όπως έδειξαν τα στοιχεία.
Ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας Xiaomi, τα προϊόντα του οποίου κυμαίνονται από smartphones και οικιακές συσκευές μέχρι ηλεκτρικά οχήματα, σφετερίστηκε την Apple για να πάρει την πρωτιά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, με τις αποστολές να αυξάνονται σχεδόν 40% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Η Huawei, η οποία, όπως και η Xiaomi, κατασκευάζει επίσης smartphones και ασχολείται με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην κατάταξη της IDC, ενώ η εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης OPPO ήρθε τρίτη. Οι δύο κινεζικές εταιρείες απέστειλαν 12,9 εκατομμύρια και 11,2 εκατομμύρια μονάδες κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, αντίστοιχα.
Οι επιδοτήσεις επανέφεραν την Xiaomi στην κορυφή μετά από μία δεκαετία
Η επιστροφή της Xiaomi στην πρώτη θέση μετά από σχεδόν μια δεκαετία οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις «κρατικές επιδοτήσεις που είχαν απήχηση στην πελατειακή της βάση που έχει συνείδηση της αξίας της», δήλωσε ο Will Wong, ανώτερος διευθυντής έρευνας για τις συσκευές-πελάτες στην IDC Asia/Pacific.
Η συνεχής επέκταση των επιδοτήσεων από την Κίνα για να ξανακάνουν οι καταναλωτές να ξοδεύουν, ήταν μια ευλογία για τις λιγότερο ακριβές μάρκες.
Τον Ιανουάριο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διεύρυναν τις επιδοτήσεις των καταναλωτών ώστε να συμπεριλάβουν smartphones, tablets και smartwatches. Η τιμή των προϊόντων που είναι επιλέξιμα για την επιδότηση περιορίζεται στα 6.000 γιουάν, που ισοδυναμεί με 821,92 δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το όφελος για να αγοράσουν προϊόντα με μεγαλύτερες τιμές.
Οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι η επιδότηση των κινητών τηλεφώνων θα μπορούσε να ωθήσει ορισμένους Κινέζους καταναλωτές να αντικαταστήσουν τα τηλέφωνά τους με προϊόντα που κοστίζουν λιγότερο από 3.000 γιουάν, ένα τμήμα που αποτελεί το 75% της βάσης των χρηστών smartphone της χώρας.
Συνολικά, η επίδραση των επιδοτήσεων στην καταναλωτική ζήτηση φαίνεται να είναι υποτονική μέχρι στιγμής, ανέφερε η IDC, σημειώνοντας ότι αν και η ανάπτυξη της κινεζικής αγοράς smartphone το πρώτο τρίμηνο ήταν ισχυρή, δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες.
Οι αντίξοοι άνεμοι από την εμπορική διαμάχη μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση τα επόμενα τρίμηνα, καθώς οι τιμολογιακοί δασμοί αυξάνουν το επιχειρηματικό κόστος και πλήττουν το καταναλωτικό κλίμα.
«Όσον αφορά το μέλλον, η αγορά αναμένεται να αντιμετωπίσει προκλήσεις, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους και αυστηρότερους προϋπολογισμούς των καταναλωτών», δήλωσε ο Arthur Guo, ανώτερος αναλυτής έρευνας της IDC China.