THEPOWERGAME
Τα 60.000 tablets, που διατέθηκαν πέρσι στους Έλληνες μαθητές, για να υποστηρίξουν τις ανάγκες της τηλε-εκπαίδευσης είχαν προ-εγκατεστημένο ένα λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό και κυβερνοεπιθέσεις. Το ίδιο και τα χιλιάδες tablets και οι προσωπικοί υπολογιστές, που διατίθενται προς αγορά μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα».
Το λογισμικό αυτό υπογράφει ο ισραηλινός κολοσσός CheckPoint Software Technologies, ο οποίος μέσω της εν Ελλάδι θυγατρικής του κοιτάει συστηματικά, αυτή την περίοδο, την εγχώρια αγορά διαβλέποντας μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης. Τα μεγάλα ψηφιακά έργα, που δρομολογεί η Ελλάδα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν τεθεί στο ραντάρ της θυγατρικής, την οποία λειτουργεί από το 2008 στην Ελλάδα η Checkpoint, μία εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παγκοσμίως στο χώρο της κυβερνοασφάλειας παγκοσμίως.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η ελληνική θυγατρική, όπως τόνισε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Γιάννης Γκίκας, Regional Country Manager της Check Point, βρίσκεται σε διαρκείς επαφές με τους αρμόδιους φορείς και εκπροσώπους του eλληνικού Δημοσίου.
Επιπρόσθετα, τα έργα που έχουν ενταχθεί στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και περιλαμβάνουν και λύσεις κυβερνοασφάλειας θα βρεθούν τη διετία 2022-2023 στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Checkpoint. Σύμφωνα με τον κ. Γκίκα, η εταιρεία επιδιώκει συνεργασίες με τους μεγαλύτερους system integrators, που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά προκειμένου διεκδικήσει μέρος της πίτας αυτών των έργων.
Κερκόπορτα το email στην Ελλάδα
Περιγράφοντας το τοπίο των ψηφιακών κινδύνων στην Ελλάδα, τα στελέχη της Checkpoint τόνισαν ότι στη χώρα μας τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) είναι πρακτικά ο μοναδικός τρόπος που χρησιμοποιεί το ψηφιακό έγκλημα για τις κυβερνοεπιθέσεις. Το ποσοστό των κυβερνοεπιθέσεων, που γίνονται μέσω email στην Ελλάδα φθάνει στο 98%, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 91%.
Αντίστοιχα, υψηλότερα ποσοστά παρατηρούνται και σε κατηγορίες κυβερνοεπιθέσεων όπως το ransomware (σ.σ. «επιθέσεις» όπου οι κυβερνοεγκληματίες «κλειδώνουν» την υποδομή μίας επιχείρησης ή οργανισμού ζητώντας λύτρα) αλλά και αυτές σε φορητές συσκευές.
Ζητήματα εντοπίζει η εταιρεία και στους οργανισμούς του Δημοσίου, οι οποίοι γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων, αν και όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Chekpoint, στην Ελλάδα υπάρχει αρκετή μυστικοπάθεια με αποτέλεσμα να μη γίνονται ευρέως γνωστά τα περιστατικά επιτυχών κυβερνοεπιθέσεων.
Ανοίγοντας τον δρόμο
Η Checkpoint, όπως αναφέρθηκε κατά την ενημερωτική συνάντηση, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο των λύσεων κυβερνοασφάλειας για μεγάλες επιχειρήσεις (enterprise market). H ισραηλινή εταιρεία ήταν από τις πρώτες που δραστηριοποιήθηκαν στον συγκεκριμένο χώρο το 1993, όταν ιδρύθηκε. Σήμερα είναι εισηγμένη στον Nasdaq, έχει αποτίμηση 19 δισ. δολάρια και απασχολεί σχεδόν 6.000 εργαζομένους.
Στην Ελλάδα λύσεις της Checkpoint χρησιμοποιούν για την προστασία τους από κυβερνοεπιθέσεις πάνω από 900 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις σε όλες τις καθετοποιημένες αγορές. Το ελληνικό γραφείο διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών αποτελούμενο από 41 εταιρείες πληροφορικής και δύο διανομείς (Westnet, IT Way).