Η Αθήνα, βρίσκεται μεταξύ των πόλεων που εξετάζει η Praxis, ένα δίκτυο που χρηματοδοτούν επενδυτές της Silicon Valley, για να φτιάξει μια τεχνολογική ουτοπία τουλάχιστον 10.000 στρέμματων (40,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων). Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg, ο συνιδρυτής και CEO της Praxis, Dryden Brown, δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τη Νουούκ στη Γροιλανδία, το Μπουένος Άιρες, τη Ρώμη, την Αθήνα, το Όκλαντ, τη Μαρακές, το Τόκιο, το Κίεβο και τον Άγιο Δομίνικο, στο πλαίσιο μιας «παγκόσμιας περιοδείας» που ξεκινά την 1η Μαΐου και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την ανακοίνωση της επιλεγμένης τοποθεσίας για την τεχνολογική ουτοπία στα τέλη του 2025.
Ο Brown, έχει συγκεντρώσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές για να βοηθήσει στην ίδρυση μιας πόλης, που θα προσφέρει διακυβέρνηση ενισχυμένη με τεχνητή νοημοσύνη, ένα περιβάλλον που θα επιταχύνει την τεχνολογική έρευνα, την οποία περιγράφει ως «συμβατή με τον Έλον Μασκ». Μόλις ανακοινωθεί η τοποθεσία και εξασφαλιστεί η στήριξη της εκάστοτε χώρας, η Praxis θα στείλει μια μικρή αποστολή υποστηρικτών να εγκατασταθεί σε 250 έως 1.000 προκατασκευασμένα σπίτια. Τελικά, θα αναπτυχθεί μια μεγαλύτερη πόλη, σχεδιασμένη από τους Zaha Hadid Architects, σύμφωνα με την Praxis.
Ποια είναι η Praxis και πώς συνέλαβε το όραμα για μια τεχνολογική ουτοπία
Η Praxis είναι μέρος ενός ευρύτερου κινήματος, που υποστηρίζει τη δημιουργία κοινοτήτων βασισμένων στην ιδέα του «δικτυακού κράτους», ένας όρος που επινοήθηκε από τον επενδυτή Balaji Srinivasan. Η πρόταση του αφορά το ενδεχόμενο ιδεολογικά ευθυγραμμισμένες διαδικτυακές κοινότητες να εξελιχθούν σε αυτόνομες, αυτοδιοικούμενες επικράτειες. Πρόκειται για μια τεχνολογικά ενισχυμένη παραλλαγή των ειδικών οικονομικών ζωνών ή των charter cities – περιοχές όπου ιδιωτικοί φορείς συνάπτουν συμφωνίες για την ανάπτυξη περιοχών με καθεστώς διακυβέρνησης, που αποκλίνει από αυτό της χώρας υποδοχής. Η ιδέα αυτή έχει γίνει δημοφιλής στους επιχειρηματίες του τεχνολογικού τομέα, που επιδιώκουν να αποφύγουν περιοριστικές ρυθμίσεις και φορολογικά καθεστώτα.
Μεταξύ των επενδυτών της Praxis συγκαταλέγονται η εταιρεία κρυπτονομισμάτων GEM Digital, το Apollo Projects του Σαμ Άλτμαν, το Pronomos Capital – ένα επενδυτικό ταμείο υποστηριζόμενο από τον Peter Thiel που επενδύει σε charter cities – καθώς και τα επενδυτικά κεφάλαια Bedrock, Paradigm, Winklevoss Capital και Day One Ventures.
«Η Praxis είναι ένα σπίτι για τους γενναίους, που επιδιώκουν την αρετή και τη σοφία», αναφέρει η ιστοσελίδα της εταιρείας. Η εταιρεία αυτοαποκαλείται κυρίαρχο δίκτυο επειδή πρόκειται για μια εικονική κοινότητα με κοινή κουλτούρα. «Σκοπός μας είναι να αποκαταστήσουμε τον Δυτικό Πολιτισμό και να επιδιώξουμε το ύστατο πεπρωμένο μας: τη ζωή ανάμεσα στα αστέρια.»
Η Praxis έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται για ελαφρύτερες ρυθμίσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν τα μέλη της να προωθήσουν την έρευνα σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η βιοτεχνολογία, η ενέργεια, τα κρυπτονομίσματα και η προηγμένη μεταποίηση.
Οι ειδικές οικονομικές ζώνες με τεχνο-ουτοπικό χαρακτήρα έχουν εισπράξει ανάμεικτες αντιδράσεις. Παρόλο που ορισμένες κυβερνήσεις σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν σε τέτοιες πρωτοβουλίες, ποντάροντας στην ενίσχυση της οικονομίας τους μέσω της προσέλκυσης τεχνολογικών κόμβων, οι ζώνες αυτές διατρέχουν κίνδυνο όταν αλλάζει το πολιτικό σκηνικό.
Ένα παράδειγμα είναι η Próspera, μια ειδική οικονομική ζώνη στην Ονδούρα με τη στήριξη του Pronomos, η οποία έχει γίνει γνωστή για αντισυμβατικές θεραπείες μακροζωίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο νομικής διαμάχης με την κυβέρνηση, καθώς οι βουλευτές ανακάλεσαν τον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης που νομιμοποιούσε την ύπαρξή της. Παράλληλα, η Próspera έχει έρθει σε σύγκρουση με κατοίκους γειτονικού χωριού σχετικά με τη χρήση φυσικών πόρων. Για να αποφύγει μια παρόμοια κατάσταση με αυτή της Próspera, ο CEO της Praxis δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στη δημιουργία σχέσεων με κυβερνήσεις, τοπικές αρχές και κατασκευαστικές εταιρείες στις χώρες-στόχους. Οι ντόπιοι θα μπορούν να επισκέπτονται, να εργάζονται ή και να εγκαθίστανται στην πόλη, ανέφερε ο ίδιος. «Δεν θα είμαστε ένας μικρός θύλακας που θα αποκλείει τον τοπικό πληθυσμό.»
Ωστόσο, δεν είναι δεδομένο ότι η Praxis θα τύχει θερμής υποδοχής από τις κυβερνήσεις στις οποίες σκοπεύει να απευθυνθεί ο Brown. Είχε επισκεφθεί τη Γροιλανδία το καλοκαίρι του 2024, σε προηγούμενη διερευνητική αποστολή. Σε ανάρτησή του στο X τον Νοέμβριο, ανέφερε: «Πήγα στη Γροιλανδία για να προσπαθήσω να την αγοράσω». Ο ίδιος θυμάται πως κατά την επίσκεψή του στη Γροιλανδία πείστηκε ότι η χώρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως προσομοίωση για το πώς θα ήταν η εξερεύνηση του Άρη ή της Σελήνης. «Ωραία φαντασίωση, αλλά ξέχνα το», απάντησε σκωπτικά ο Δανός βουλευτής Rasmus Jarlov.
Ποιοι είναι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τις υποψήφιες πόλεις και τι θα χρειαστεί η Praxis
Ο CEO της Praxis, βασίζεται σε ένα δίκτυο υπουργών, επιχειρηματιών και κατασκευαστών στις χώρες στόχους, για να κλείσει συναντήσεις κατά τη διάρκεια της περιοδείας του. Πέρα από την εξασφάλιση γης, η Praxis θα χρειαστεί συμφωνίες για τη χρήση των υποδομών της εκάστοτε χώρας για βασικές υπηρεσίες όπως η υγεία και η εκπαίδευση στα πρώτα στάδια, όπως δήλωσε ο ίδιος.
Στην ιστοσελίδα της, η Praxis αναφέρει ότι πάνω από 87.000 άτομα έχουν υποβάλει αίτηση για να γίνουν πολίτες – ή «Praxians» – συμπληρώνοντας μια σύντομη online φόρμα που ζητά τα προφίλ τους στο LinkedIn και το Instagram.
Ο Μπράουν δήλωσε ότι πολλοί από τους επίδοξους κατοίκους της Praxis είναι ιδρυτές τεχνολογικών εταιρειών και εργαζόμενοι από τη Silicon Valley, οι οποίοι αναζητούν ένα περιβάλλον με λιγότερους κανονιστικούς περιορισμούς για να προωθήσουν την καινοτομία. Κατά την άποψή του, η δημιουργία τέτοιων υψηλής τεχνολογίας κέντρων και οι πιθανές θετικές συνέπειες σε επίπεδο τεχνολογικής προόδου και νέων θέσεων εργασίας θα λειτουργήσουν ως κίνητρο για τις κυβερνήσεις να υποδεχτούν την Praxis. «Θα φέρουμε ανθρώπους με εξαιρετικά ταλέντα, θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας με υψηλές δεξιότητες και καλές απολαβές», δήλωσε. «Θα κατασκευάσουμε χρήσιμες υποδομές για την τοπική κοινωνία».