Ενδυναμώνεται περαιτέρω το Ελληνικό Κέντρο Άμυνας & Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), τόσο με προσωπικό, όσο και με επιπλέον οικονομικούς πόρους. Το ΕΛΚΑΚ, πέρα από τα χρήματα του ετήσιου προϋπολογισμού του υπ. Εθνικής Άμυνας, ετοιμάζεται να διεκδικήσει και πόρους του ΕΣΠΑ.
Παράλληλα, η διοίκηση του κέντρου, με επικεφαλής τον Παντελή Τζωρτζάκη, δημοσιοποίησε προχθές τις 22 προσκλήσεις έργων έρευνας & ανάπτυξης, που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΛΚΑΚ στο σύνολο της χρονιάς. Στόχος της δημοσιοποίησης αυτής είναι η κατάλληλη προετοιμασία της αγοράς. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν βγει στον αέρα τέσσερις προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για έργα έρευνας & ανάπτυξης αμυντικού και πολιτικού χαρακτήρα, όπως π.χ. είναι τα drones μεταφοράς φορτίου (εδώ είναι η λίστα των έργων).
Όσον αφορά το προσωπικό, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΕΛΚΑΚ, Παντελή Τζωρτζάκη, αναμένεται ν’ αποσπαστούν σε αυτό τουλάχιστον 24 αξιωματικοί του Στρατού, κάτοχοι διδακτορικών στους τομείς που ενδιαφέρουν το ΥΠΕΘΑ και τη χώρα. Επιπλέον, το ΕΛΚΑΚ αναμένεται να πλαισιωθεί από τουλάχιστον 36 στρατεύσιμους κατόχους διδακτορικών τίτλων στις θεματικές ενότητες που ενδιαφέρουν.
Ήδη η Στρατολογία έχει ενημερώσει από χθες τους ενδιαφερόμενους ότι μπορούν να εκπληρώσουν την στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση στο ΕΛΚΑΚ, ως Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί (ΔΕΑ), αμέσως μετά τη βασική τους εκπαίδευση, εφόσον είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος με αντικείμενο συναφές με τεχνολογικούς τομείς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΣ, στο ΕΛΚΑΚ θα μπορούν να υπηρετούν τη θητεία τους κάτοχοι διδακτορικών τίτλων τους τομείς:
- Πληροφορικής
- Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών
- Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών
- Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών
- Χημικών Μηχανικών
- Αναδυόμενες Τεχνολογίες – Τεχνητή Νοημοσύνη – Ρομποτική
- Οικονομικές Επιστήμες και Διοίκηση Επιχειρήσεων
- Βιολογίας – Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής
- Μηχανικών Αυτοματισμού
- Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικής
- Μηχανικών Αναδυόμενων Τεχνολογιών
Οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να προσκομίσουν, είτε στην αρμόδια Στρατολογική Υπηρεσία, πριν την κατάταξή τους, είτε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, κατά την ημερομηνία κατάταξης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως διδακτορικό δίπλωμα και τυχόν έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται η ερευνητική εμπειρία ή η εμπειρία στην ίδρυση και λειτουργία νεοφυών εταιρειών τεχνολογικού τομέα, μετά την ολοκλήρωση της διδακτορικής τους διατριβής.
Όσον αφορά την απόσπαση τουλάχιστον 24 αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού στο ΕΛΚΑΚ, δύο για κάθε επιστημονική ενότητα που ενδιαφέρει το κέντρο όσον αφορά τον σχεδιασμό, οι αξιωματικοί αυτοί θα τοποθετηθούν επικεφαλής των ερευνητικών ομάδων των 12 θεματικών ενοτήτων που ενδιαφέρουν.
Οι ενότητες που ενδιαφέρουν είναι:
- Μη επανδρωμένα Συστήματα & Αντιμετώπιση
- Αισθητήρες
- Διαστημικά Συστήματα
- Επιχειρησιακή Οργάνωση, Δόγματα & Τακτικές
- Όπλα & Πυρομαχικά
- Επίγνωση Περιβάλλοντος, Επιτήρηση, Στοχοποίηση
- Διοικητική Μέριμνα & Επιχειρησιακή Υποστήριξη
- Ενίσχυση Ανθεκτικότητας & Οργάνωση Ανθρώπινου Δυναμικού
- Προστασία Κρίσιμων Υποδομών
- Πλατφόρμες & Ολοκληρωμένα Συστήματα
- Συστήματα Πρόωσης & Ενέργειας
- Πληροφορική, Επικοινωνία, Κυβερνοασφάλεια
Σύμφωνα με στελέχη του ΕΛΚΑΚ, όσο και αν αυτό φαίνεται περίεργο, ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει τέτοιους υψηλά καταρτισμένους αξιωματικούς, ακόμη και απόφοιτους του ΜΙΤ, που θα μπορούσαν να ηγηθούν στους 12 προαναφερόμενους ερευνητικούς τομείς.
Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχωρεί στην «αποστρατιωτικοποίηση» του κέντρου, προκειμένου να μπορεί να συνεργάζεται με άλλους πολιτικούς φορείς, ερευνητικά κέντρα, start-ups κ.λπ. Το ΕΛΚΑΚ, που σήμερα στεγάζεται στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), σύντομα θα μεταφερθεί στον ανακαινισμένο κτίριο της πρώην Interamerican στο τέλος της Λ. Συγγρού. Πρόκειται για εγκαταστάσεις του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, τις οποίες έχει μισθώσει το ΕΛΚΑΚ.
Τα παραπάνω γεννούν δαπάνες και η οικονομική στήριξη αναμένεται να ανέλθει περαιτέρω. Το ΕΛΚΑΚ ήδη αύξησε τον προϋπολογισμό του και από 1,5% που έχει αποφασιστεί να λαμβάνει μέσω του ετήσιου τακτικού προϋπολογισμού για αμυντικές δαπάνες, τώρα θα μπορεί να λάβει ένα επιπλέον 1,0% και να φτάσει στο 2,5%. Καθώς μάλιστα αναμένεται τα επόμενα χρόνια ν’ αυξηθούν περαιτέρω οι αμυντικές δαπάνες της χώρας, ο ετήσιος προϋπολογισμός του κέντρου θα διευρυνθεί σημαντικά.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα χρήματα αυτά. Το ΕΛΚΑΚ θα διεκδικήσει και πόρους του ΕΣΠΑ και ειδικά από τα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας. Σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζάκη, στόχος είναι η άντληση τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ ετησίως από το ΕΣΠΑ, προκειμένου ν’ αξιοποιηθούν σε ερευνητικές δραστηριότητες που ενδιαφέρουν και την άμυνα, αλλά και ευρύτερες εμπορικές χρήσεις.
Τέλος, το ΕΛΚΑΚ θα διεκδικήσει και πόρους από τα άλλα ανταγωνιστικά προγράμματα της Ε.Ε., όπως επίσης και πόρους από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η οποία τώρα ανοίγει τη βεντάλια χρηματοδοτήσεων και έργων αμυντικού χαρακτήρα.