Μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου των ελληνικών startups που περιλαμβάνει το μητρώο Elevate Greece και συγκεκριμένα μόλις 7,5%-8% των 936 εγγεγραμμένων καταλαμβάνουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις αγροδιατροφής, παρότι η Ελλάδα έχει ισχυρή παραγωγή σε αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.
Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σταύρος Παπαδόπουλος, υπεύθυνος ανάπτυξης επιχειρηματικότητας του οργανισμού Νέα Γεωργία-Νέα Γενιά, αυτό οφείλεται πιθανώς σε δύο παράγοντες: αρχικά στο γεγονός ότι οι startupers συνήθως στοχεύουν σε ταχύ scale up, δηλαδή ωρίμανση και ανάπτυξη της επιχείρησής τους, κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο με τον μικρό και κατακερματισμένο αγροτικό κλήρο της χώρας, που δεν επιτρέπει εφαρμογές μεγάλης κλίμακας. Δεύτερον, ο θεωρούμενος ως παραδοσιακός κλάδος της αγροδιατροφής ενίοτε δεν θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικός και συμβατός με τη νοοτροπία όσων ασχολούνται με τις startups, οι οποίοι ελκύονται περισσότερο από άλλες εφαρμογές τεχνολογιών αιχμής -παρότι τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να κάνουν «θαύματα» σε τομείς όπως η γεωργία ακριβείας, η μεταποίηση τροφίμων, ακόμα και η αντιμετώπιση του food waste.
«Επειδή είδαμε λοιπόν ότι στον κλάδο, παρά τη μεγάλη αξία του για την Ελλάδα, δεν υπάρχουν πολλές startups, αποφασίσαμε μεταξύ άλλων να πάμε εμείς εκεί που γεννιέται η έρευνα για την αγροδιατροφή, μέσα στα πανεπιστήμια, και να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματική κουλτούρα» εξήγησε ο Σταύρος Παπαδόπουλος, ο οποίος προ ημερών εγκαινίασε από τη Θεσσαλονίκη τον κύκλο διοργανώσεων TrophyΤροφή Meet-Up για το 2025.
Το TrophyΤροφή αποτελεί πρωτοβουλία της Νέας Γεωργίας-Νέας Γενιάς και υλοποιείται από το 2019 μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Πρόκειται για εγχείρημα που επενδύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση του ελληνικού οικοσυστήματος καινοτομίας στον κλάδο της αγροδιατροφής, αναδεικνύοντας και επιβραβεύοντας καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες και νεοφυείς επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της αγροτεχνολογίας, της τεχνολογίας τροφίμων και των agrologistics με προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες, ακόμη και σε αρχικά στάδια ανάπτυξης (preseed).
Κάθε χρόνο διοργανώνονται οκτώ με δέκα meetups σε όλη την Ελλάδα και μέχρι σήμερα, όπως γνωστοποιεί ο κ. Παπαδόπουλος, έχουν υποστηριχθεί από την πρωτοβουλία περισσότερες από 150 νεοφυείς επιχειρήσεις και επιχειρηματικές ιδέες σε αρχικά στάδια ανάπτυξης. Όσοι συμμετέχοντες διακρίθηκαν έχουν μοιραστεί συνολικά χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους 100.000 ευρώ για την αγορά εξοπλισμού και την προμήθεια υπηρεσιών. Παράλληλα, έχουν λάβει συμβουλευτική υποστήριξη και την απαραίτητη δικτύωση στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την ανάπτυξη εμπορικών και επιχειρηματικών λύσεων, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα.
Startups στην αγροδιατροφή: Πέρα από την «Κοιλάδα του Θανάτου»
Αλήθεια, επιβιώνουν οι startups στον κλάδο της αγροδιατροφής ή όπως οι περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις αφήνουν κι αυτές τα κοκκαλάκια τους στη λεγόμενη «Κοιλάδα του Θανάτου», δηλαδή την περίοδο κατά την οποία μια startup είναι μεν σε λειτουργία, αλλά δεν έχει ακόμα έσοδα από πελάτες;
«Οι startups όλων των κλάδων, στην πλειονότητά τους, δεν ξεπερνούν τα πέντε-έξι χρόνια ζωής. Επειδή όμως κρατάμε επαφή με startupers που συμμετείχαν σε διοργανώσεις προηγούμενων ετών, χαιρόμαστε να βλέπουμε πως αυτοί παραμένουν στην αγορά, μεγαλώνουν και δυναμώνουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της “Coffeeco Upcycle”, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε έναρξη συνεργασίας με τον Όμιλο Attica (σ.σ. Superfast Ferries, Blue Star Ferries, Hellenic Seaways και Anek Lines), για την εφαρμογή πρακτικών κυκλικής οικονομίας στα πλοία, με τη συλλογή και επεξεργασία παραπροϊόντων καφέ και την αξιοποίησή τους για τη δημιουργία προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον. Η Coffeeco θα μεταφέρει την εμπειρία της στο επόμενο meetup, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών» αναφέρει ενδεικτικά ο κ. Παπαδόπουλος.
Η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται σταθερά μεταξύ των πιο δυναμικών ελληνικών περιφερειών στις εξαγωγές τροφίμων και προϊόντων αγροδιατροφής. Πώς τα πηγαίνουν λοιπόν οι βορειοελλαδικές startups αγροδιατροφής; «Η Βόρεια Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην αγροδιατροφή και υπάρχουν πολλές startups από την περιοχή που συμμετέχουν στις διοργανώσεις μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η εταιρεία “Agroverse”, που ήρθε σε εμάς σε πολύ πρώιμο στάδιο, χωρίς νομική υπόσταση, και σήμερα έχει αναπτυχθεί χάρη στη σημαντική προσπάθεια και δουλειά των ιδρυτών της» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαδόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας τα επόμενα meetups θα γίνουν στην Κατερίνη (στις 27/3, στις 17.00) και στο Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, τον Μάιο.
Το πρώτο meetup του 2025, με θέμα «Κυκλική Οικονομία στην Αγροδιατροφή: Αξιοποίηση Υποπροϊόντων και Επαναχρησιμοποίηση Πόρων», πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκειά του, ομιλίες πραγματοποίησαν και χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Φειδάς, ο αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Α.Π.Θ., Κυριάκος Υάκινθος, ο αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Νικόλαος Τζόλλας, η υπεύθυνη Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μαρία Τσακίρη και η Έφη Θεοδωράκη, αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις και πάνελ συζητήσεων με τη συμμετοχή -μτεαξύ άλλων- καθηγητών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ η επιχειρηματική ομάδα Loop Lab από το Πειραματικό Λύκειο του ΠΑ.ΜΑΚ παρουσίασε την πρωτοποριακή εικονική επιχείρησή της. Στο τελευταίο μέρος του προγράμματος, οι συμμετέχοντες του Meet-Up έλαβαν μέρος σε εργαστήριο παραγωγής ιδεών, όπου είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν και να παρουσιάσουν καινοτόμες προτάσεις σχετικές με την κυκλική οικονομία στην αγροδιατροφή. Το πρώτο TrophyΤροφή Meet-Up πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής του (ΚΕΑΓΡΟ), καθώς και το Walk AUTh Innovation Accelerator. Επιπλέον, υποστηρίχθηκε από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.