Με το άγχος της άντλησης κεφαλαίων φαίνεται ότι κοιμούνται και ξυπνούν οι ιδρυτές startups, καθώς η αδυσώπητη πίεση της εύρεσης χρηματοδότησης και η διαχείρισης μιας νεοφυούς επιχείρησης να οδηγεί τους founders στα όριά τους. Σύμφωνα με έρευνα του Sifted στους Financial Times, πάνω από τους μισούς ιδρυτές startups (το 54%) βίωσε burnout το τελευταίο έτος, ενώ ήδη τα 2/3 σκέφτονται σοβαρά να εγκαταλείψουν την εταιρεία τους με 4 στους 10 να τοποθετούν χρονικά αυτή την απόφαση μέσα στον επόμενο χρόνο.
Όπως δείχνει η έρευνα που διενεργήθηκε σε δείγμα 140 ιδρυτών νεοφυών επιχειρήσεων, το κυνήγι της επιβίωσης και κυρίως της άντλησης κεφαλαίων εξελίσσεται σε βαρύ πονοκέφαλο για τους διαχειριστές των startups. Το 54% των ιδρυτών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ύπνου, ενώ πολλοί από αυτούς ξυπνούν αγχωμένοι στις 4 το πρωί λόγω του fundraising.
Η ανάγκη για χρηματοδότηση αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για τους ιδρυτές, την ίδια στιγμή που η προσαρμογή στα νέα τεχνολογικά δεδομένα και στις επιταγές της τεχνητής νοημοσύνης συνιστά βραχνά για το 92% των ιδρυτών startups, με την κατάσταση να γίνεται ακόμα δυσκολότερη από το απαιτητικό περιβάλλον της startup οικονομίας.
Το 67% των founders απαντά ότι εργάζεται περισσότερες από 50 ώρες την εβδομάδα, ενώ το 49% δηλώνει ότι ο φόρτος εργασίας έχει αυξηθεί δραματικά, με την εξεύρεση κεφαλαίων να γίνεται πλέον δυσκολότερη από ποτέ. Η εικόνα που αναδύεται από τη μελέτη, δείχνει ότι η ψυχική εξουθένωση δεν είναι εξαίρεση, αλλά ο κανόνας για όσους ηγούνται των startups στη σημερινή αγορά.
Σκέφτονται να τα παρατήσουν
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η ψυχική εξουθένωση των founders είναι πλέον ένα συστημικό πρόβλημα. Το 46% αξιολογεί την ψυχική του υγεία ως «κακή» ή «πολύ κακή», το 83% των ερωτηθέντων απαντά ότι βιώνει έντονο στρες, ενώ το 61% έχει μειώσει τις κοινωνικές του δραστηριότητες και έχει κάνει λιγότερες διακοπές τον τελευταίο χρόνο.
Η υπερβολική πίεση για ανεύρεση χρηματοδότησης, οι μακροχρόνιες εργάσιμες ώρες και η αβεβαιότητα στην αγορά δημιουργούν ένα περιβάλλον που δυσκολεύει τη διατήρηση μιας ισορροπημένης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ως αποτέλεσμα, η σωματική υγεία των founders επίσης επιδεινώνεται, με το 47% να παραμελεί την άσκηση και το 36% τη σωστή διατροφή λόγω φόρτου εργασίας.
Με αυτά τα δεδομένα δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν δύο στους τρεις founders έχουν σκεφτεί να εγκαταλείψουν την εταιρεία τους, καθώς η πίεση και η εργασιακή εξουθένωση κλιμακώνονται. Οι ιδρυτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Climate Tech, αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερη κρίση, με το 63% να δηλώνει ότι η ψυχική του υγεία έχει επιδεινωθεί λόγω της μείωσης επενδύσεων και των πολιτικών αβεβαιοτήτων.
Την ίδια στιγμή, η στήριξη από επενδυτές παραμένει ελλιπής. Το 56% των founders δεν λαμβάνει καμία βοήθεια για την ψυχική του υγεία, ενώ μόλις το 3,6% ανέφερε ότι οι επενδυτές του παρέχουν σημαντική υποστήριξη. Μόνο το 12% των founders νιώθει άνετα να ζητήσει βοήθεια από τους επενδυτές του.
Το «σύνδρομο του απατεώνα»
Σύμφωνα με την έρευνα, οι ιδρυτές startups πάσχουν συχνά από το λεγόμενο «Σύνδρομο του Απατεώνα» (Imposter Syndrome), ένα ψυχολογικό φαινόμενο που αφορά τα άτομα με ικανότητες, τα οποία νιώθουν ανάξια της επιτυχίας τους. Το «Σύνδρομο του Απατεώνα» είναι μάλιστα πιο έντονο στις γυναίκες founders με σχεδόν τις μισές από αυτές να δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν Imposter Syndrome.
Πάντως, παρά τις δυσκολίες, το 61% των founders δηλώνει ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά του, θεωρώντας ότι μπορεί να αντέξει την πίεση. Ωστόσο, ένα σημαντικό ποσοστό, 37% αυτών που σκέφτονται να αποχωρήσουν, εξετάζει την πιθανότητα διαλείμματος ή ακόμα και μετακίνησης σε άλλη εταιρεία ή νέα startup.
Διαβάστε επίσης
Συνδρομητική τηλεόραση: Πώς το deal Cosmote & Nova αναγέννησε την αγορά
Τέμπη: Σε δοκιμασία το πολιτικό σύστημα από την κοινωνική έκρηξη
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πώς θα παρατείνετε τη ζωή της μπαταρίας