THEPOWERGAME
![ΖΟΥΚΕΡΜΠΕΡΓΚ](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2024/05/zuckerberg-910x521.jpg)
Ένα νέο τμήμα στη μονάδα Reality Labs για την ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη, ιδρύει η Meta Platforms, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της εταιρείας που αποκαλύφθηκε από το Reuters.
Η μητρική εταιρεία του Facebook εισέρχεται σε έναν ανταγωνιστικό χώρο όπου ήδη δραστηριοποιούνται εταιρείες όπως η Figure AI, με την υποστήριξη της Nvidia, και η Tesla. Η πρόοδος των προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης έχει επιταχύνει την καινοτομία στη ρομποτική και την αυτοματοποίηση, ωθώντας τις τεχνολογικές εταιρείες σε νέα επενδυτικά σχέδια.
Σύμφωνα με το έγγραφο, ο τεχνολογικός διευθυντής της Meta, Andrew Bosworth, δήλωσε ότι η ομάδα θα επικεντρωθεί στην έρευνα και ανάπτυξη ανθρωποειδών ρομπότ με στόχο τη μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων της πλατφόρμας τεχνητής νοημοσύνης Llama. Η Llama αποτελεί τη βάση των γενετικών AI εφαρμογών της Meta, που αξιοποιούνται στα κοινωνικά της δίκτυα.
Το νέο εγχείρημα θα ηγηθεί από τον Marc Whitten, πρώην CEO της εταιρείας αυτόνομων οχημάτων Cruise, ο οποίος προσλήφθηκε ως αντιπρόεδρος της ρομποτικής στη Meta. Παράλληλα, η εταιρεία προσέλαβε και τον John Koryl ως αντιπρόεδρο λιανικής, με στόχο την απευθείας πώληση προϊόντων όπως τα γυαλιά Ray-Ban Meta και οι συσκευές μικτής πραγματικότητας Quest.
Η Meta επιδιώκει να αναπτύξει τόσο δική της ρομποτική τεχνολογία όσο και υποδομές AI και αισθητήρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άλλες εταιρείες. Η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με κατασκευαστές ρομπότ, όπως η Unitree Robotics και η Figure AI, αν και δεν σχεδιάζει να λανσάρει άμεσα κάποιο δικό της εμπορικό μοντέλο.
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική επένδυση στη Reality Labs, η οποία έχει μέχρι στιγμής καταγράψει μεγάλες οικονομικές απώλειες, με ζημίες ύψους 5 δισ. δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο του 2024.
Διαβάστε επίσης
Άνω των 300 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της Hermès
Βλάχικα της Ελλάδας: Πλατφόρμα καταγράφει τη γλώσσα των Βλάχων
ΔΕΣΦΑ: Στρατηγικές συνεργασίες στο Κουβέιτ, ο ρόλος του LNG