Τη θλιβερή παράδοση που τη θέλει να παραμένει η χώρα με το πιο αργό σταθερό Internet στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να επιβεβαιώνει η Ελλάδα. Με επίδοση 57,90 Mbps στη μέση ταχύτητα λήψης (download), η χώρα βρέθηκε και τον Δεκέμβριο του 2024 στον… πυθμένα των κρατών-μελών της ΕΕ με τα πιο γρήγορα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Speedtest Global Index της εταιρείας μετρήσεων Ookla (Δεκέμβριος 2024), οι επιδόσεις της Ελλάδας υστερούν δραματικά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η μέση ταχύτητα είναι αισθητά υψηλότερη. Για παράδειγμα, η Γαλλία, η χώρα με το ταχύτερο σταθερό internet στην ΕΕ, φτάνει τα 279,22 Mbps και είναι 4η παγκοσμίως, με επιδόσεις σχεδόν πέντε φορές ταχύτερες της Ελλάδας.
Η Δανία, που βρίσκεται στην 8η θέση παγκοσμίως, καταγράφει ταχύτητες 240.59 Mbps και κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ χώρες όπως η Ισπανία και η Ρουμανία, με 239,65 Mbps και 236,02 Mbps αντίστοιχα, επίσης αφήνουν πίσω τους -και μάλιστα κατά πολύ- την Ελλάδα. Ακόμα και κράτη όπως η Πολωνία (με 183,06 Mbps) και η Ουγγαρία (206,09 Mbps) υπερβαίνουν κατά πολύ την ελληνική επίδοση.
Η Ελλάδα παραμένει η μόνη χώρα της ΕΕ με ταχύτητες κάτω από 60 Mbps, τη στιγμή που ακόμα και χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Τσεχία (77,54 Mbps), η Βουλγαρία (86,13 Mbps) και η Κροατία (88,81 Mbps), σημειώνουν υψηλότερες ταχύτητες από την Ελλάδα.
Οι ελληνικές επιδόσεις στη διεθνή κατάταξη του σταθερού internet
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Ελλάδα με την επίδοση του 57,90 Mbps στις ταχύτητες της σταθερής ευρυζωνικότητας, βρίσκεται (Δεκέμβριος 2024) στην 96η θέση, αρκετά χαμηλά σε σχέση με τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά και με χώρες με παρόμοιο οικονομικό και γεωγραφικό προφίλ. Οι επιδόσεις της Ελλάδας στις ευρυζωνικές υποδομές συνδεσιμότητας αναδεικνύουν την ανάγκη μιας πιο επιθετικής στρατηγικής για το κλείσιμο της ψαλίδας με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σε αυτό στοχεύουν, άλλωστε, τα κουπόνια Gigabit Voucher και Smart Readiness, τα οποία έχουν ενεργοποιηθεί, με το πρώτο voucher, πάντως, να προχωρεί εμφανώς ταχύτερα (σ.σ. μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου είχαν γίνει 61.730 αιτήσεις και εκδόθηκαν 57.219 κουπόνια Gigabit Voucher), ενώ για το Smart Readiness οι ρυθμοί υλοποίησης είναι σαφώς βραδύτεροι. Θυμίζουμε ότι το Gigabit Voucher, συνολικού ύψους 80 εκατ. ευρώ, προσφέρει επιδότηση 200 ευρώ για δύο χρόνια, καλύπτοντας το κόστος της αρχικής σύνδεσης, καθώς και μέρος του μηνιαίου παγίου της παρεχόμενης υπηρεσίας. Δικαιούχοι είναι ιδιώτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε κτίρια των περιοχών παρέμβασης και δεν διαθέτουν σύνδεση μεγαλύτερη των 100 Mbps.
Το δε Smart Readiness, που αφορά την αναβάθμιση των υποδομών συνδεσιμότητας των πολυκατοικιών και αποτελεί δράση-ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 100 εκατ. ευρώ, παρά τις προσπάθειες επιτάχυνσης, δεν δείχνει να μπαίνει σε ταχείς ρυθμούς υλοποίησης, δημιουργώντας σοβαρούς προβληματισμούς στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το voucher για το Smart Readiness αφορά τον εκσυγχρονισμό της καλωδίωσης των κτιρίων, παρέχοντας επιδότηση για εγκατάσταση υποδομής καλωδίωσης οπτικών ινών με ταχύτητες έως 1 Gbps σε 120.000 ακίνητα της χώρας, με στόχο να μετατραπούν σε «έξυπνα».
Οι ταχύτητες στο mobile internet
Όσον αφορά τις επιδόσεις της Ελλάδας στις ταχύτητες του mobile internet, σύμφωνα με τα δεδομένα του Speedtest Global Index για τον Δεκέμβριο του 2024, η Ελλάδα κατέλαβε την 40ή θέση παγκοσμίως στις ταχύτητες κινητής τηλεφωνίας.
Η μέση ταχύτητα λήψης (download) ήταν 84,93 Mbps, η μέση ταχύτητα αποστολής (upload) 14,02 Mbps, ενώ η καθυστέρηση (Latency) 22 ms. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάταξη της Ελλάδας υποχώρησε κατά 4 θέσεις σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Συγκριτικά, η μέση παγκόσμια ταχύτητα λήψης για κινητές συνδέσεις ήταν 125,35 Mbps, γεγονός που τοποθετεί την Ελλάδα κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Οι ταχύτερες χώρες στο mobile internet στον κόσμο, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Ookla, είναι: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην πρώτη θέση με ταχύτητες 453,87 Mbps, ενώ ακολουθούν το Κατάρ με 383,50 Mbps, το Κουβέιτ με 257,30 Mbps, η Βουλγαρία με 187,27 Mbps και η Δανία με ταχύτητες 169,26 Mbps.
Διαβάστε επίσης
Σοκολάτα: Πόσο έχει αυξηθεί η τιμή στα ράφια των σούπερ μάρκετ