THEPOWERGAME
Πριν από μία εβδομάδα, η OpenAI κυκλοφόρησε ένα εργαλείο που μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο για να πραγματοποιήσει αγορές ή να κλείσει τραπέζι σε εστιατόριο. Τώρα, παρουσιάζει μια τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να συλλέγει πληροφορίες από όλο το διαδίκτυο και να τις συνθέτει σε συνοπτικές αναφορές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, η OpenAI αποκάλυψε το νέο εργαλείο, που ονομάζεται Deep Research, με μια παρουσίαση στο YouTube την Κυριακή, λίγες ημέρες αφότου το έδειξε σε νομοθέτες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άλλους αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον.
«Το Deep Research μπορεί να εκτελέσει σύνθετες ερευνητικές εργασίες που σε έναν άνθρωπο θα απαιτούσαν από 30 λεπτά έως 30 ημέρες και να τις ολοκληρώσει σε διάστημα από 5 έως 30 λεπτά, ανάλογα με την πολυπλοκότητα», δήλωσε ο Κέβιν Γουέιλ, επικεφαλής προϊόντων της OpenAI.
Οι ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης αποκαλούν αυτού του είδους την τεχνολογία «πράκτορα Τεχνητής Νοημοσύνης» (AI agent). Ενώ τα chatbot μπορούν να απαντούν σε ερωτήσεις, να γράφουν ποιήματα και να δημιουργούν εικόνες, οι πράκτορες ΤΝ μπορούν να χρησιμοποιούν λογισμικό και υπηρεσίες στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κάνουν οτιδήποτε, από το να παραγγείλουν φαγητό, μέχρι να συνθέσουν πληροφορίες από πολλαπλές διαδικτυακές πηγές.
Οι εφαρμογές και δυνατότητες τουDeep Research
Κατά την παρουσίαση, ο Weil έδειξε πώς το Deep Research συγκέντρωσε πληροφορίες για τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Το εργαλείο δημιούργησε μια λεπτομερή αναφορά για τον επιστήμονα, σε ένα υποθετικό σενάριο όπου ο Αϊνστάιν ήταν υποψήφιος για υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ.
Εκτός από βιογραφικές πληροφορίες, το εργαλείο παρήγαγε πέντε ερωτήσεις που θα μπορούσε να κάνει ένας γερουσιαστής στον Αϊνστάιν για να αξιολογήσει την καταλληλότητά του για τη θέση.
«Μπορεί να περιηγηθεί στο διαδίκτυο, να κατανοήσει κείμενα, εικόνες και αρχεία PDF», ανέφερε ο Γουέιλ. «Και μπορεί να το κάνει αυτό επαναληπτικά – μια αναζήτηση μπορεί να οδηγήσει σε άλλες αναζητήσεις, μέχρι να συνθέσει όλα τα δεδομένα που έχει συλλέξει».
Το εργαλείο παρέχει αναφορές με παραπομπές στις πηγές των πληροφοριών. Ωστόσο, όπως συμβαίνει με όλα τα εργαλεία ΤΝ, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος λανθασμένων ή κατασκευασμένων δεδομένων (το φαινόμενο της «παραίσθησης» της ΤΝ), που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ψευδείς αναφορές πηγών.
Η OpenAI αναγνώρισε ότι το Deep Research μπορεί να δυσκολεύεται να ξεχωρίσει τις αξιόπιστες πληροφορίες από φήμες και ότι συχνά δεν εκφράζει με σαφήνεια πότε είναι αβέβαιο για τα δεδομένα που παρέχει.
Το μέλλον της τεχνολογίας
Παρόλα αυτά, ο Γουέιλ υποστήριξε ότι το Deep Research μπορεί να συμβάλει στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης των ΗΠΑ, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η χρηματοοικονομική ανάλυση, η επιστημονική έρευνα και η νομική συμβουλευτική.
Από την Κυριακή, το Deep Research είναι διαθέσιμο στους συνδρομητές της υπηρεσίας ChatGPT Pro, με την OpenAI να σχεδιάζει την ενσωμάτωσή του και σε άλλες επί πληρωμή υπηρεσίες.
Το εργαλείο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία που τροφοδοτεί το ChatGPT: ένα νευρωνικό δίκτυο, ικανό να αναλύει δεδομένα και να μαθαίνει νέες δεξιότητες.
Διαβάστε επίσης
Σαντορίνη: Πώς αντιδρούν ταξιδιωτικοί πράκτορες και τουρίστες στους σεισμούς
Ντουμπάι: Στα σκαριά νέες χλιδάτες κατοικίες για εκατομμυριούχους
Πώς είδε η ενεργειακή αγορά της Ευρώπης το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας